Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.06.2010.
16:31
Srna A

EU održala reč, ratifikovaćemo SSP

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas u Luksemburgu da su šefovi diplomatija zemalja članica Unije doneli odluku o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom. Ešton je, na konferenciji za novinare, rekla da je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc informisao ministre o saradnji Srbije sa Tribunalom.

Ministri spoljnih poslova EU odlučili su u Luksemburgu da parlamentima svojih zemalja predlože ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU. U zaključku sa zasedanja se ističe da Savet ministara EU ohrabruje Srbiju da nastavi sa preporukama tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca koji je u svom izveštaju naveo da Srbija nastavlja svoju saradnju sa Haškim tribunalom s ciljem da ostvari dodatne rezultate.

Evropa održala reč!

 

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da su države članice Evropske unije (EU), a među njima i Holandija, održale reč i omogućile početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji (SSP) sa Srbijom i tako joj omogućile da postane pridružena članica.


Uprkos krizi, Evropa je održala reč, rekao je Đelić za RTS i podsetio da je Španija u svom parlamentu već počela proces ratifikacije SSP, a Italija je najavila da će to učiniti u narednim nedeljama.


Govoreći o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, Đelić je istakao da je za odluku o tome potreban konsenzus svih članica Unije.
Naš veliki uspeh i uspeh naših saveznika je što se u zvaničnom zaklučku sa Saveta ministara inostranih poslova pozdravlja aplikacija Srbije i odluka da se ministri vrate razmatranju tog pitanja, rekao je Đelić.


On je izneo očekivanje da će kandidatura Srbije biti tema, ako ne sednice Saveta ministara EU u julu, onda u septembru.

"Konstatovali smo da Srbija nastavlja saradnju sa Tribunalom i dogovorili se da počne proces ratifikacije SSP", rekla je visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Ešton.

"Pozdravili smo predanost Srbije procesu evropskih integracija i aplikaciju za članstvo, koju je predala prošlog decembra", rekla je Ešton i istakla da će ministri ponovo razgovarati o ovom pitanju.


Ešton je rekla da su ministri inostranih poslova država članica EU pozdravili rezultat konferencije u Sarajevu, koji je potvrdio da zemlje Zapadnog Balkana imaju budućnost u EU, kada ispune neophodne uslove.

U zaključku se takođe navodi se da Savet ministara podvlači da je puna saradnja sa Haškim tribunalom i dalje ključni element Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je obavestio Savet ministara da je saradnja Beograda i Haškog tribunala dobra i očekuje podršku službama koje tragaju za Ratkom Mladićem.

Bramerc je naglasio da je možda potrebno promeniti načine traganja i primeniti druge mehanizme za nalaženje haških begunaca i ponovio da je glavni cilj Haškog tribunala da se nađu Ratko Mladić i Goran Hadžić

Glavni haški tužilac je rekao da očekuje da EU podrži takav pristup, jer je "politika uslovljavanja i do sada davala dobre rezultate kada su u pitanju i haški i drugi međunarodni sudovi".

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, koji predvodi delegaciju Srbije u Luksemburgu, kaže da se na dnevnom redu današnjeg sastanka ministara EU neće naći pitanje kandidature Srbije, jer još "nema konsenzusa država članica", ali da će o tome biti reči vrlo brzo, na jesen.

Složen proces ratifikacije


Proces ratifikacije SSP-a između Srbije i Evropske unije, koji je bio pod blokadom zbog (ne)saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, veoma je složen.


Posle današnjeg sastanka u Luksemburgu na potezu su parlamenti 27 zemalja koji treba da ratifikuju ovaj dokument.


Procedura ratifikacije u 27 parlamenata nije oročena i može da potraje, kao što je bio slučaj sa Hrvatskom, koja je čekala dve i po godine da se proces ratifikacije završi.
 

Neke zemlje su doduše već nagovestile da će hitno ratifikovati SSP. Prema najavama to će prvi uraditi parlamenti Španije i Italije.


"Italijanski stav je da je došlo vreme da se ratifikuje SSP i ujedno razmotri zahtev za dobijanje statusa kandidata koji je podnela Srbija", izjavio je Franko Fratini koji kaže da u Rimu o tome postoji saglasnost.


I u Madridu, koji upravo završava polugodišnji mandat predsedavajućeg EU, najavili su da će uskoro ratifikovati SSP Srbije sa Unijom.


Kada Savet ministara EU bude prihvatio zahtev za članstvo Srbije, sledeći korak u procesu evropskih integracija biće procena da li je zemlja ispunila političke i ekonomske kriterijume, kao i da li je sposobna da na sebe preuzme obaveze koje članstvo u Uniji podrazumeva. Ti kriterijumi su veoma jasno postavljeni i od svake zemlje očekuje se potpuno sprovođenje reformi u skladu sa njima.


Evropska komisija trebalo bi, zatim, da iznese pozitivno mišljenje, na osnovu ranije upućenog Upitnika, zvaničnog instrumenta kojim EU ocenjuje da li je zemlja spremna za početak procesa pristupanja.


Broj pitanja u Upitniku razlikuje se od zemlje do zemlje: za Hrvatsku je, na primer, bio 4.500 a za Crnu Goru 2.178 pitanja.


Proces ratifikacije SSP između Srbije i EU najverovatnije će potrajati, naročito u zemljama članicama EU, kao što su Holandija i Belgija - u kojima se posle vanrednih izbora suočavaju sa političkom krizom oko formiranja koalicionih vlada, što će proces proširenja EU usporiti i, na jedno vreme, potisnuti u drugi plan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online