Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 12.10.2016.
00:11
N. Jokić - Vesti A

Tajna dokumenta NATO-a (2): Vojnici umiru, država ćuti

Nuklearno-biološko-hemijski priručnik za trupe Kfora na Kosovu, koji smo objavili u jučerašnjem izdanju "Vesti", nedvosmislena je potvrda da su NATO i SAD 1999. godine pouzdano znali da je oružje sa osiromašenim uranijumom (OU) kancerogeno i da oštećuje gene.

A. Čukić
Posledica osete kad se vrate: Italijanski vojnik u okolini Peći

Vojnike su u priručniku upozoravali na opasnost, dok su lord Robertson, tadašnji generalni sekretar NATO-a i ministri odbrane više članica Alijanse, uveravali da nema zdravstvene opasnosti jer je reč o niskoradioaktivnom elementu.

- Naravno da su NATO i SAD znali da je OU opasan. Priručnik Kfora i druga dokumenta jasno to potvrđuju - kaže Falko Akame, penzionisani admiral Sredozemne flote NATO-a, s kojim smo za "Vesti" u Rimu razgovarali 2009. godine.

- Problem je u tome što, ako bi oni (NATO), rekli da je izvesno da je OU opasan - mogli bi da budu optuženi za višestruko ubistvo - zaključuje on.

Lažna nada veteranima

Italijanski parlament je početkom 2007. godine raspravljao o osiromašenom uranijumu i odlučio da odvoji 10 miliona evra za bolesne vojnike i porodice umrlih vojnika posle služenja u mirovnim misijama - većinom u Bosni i na Kosovu. Oko 25 miliona evra odvojeno je tada za istraživanje uzroka oboljenja.

Tajna dokumenta NATO-a:

2. Uranijum ubija i nerođenu decu

Bolesni veterani iz Somalije i sa Balkana i porodice umrlih veterana dobili su nadu da će se nešto izmeniti kada je 17. decembra 2008. godine teško bolesni vojnik Đanbatista Marika tri meseca pred smrt dobio proces protiv države pred sudom u Firenci i odštetu od 545.000 evra. Samo tri dana kasnije tadašnji Berluskonijev ministar odbrane Ignacio Larusa iznenadio je javnost izjavivši izričito da su italijanski oficiri i vojnici bolesni zbog upotrebe oružja sa OU i da će država za pomoć i naučna istraživanja odvojiti 30 miliona evra.

Međutim, već u julu 2009. godine sud u Bariju odbio je tužbu grupe vojnih lica navodeći da "nema dokaza" o vezi između njihovih bolesti i OU.

- Da biste shvatili šta se dešava treba da znate da proces 'Marika' u Firenci nije bio krivični već administrativni, a administrativni sud ne može da kazni krivca već samo da dosudi globu. U tome je stvar - nema krivca dok se ne pokrene krivična istraga i krivični proces - objasnio nam je tada Falko Akame.

Nadoknade do 200.000 evra

Novčane nadoknade koje država daje porodicama umrlih iznose do 200.000 evra. Akame naglašava da se u obrazloženjima za dodeljivanje ove nadoknade nigde i nikada ne pominje osiromašeni uranijum.

- Zvanično vojnici su bili bolesni i umrli od posledica boravka u 'ratnoj sredini' u misijama na Balkanu, u Somaliji i u Iraku - ističe naš sagovornik i dodaje da je reč uglavnom o raznim vidovima kancera, Hodžkinovoj bolesti, leukemiji (mijelomskoj) i urođenim deformitetima kod dece vojnika - upravo onako kako se to navodi u Kforovom priručniku.

Za prethodnih 16 godina u Italiji je jedna parlamentarna istražna komisija smenjivala drugu. Upravo ovih dana članovi četvrte komisije po redu borave na poligonima NATO-a na Sardiniji gde se decenijama isprobava oružje svih vrsta - između ostalog i ono sa radioaktivnim materijalom kao što je osiromašeni uranijum i torijum. Bilans bolesnih vojnika i oficira zastrašujuće se uvećao, pa sada Udruženje za zaštitu veterana kao približno tačan podatak navodi 330 umrlih i 3.765 bolesnih (podaci od aprila 2016. godine).

Bolesti su iste od Somalije, Iraka i Avganistana do Balkana i Sardinije - svugde gde je upotrebljavano oružje sa OU: kancer (više različitih kancera u isto vreme), mijelomska leukemija, Hodžkinova bolest i rađanje potomstva s deformitetima.

Akame ističe da ni u parlamentarnim odlukama nikada nije izričito pomenut osiromašeni uranijum.

Ministarstvo ne daje odgovore

Akame ukazuje da je Ministarstvo odbrane Italije prvo 4. oktobra 2007. godine objavilo da je 37 vojnika umrlo, a da je 1.091 bolestan od nečega što se zvanično formuliše kao "posledica boravka u ratnoj okolini" uglavnom na Kosovu i u Bosni. Samo dva meseca kasnije isto ministarstvo objavilo je da je 77 vojnika umrlo.
"Nemoguće je da se broj umrlih udvostruči za samo dva meseca", kaže Akame.
On je u više navrata tražio da mu Ministarstvo odbrane odgovori na osnovu kojih izvora je došlo do podataka. Iako je po zakonu obavezno da odgovori svakom građaninu na ovakvo pitanje - ministarstvo to nikada nije učinilo.

Rim demantuje, NATO potvrđuje

Država se iskompromitovala kada je krajem 2000. godine Ministarstvo odbrane Italije, povodom smrti veterana Salvatora Vake, negiralo da su saveznici 1995. godine upotrebili oružje sa osiromašenim uranijumom u Bosni, a da je NATO zatim, na zahtev UN, kasnije ipak potvrdio da je ovo oružje upotrebljeno u Bosni i čak objavio mapu gađanih ciljeva.

Falko Akame naglašava da je država morala sve da zna jer je u vojsci sve precizno označeno u protokolima i naredbama: "Avioni koji su lansirali projektile u većini slučajeva poletali su iz baze u Avijanu kojom komanduje pukovnik italijanske avijacije", kaže admiral Akame.

On dodaje da je komanda obavezno upoznata sa naređenjima za operacije i izveštajima o letenju koji se odnose na izvršene misije u kojima se nalaze svi podaci o upotrebljenom oružju.

SUTRA - Tajna dokumenta NATO-a (3): Vlada u Rimu sluša Vašington

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2016. 22:44
Број оболелих од карцинома у Србији драстично ће се повећати од 2019. јер осиромашени уранијум из НАТО бомби после 20 година има најјаче дејство, каже онколог Владимир Чикарић… Сада имамо 35.000 људи оболелих од рака, а за три године могло би да их буде 70.000 Србији за три године прети права епидемија карцинома, јер осиромашени уранијум који је остао од НАТО бомбардовања 1999. најјаче дејство на људски организам има после 20 година, тврди за „Информер“ познати онколог Владимир Чикарић!
Četvrtak 13.10.2016. 22:45
На окупираним територијама деца добијају карцином......... Радиолог у Дому здравља у Звечану, др Властимир Цветковић открио је за „Информер“ да се број оболелих од рака на окупираним територијама удвостручио у односу на период пре бомбардовања. Што је најгоре, од карцинома све више оболевају и деца. „Косово је постало „мала Хирошима“, а пораст малигнитета у директној је вези са радиоактивним уранијумом, којим су нам током бомбардовања зат-ровали земљу. Имао сам пацијенткињу која има само 14 година, а открили смо јој рак дојке. Код бебе од осам месеци открили смо цисту на јајнику „, истиче др Цветковић и додаје да је у највећој експанзији карцином плућа код мушкараца и рак дојке код жена. Према његовим речима, у Србији тренутно има 35.000 људи оболелих од рака, а после 2019. године тај број могао би да се дуплира и до 70.000 јер се дејство осиромашеног уранијума са окупираних територија и из Пчињског округа шири на целу земљу.
Četvrtak 13.10.2016. 22:46
Најгоре тек предстоји............ Чикарић открива да се број малигних обољења у Србији после НАТО бомбардовања повећао за 110 одсто и упозорава да најгоре тек предстоји. „Србија је по смртности од тумора прва у Европи, а имамо скоро три пута већу смртност од карцинома у односу на светски просек. Разлог за то је што се прашина од осиромашеног уранијума из Пчињског округа и Косова проширила на целу земљу. Сви смо то удисали. Због тога већ сада имамо драстичан пораст леукемије и лимфома, али и свих осталих карцинома. Међутим, најгоре тек долази. Наиме, осиромашени уранијум најјаче дејство остварује тек након 20 година и тада здраве ћелије највише претвара у канцер. То значи да ће од 2019. године од карцинома годишње оболевати далеко више људи, према неким проценама чак 70.000, што је дупло више него сада. Пред нама је права здравствена катастрофа, коју не можемо никако да спречимо“, упозорава Чикарић. Генерал потпуковник Слободан Петковић, специјалиста за атомско-биолошко-хемијску одбрану, открива за Информер да је највећа количина осиромашеног уранијума, чак 15 тона, бачена на Пчињски округ и окупиране територије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online