Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.10.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Vučić okreće leđa Rusima?

Srpskog premijera Aleksandra Vučića ruše i Rusi i Amerikanci i njegovi naprednjaci, obnarodovao je tabloid blizak vlastima sa bombastičnim naslovom "Vučiću nema spasa".

A. Čukić
Pogled na Zapad: Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Protiv Vlade Srbije, prema pisanju prorežimskog tabloida, direktno rade SAD i EU, ali ozbiljni pritisci dolaze i od Moskve. Zapad, kako kažu, traži hitno odricanje od imovine Telekoma, Trepče i ostalih energetskih kapaciteta na Kosovu, a potom sankcije Rusiji i blokadu Srpske.

U Moskvi navodno ne kriju nezadovoljstvo što Vojska Srbije nije pritekla u pomoć Rusima u Siriji, ali i zbog činjenice da Beograd još nije dao diplomatski imunitet petorici pripadnika ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Polaganje računa Americi

Ovu medijsku melodramu analitičar i republički poslanik Đorđe Vukadinović tumači kao najavu udaljavanja od Moskve i konačni zaokret ka Zapadu.

- Deluje kao da je Vučić na obe strane obećao više nego što može da isporuči, pa računi stižu na naplatu. Sada mu preti opasnost da ga obe sile puste niz vodu, pa ubrzano priprema teren da izađe u susret pre svega Vašingtonu - ocenio je Vukadinović za "Vesti".

Prema njegovim rečima, manipulacijama u tabloidima premijer od početka vladavine zamajava javnost, a zbog cenzure niko ništa ne sme da ga pita. S druge strane, kako ukazuje, stranci imaju sopstvene izvore informisanja u koje ne spadaju tabloidi pod kontrolom režima, a i pamte ono što im je obećano.

- Vučić ovakvom medijskom pričom pravi uvod za konačan prelazak na Zapad jer mu odatle preti veća opasnost. Međutim, taj znak jednakosti koji je stavio između pritisaka s istoka i zapada je uvredljiv i nepravedan prema Moskvi koja suštinski podržava Beograd u svim krupnim pitanjima - zaključio je Vukadinović.

Pujdanje na Kremlj i Peking

Nesumnjivo je, kaže analitičar Branko Radun, da je veliki pritisak Zapada da se Trepča preda Albancima. Dodaje da su tu vidljivi prsti Vašingtona kako bi se dovršila institucionalizacija Kosova, a Srbija tako diskreditovala u očima Rusije i Kine, pa da te dve sile od nje dignu ruke.

- Meni deluje da pritisak ide samo sa Zapada. Taj pritisak treba gledati i kao primoravanje Beograda da okrene leđa Kremlju, Banjaluci i sopstvenim nacionalnim interesima. Oni bi da se Srbija povuče sama u sebe i da odustane ne samo od Kosova i RS, već i od bilo kakvog uticaja putem srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori.

On ukazuje da se Srbija i Srpska zastrašuju mogućim sukobima u regionu. Međutim, Radun smatra da će premijer i dalje balansirati između dva pola, samo je pitanje kako.
- Mislim da će zbog velikih unutrašnjih i spoljašnjih rizika gledati da izbegne približavanje bilo kojoj od dve strane - zaključio je Radun.

"Zavera" u SNS

- Vučić se suočava i s nezadovoljstvom u vrhu SNS-a. Oni sve češće i otvorenije finansiraju najcrnje neprijatelje svog lidera. Čak i neki državni i organi lokalne samouprave otvoreno plaćaju ljude koji šefu rade o glavi - prenosi tabloid blizak Vučiću reči naprednjaka koji je želeo da ostane anoniman.

Moskva ne da Srbiju

Sve u redu: Dragomir Anđelković i Aleksandar Čepurin

Sve je normalno u odnosima sa Srbijom i aspolutno je na snazi poziv premijeru Dmitriju Medvedevu da poseti Beograd, poručio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Baš kada je prorežimski list srpsku javnost upozorio da premijera Vučića ruše i Rusi, ambasador Čepurin je gostovao na okruglom stolu posvećenom Srbiji između NATO i Rusije.

Podatak da je dolazak ruskog premijera nekoliko puta odlagan i da je to deo slike narušenih odnosa Beograda i Moskve, Čepurin je negirao tvrdnjom da je to neko izmislio. On kaže da do sada nisu bili utvrđeni konkretni datumi posete, tako da ništa nije ni moglo da se odlaže.

Bez osvrtanja na sveže natpise u režimskoj štampi, Čepurin je kao dokaz dobrih rusko-srpskih odnosa naveo kalendar brojnih poseta visokih delegacija dve države. Već sutra predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovaće u Sankt Peterburg, na otvaranje srpskog počasnog konzulata. Kao deo vojno-tehničke saradnje biće održane i dve zajedničke vojne vežbe. Za dve nedelje u Beograd dolazi delegacija predvođena sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Petrušovim, a u decembru će srpska prestonica ugostiti i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova. Sve te posete su priprema za dolazak ruskog premijera, ističe Čepurin.

Zapad nam radi o glavi

Na Okruglom stolu "Srbija, NATO, Rusija - šta je srpski interes" učestvovalo je desetak analitičara. Dragoljub Anđelković konstatovao je da nam Zapad radi o glavi, dok nas Rusija podržava koliko može. Podsetio je da Moskva ne ugrožava srpski nacionalni identitet, da se ne buni što Srbija ima privrednu saradnju sa Zapadom i ne vodi hladan rat preko naših leđa.

On je dodao da Moskva nikada nije bila protiv članstva Srbije u EU, ali da jeste protiv toga da "neko preko Brisela utiče, a jasno je ko to radi, na Srbiju da nastupa i vodi antirusku politiku".

Čepurin je konstatovao da su zemlje koje sada žele da uđu u NATO male i siromašne.

- Da li rukovodstvo tih zemalja želi da njeni građani ratuju, da budu topovsko meso, zagađeni osiromašeni uranijumom, da promene svoj genetski kod - upitao je Čepurin i pozvao NATO da ne sponzoriše Kosovo i očisti projektile koje sada uklanja Rusija uz priličan trošak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online