Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Sudovi štite lekare ubice?

Smrt osmogodišnjeg dečaka Radenka Nikodinovića iz sela Kozjak kod Loznice usled otvorenog preloma ruke potresla je čitavu Srbiju.

Đ. Janković
Očaj porodice: Nikodinovići neutešni

Da li će smrt ovog dečaka biti još jedan u nizu slučajeva zbog kojeg niko neće odgovarati? Dečaku je nakon pada sa tobogana u Loznici stavljen gips zbog dvostrukog preloma ruke, nakon čega je počela višednevna agonija deteta i njegovih roditelja.

Roditelji su Radenka nekoliko puta nakon stavljanja gipsa vodili kod lekara, zbog oticanja ruke i visoke temperature. Ruka je oticala, a počeo je i da halucinira. Tek nakon tri dana od povrede, kaže dečakov otac, isti lekar predlaže da se dete odveze u Beograd na Institut za majku i dete, gde je usledilo nekoliko operacija. Roditelji tvrde da je preminuo zbog sepse koja se proširila na pluća i mozak, do koje je došlo usled nesavesnog lečenja koje je vodio dr Dobrivoje Bojanića iz Loznice.

Na Institutu za majku i dete je izvedeno nekoliko operacija. Ali, lekari su na kraju imali samo loše vesti.

- Rekao mi je: "Imam lošu vest, izgubili smo bitku, vaše dete je preminulo u 09.45" - kaže Milan Nikodinović, Radenkov otac.

Nikodinovići kažu da će protiv lekara Opšte bolnice koji je primio Radenka podneti krivičnu prijavu, ali i da će žalbu uputiti Lekarskoj komori, a Ministarstvo zdravlja uputilo zdravstvenu inspekciju u lozničku bolnicu, u kojoj je u toku interna kontrola.

Doktor je odgovoran

Dr Dobrivoje Bojanić, ortoped iz bolnici u Loznici, načinio je greške i neuredno je upisivao koje je sve procedure koristio u lečenju osmogodišnjeg dečaka Radenka Nikodinovića, koji je nakon preloma ruke preminuo zbog posledica sepse, kažu preliminarni podaci zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

"Najiskusniji specijalisti bolnice proći će kroz svu dokumentaciju i uzeti izjave od svih zaposlenih koji su učestvovali u zbrinjavanju tog pacijenta. Zdravstveni inspektor iz Šapca obavio je u toku dana svoj deo posla", navode u lozničkoj bolnici i dodaju da ortoped dr Dobrivoje Bojanić "trenutno ne radi i uzeo je odsustvo u narednih nedelju dana". Loznica ne pamti ovakvu tragediju, javnost je ogorčena i traži da se utvrdi šta se tačno dogodilo i ko je odgovoran što je jedan mlad život ugašen.

Inače, u Srbiji je bilo više slučajeva lekarskog nemara koji nisu dobili sudski epilog, pa tako, u slučaju smrti Jelice Radović (19), još traje proces protiv optuženih lekara iz klinike Decedra.

- Na žalost, u Srbiji su inicijatori krivičnih prijava protiv lekara mediji, pa tek onda Ministarstvo zdravlja. Ogroman broj slučajeva biva zataškan, pa nikada i ne dođu pred sud. Ja zastupam porodicu pokojnog Zorana Novakovića, koji je umro sa 25 godina od zuba, a danas još uvek ne znamo ko je kriv. To je samo jedan u nizu nerešenih slučajeva - kaže advokat Dejan Ćasić.

Sporo pravosuđe

Bivša direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović smatra da je glavni problem zbog kojeg lekari godinama ostaju nekažnjeni, sporo pravosuđe.
- Nisu samo procesi vezani za lekare spori, već generalno sudski postupci u Srbiji traju godinama. Ali, lekarske greške su svakako u žiži javnosti, pa se zato stiče utisak da su lekari zaštićeniji od ostalih - kaže za ona za "Vesti".

U Udruženju pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo kažu je problem lekarskih grešaka vrlo traljavo rešen u srpskom pravosuđu.

- Loši zakoni, nedovoljno obrazovani pravnici, ali i sudije u oblasti medicinskog prava, daju prostora da lekari prolaze nekažnjeno. Potrebno je utvrditi protokole po kojima svaki lekar mora postupati, jer bez njih, veoma je teško dokazati nesavesno lečenje - objašnjavaju u Udruženju pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo.

Premijer ljut


Povodom ovog slučaja javio se i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je naveo da neko mora da snosi odgovornost.
- Nije normalno da vam dete polomii ruku i da posle toga strada. Poslednja opomena ministru zdravlja i svim drugima - istakao je premijer.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.10.2016. 19:43
Bolnica u Loznici je ustanova u koju nikada nikome nebi pozeleo da udje, a kamo da zatrazi pomoc u njoj. Imao sa priliku da idem u posetu bratu. Unutra je strasno, nezna se dali je prljavije u zgradi ili oko nje. Zamislite kada u jednoj sobi ima sedam (7) pacijenata. To nisam video nigde. Jos fali samo, da stave krevete na sprat, pa da lici na manju spavaonu u kasarni. Da ne pricam o sanitarijama i opremi. Mislim da gore ne postoji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online