Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.10.2016.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Bedu i očaj niko ne vidi

Premijer Aleksandar Vučić uverava da vlast pravi ambijent koji odgovara i investitorima i građanima koji žele da rade.

Tanjug
Sve "ekstra": Radnice Jure s Aleksandrom Vučićem

Međutim, kada se prestonički mediji koji prate Vučića u stopu izmaknu, ružičasta slika poprimi svoje stvarne, tamne boje. Jer, kamera nema da zabeleže proteste zaposlenih u kragujevačkom preduzeću Zastava Inpro, gde je 28 radnika invalida 10. oktobra stupilo u štrajk glađu, niti se pridaje važnost sindikalnim zahtevima iz fabrika namenske industrije.

U sindikatima fabrika Prva iskra, Prvi partizan, "Milan Blagojević", Krušik, Sloboda i Zastava oružje upozoravaju da se socijalno-ekonomski položaj zaposlenih sve više pogoršava, da rade u visokorizičnim bezbedonosnim uslovima i da je dalje umanjenje njihovih zarada neodrživo.
Na drugoj strani, u okviru jednonedeljnog boravka Vlade na jugu Srbije, premijer se ponosno pre dva dana šetao fabrikom Jura u Leskovcu, u koju je prema njegovim rečima država uložila 27 miliona evra.

- Pisali su da ovde nema vode, a ja sam je na svakom koraku video, a nisam primetio ni čuvene pelene o kojima su svi pisali - omalovažio je premijer ranije optužbe pojedinih radnika o nesnosnim uslovima rada koji idu dotle da ne mogu da idu u toalet, već da moraju da nose pelene!

Meksiko zauzdao Juru

Sindikalni lider Branislav Čanak kaže da investitori koji poput Jure zapošljavaju gotovo isključivo nekvalifikovanu radnu snagu za minimalac nisu potrebni Srbiji.
- Premijer se hvali da ćemo svi u Srbiji praviti kablove. Dakle, nema lekara, profesora, visokokvalifikovanih majstora. Zašto nisu otišli u Nemačku ili Češku već dolaze kod nas? U Meksiku je Jura kažnjena s pola miliona dolara zbog istih maltretiranja radnika koje ovde bez problema sprovode! Na pretnju da će iseliti fabriku iz Meksika, premijer im je odgovorio: "Iselite." Naravno da to nisu učinili jer oni blefiraju. Kod nas to prolazi, pa bi uskoro moglo da se desi i da im spomenik podignemo - kaže Čanak.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak nema dilemu kome da veruje.

- Radnici Jure od kojih smo saznali šta sve doživljavaju nemaju razloga da izmišljaju. Zašto bi neko ko živi na ivici egzistencije izmišljenim optužbama rizikovao da dobije otkaz? Istovremeno, premijer ima motiv da izmišlja jer je on doveo Juru. Uostalom, ako ništa od optužbi radnika nije tačno, zašto u Juri ne dozvoljavaju formiranje sindikata? Čega se plaše - pita Čanak.

Da ne bude samo predsednik Vlade oduševljen radnim ambijentom u leskovačkoj Juri pobrinule su se i neke radnice, koje su na pitanje novinara kako im je na poslu spremno odgovarale: "Sve je ekstra - i menadžeri, i strani investitor i lideri."

Premijer Vučić pobedonosno je najavio da će do kraja godine u leskovačkoj Juri biti zaposleno još 700 radnika.

Inspekciji kola na poklon

Premijer Vučić kaže da neće sa stranim investitorima da se raspravlja o radnicima kojima ugovor nije produžen zato što su se usudili da budu bolesni. To je, kaže, posao za inspekciju.
Koliko je ovaj savet ciničan, govori podatak da je Jura inspekciji rada u Nišu svojevremeno poklonila dva automobila marke kija sid. Bez državne reakcije prošlo je i besramno omalovažavanje radnika kada su u nekom spotu, klečeći pozdravljali svog korejskog poslodavca. Inspektor je konstatovao da se radi o - kulturološkom nesporazumu.

Plate ni posle 10 dana gladi

U Zastavi Inpro 10. oktobra štrajkovalo je 28 radnika invalida, među njima tri žene. Njih 12 je u međuvremenu odustalo, a najuporniji ozbiljno ugrožavaju svoje zdravlje.

Štrajkači između ostalog zahtevaju isplatu zaostalih zarada, prevoza, izdavanje obračuna, isplatu jubilarnih nagrada, povraćaj nezakonito odbijanog dela novca u iznosu od 10 odsto, takođe da radnici koji su prihvatili socijalni program napuste fabriku. Izričito zahtevaju prekid mobinga i diskriminaciju invalida rada.

Rajka Jovanović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije u ovom kragujevačkom preduzeću, pozvala ih je da prekinu štrajk ističući da je direktor Branko Veljović podneo ostavku, što je bio jedan od njihovih zahteva. Tu ostavku oko ponoći je štrajkačima doneo gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, sin predsednika republike.

- Gradonačelnik nam je pokazao potpisanu ostavku Veljovića i zamolio nas da odmah prekinemo gladovanje, a da od srede krenemo u rešavanje problema. Nismo prihvatili - kaže Stevan Pušonja, predsednik Štrajkačkog odbora Zastava Inpro.

Direktor Branko Veljović je potvrdio da je dao ostavku.

- Odstupio sam jer ne želim da tridesetak invalida rada gube zdravlje zbog mene. Radnicima svakodnevno manipulišu neki ljudi. Ostavku sam podneo Draganu Srejoviću, generalnom direktoru Grupe Zastava vozila. Skupština Grupe će razmotriti moju ostavku - rekao je Veljović, ali je odbio da kaže ko manipuliše radnicima.

Izvoze, a zarade male

Sindikati u namenskoj industriji posebno ukazuju na to da oni izvoznim programom sami obezbeđuju zarade iz realnih prihoda, za razliku od drugih državnih firmi, dok im je zdravlje svakodnevno ugroženo, a ministar odbrane ne haje za njihov problem.
- Radnici danas plaćaju cenu povećanog nivoa oboljenja različitih teških, pa i kancerogenih bolesti. Fabrike su pretrpele teška NATO razaranja i bačeno je više od 200 projektila s nesagledivo štetnim posledicama po zdravlje radnika - navodi se u saopštenju sindikata.

Četvrtak 20.10.2016. 18:09
Новинари а зашто само оптужујете Вучића за ово сиромаштво и беду у Србији ?? Па Вучић није крив за ово сиромаштво и беду у Србији већ је крив народ Србије који је веровао у америчку демократију .Срби су 2000.год. довели на власт ДС који су продали сва предузећа у Србији .ДС је узео милијарде долара са запада и ставио у свој џеп а народ гладан и бос . ДС је био 12 година на власт и уништили су Србију .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online