Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.06.2010.
15:07
Tanjug A

Tihić u Srbiji: Zaboravljamo istoriju, bitno je pomirenje!

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i HercegovineSuejman Tihić, koji je i predsednik Stranke demokratske akcije, došao je u dvodnevnu posetu Srbiji na čelu visoke partijske, ali i državne delegacije. Danas se sastao i razgovarao sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićom.

Razlike između nas treba da postanu prednost : Đukić Dejanović i Sulejman Tihić
 

Đukić-Dejanović i Tihić su kazali da istoriju treba ostaviti istoričarima i istakli da će susreti dve strane na bazi dijaloga doprineti rešavanju pitanja sadašnjosti i budućnosti, a da je u tom dijalogu neophodno postići kompromis.


Predsednica srpskog parlamenta je rekla da BiH treba da bude strateški partner Srbije, ne samo politički i kao sused, već i u oblasti ekonomije.


Tihić je kazao da "upravo razlike koje postoje treba da budu prednost". On je prihvatio predlog predsednice Skupštine Srbije da iniciraju češće susrete narodnih poslanika kako bi se intenzivirala saradnja dva parlamenta, posebno između grupa prijateljstva i stalnih odbora.

Tadić i Tihić: Zapadni Balkan prostor pomirenja

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija i BiH zajednički u svet šalju poruku da je Zapadni Balkan prostor pomirenja i stalnog mira, koji želi da bude integrisan u EU.


Tadić je, posle razgovora sa liderom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem, kome je prisustvovao i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, poručio da nijedan političar nema pravo da vodi računa samo o interesima svoje zemlje i naroda zanemarujući interese ostalih država i naroda u regionu.

"Ne može se zaboraviti prošlost ali ne smemo živeti u prošlosti. Opredeljeni smo za procesuiranje ratnih zločina i pronalaženje nestalih", rekao je Tihić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će predsednik Tadić prisustvovati obeležavanju 15. godišnjice zločina u Srebrenici.

"Ubeđen sam da u EU možemo ponovo biti zajedno i razvijati prijateljske veze, ali do tada treba činiti korake u pravcu pomirenja", rekao je Tadić, istakavši da je Srbija, sa svoje strane, nastoji da završi saradnju sa Haškim tribunalom i tako stvori pretpostavke za pomirenje.

Predsednik Tadić je u razgovoru sa Tihićem još jednom potvrdio da Srbija dosledno podržava načela Dejtonskog sporazuma, a to znači i teritorijalni integritet i celovitost BiH.


"BiH je zemlja koju čine dva entiteta i tri naroda i sve što se predstavnici dva entiteta i tri naroda dovore u demokratskom dijalogu prihvatljivo je za Srbiju", rekao je Tadić.

Novinari su se interesovali i da li je slučaj Ilije Jurišića, koji u Srbiji izdržava zatvorsku kaznu zbog učešća u napadu na tužlansku kolonu, bio predmet razgovora, medjutim predsednik Tadić je istakao da je u Srbiji, kao i u svakoj drugoj demokratskoj zemlji, pravosudje nezavisno od predsednika države.


"Srpsko tužilaštvo je pokazalo više puta da ne pravi diskriminaciju po nacionalnoj i verskoj pripadnosti", rekao je Tadić.


On je ocenio da u budućnosti treba osposobiti nacionalne sudove da ažurnije procesuiraju odgovorne za zločine počinjene nad pripadnicima drugih naroda, i da sporazumi o izručivanju zločinaca i kriminalaca mogu doprineti većem poverenja medju državama regiona.

Predsednik Srbije i lider SDA razgovorali su i mogućnostima produbljivanja ekonomske Saradnje dveju zemalja, i mogućnostima zajedničkog nastupa na trećim tržištima.


Tadić je podsetio da Srbija gradi mrežu autoputeva koja će je povezati sa svim susednim zemljama, i da će u prvoj fazi autoput biti trasiran do Višegrada, a da u daljoj perspektivi postoji i mogućnost gradnje pravca od Šapca ka BiH.


Tihić je posle razgovora istakao da bi Srbija i BiH trebalo da razvijaju "specijalne" odnose, što, prema njegovim rečima, ne bi umanjilo značaj specijalnih paralelnih veza koje Srbija ima sa Republikom Srpskom.


"Treba da činimo ono što je dobro za sve. SDA i ja promovišemo politiku dogovora i kompromisa, kako u BiH tako i u regionu. I ova poseta treba da bude podsticaj za još bolje odnose, jer interes BiH su dobri odnosi sa susedima", rekao je Tihić, koji je i predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tihić je istakao i značaj regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, i istakao da iskustva pokazuju da se iza navodne zaštite nacionalnih interesa često kriju kriminalni interesi.


Upitan da li je, tokom današnjeg razgovora, bilo reči i o poseti predsedavaćeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića Srbiji, Tadić je rekao da Silajdžić "ima otvorena vrata" da dođe u Beograd kad god poželi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online