Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.10.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Premijer i poslanici se "častili ludilom"

Srpski parlament koji sve više odiše pijačnom atmosferom, tokom sednice na kojoj su postavljana poslanička pitanja premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima pretvorio se u vašarište.

Tanjug
Vučić je još jednom pokazao da ne voli kritiku

Uvrede, viku, dobacivanja i buku koju su neprestanim ironičnim aplauzom predsedniku Vlade pravili poslanici pokreta Dosta je bilo, pratili su podsmeh i dobacivanja iz skupštinskih klupa. Išlo se i do aluzija na ludilo. Vučić se osvrnuo na "junaštvo" lidera DJB Saše Radulovića, rekavši da bi mu najbolji sagovornik bila Slavica Đukić-Dejanović, aludirajući da jedino ona kao psihijatar može da bude Raduloviću od pomoći. Bivši premijer, poslanik Zoran Živković, pitao je premijera kakvo mu je zdravlje i da li se oseća sposobnim da radi.

- Osećam se dobro, ne žalim se - odgovorio je Vučić i dodao da to što "ne reaguje na prostakluk nije iz straha, već poštovanja prema građanima".

Gušenje slobode govora

Pokret Dosta je bilo smatra da je u parlamentu napravljena farsa i da su gušene osnovne slobode poslanika. Njihov lider Saša Radulović optužio je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković što je je dozvoljavala Vučiću da drži monologe "govoreći ni o čemu".
- Vučić je vređao poslanike i dobacivao im, iako nije bio vređan, a Gojkovićeva to nije sprečila, čime je prekršila Poslovnik. Imali smo gušenje slobode govora poslanika u parlamentu - rekao je Radulović.

Citirao i Napoleonovu, "srce jednog državnika treba da bude u glavi".

- Moja glava je dobro - rekao je Vučić, naglasivši da nekima neće uspeti da od Skupštine naprave cirkus.

Tokom polemike poslanici pokreta DJB stojeći su izvodili svojevrstan performans neprestanog aplaudiranja. Predsednica parlamenta Maja Gojković ih je smirivala, govoreći da mogu i da igraju, ali da budu tiši, jer kako je primetila, od zasedanja su napravili komičarski šou Benija Hila. Uključio se i Vučić.

- Draga Majo, Vi ste iz ugledne advokatske porodice, niste naučili na kafanski primitivizam, ali, ne brinite, oni što viču i galame i mašu rukama obično nikada ništa ne ostvare i što su glasniji bezbednije je i sigurnije - kazao je premijer i dodao da poslanici DJB koji se, kako je naveo, nepristojno smeju, dobacuju i besmislenim aplauzima prekidaju diskusiju, slobodno mogu da sednu i prestanu da viču.

Dodao i da Radulović namerno odugovlači da radikali i neki drugi ne bi dobili pravo na reč i, pri tome optužio lidera DJB za marifetluke i pljačke "od srpskih firmi do Kalifornije".

- Znate li šta je radio svojim vozačima, kojih je za šest meseci promenio pet. Razgovarao je sa njima tako što bi mu vozač rekao dobar dan, a on bi uključio telefon, pozvao sekretaricu i rekao joj da vozaču odgovori sa dobar dan. Kažite s kim imamo posla - zapitao je premijer.

Poslanici Dveri su se bunili što ne mogu da postave pitanja, a njihov lider Boško Obradović istakao da četiri najveće opozicione grupe nisu došle do reči i da je od 52 prijavljena poslanika, devetoro postavilo pitanja.

- Za tri sata, Vučić je govorio čak sat i 45 minuta i to je ta naprednjačka demokratija - kazao je Obradović koji je hteo da pita o Kosovu, špijunskim aferama, nestalim bebama, ali i kada će konačno Vučić prihvatiti TV duel sa nekim iz opozicije, a da to nije Jelena Karleuša.

Sve kritike odbacio je Vladimir Orlić iz SNS-a, ocenivši da su opozicioni poslanici, ljudi za žaljenje koji ne znaju Poslovnik Skupštine.

VUČIĆ: Ko bi od vas živeo na Kosovu?

Premijer Aleksandar Vučić negirao je da nova poglavlja sa EU nisu otvorena zato što Srbija ne uvodi sankcije Rusiji već, kako je naveo, zbog pregovora Beograda i Prištine. Poručio da Srbija ostaje na putu EU i da stav prema Moskvi neće menjati.

- Razlog je implementacija sporazuma sa Prištinom i u veoma smo teškoj poziciji jer je 22 od 27 država priznalo nezavisnost Kosova - kazao je Vučić.

Istakao je i da je njegova vlada "pritisnuta od nekih da napusti evropski put", ali se to neće desiti. Brine ga, međutim dijalog sa Prištinom jer se stvari usložnjavaju i sve su komplikovanije, a nikako lakše.

Zapitao poslanike da li bi išli da žive u Glogovcu, Suvoj Reci, Štimlju i poručio da situaciju na Kosovu treba sagledati realno, postaviti ciljeve i videti šta može da se uradi za ljude koji tamo žive.

- Fraze "Kosovo je srce Srbije", "i Albance treba proterati" su gluposti. Moramo odgovorno da se ponašamo da ekonomijom i robom budemo najprisutniji u Prištini i Prizrenu i Peći - kazao je premijer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online