Utorak 2. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.06.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Srbija neće izručiti Šljuburu

Ranko Šljubura, Srbin iz Hrvatske koga su srpske vlasti prošle godine uhapsile na osnovu presude suda u Vukovaru zbog navodnih ratnih zločina, ipak neće biti isporučen ovoj zemlji.

Sprečena bruka: Ranko Šljubura

Posle silnih peripetija, ovaj nesrećni čovek koji već više od deset godina živi i radi u Holandiji, uskoro će, kao slobodan čovek, moći da se vrati svojoj porodici.


- Pravda je napokon pobedila. Posle tri uzastopne odluke o izručenju Hrvatskoj, drugostepeni Apelacioni sud u Beogradu je krajem maja usvojio moju žalbu i istovremeno preinačio prvostepeno rešenje u kome stoji da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju, baš kao što stoji i u presudi pravosudnih organa Holandije - kaže Šljuburin advokat Milan Vuković.


On dodaje da će njegov klijent krenuti put Holandije onog trenutka kada ministarka pravde Snežana Malović potpiše potrebna rešenja.


- Tada će mu se vratiti sva dokumenta i još važnije, on će ponovo, ovog puta bez ikakve bojazni, moći da dolazi u zemlju. Ranko i dalje ne veruje da je napokon slobodan čovek, ali verujem da će ministarka već početkom sledeće nedelje da stavi paraf na tu činjenicu - kaže Vuković.


Da podsetimo, Šljubura je presudom Županijskog suda u Vukovaru osuđen u odsustvu 2005. godine, mada je u ovoj zemlji živeo sve do 1999. i imao sva hrvatska dokumenta.


- Osuđen je u grupi sa još devet lica, a možete da zamislite kako je to suđenje bilo fer i pošteno kada se niko od njihovih branioca po službenoj dužnosti na kraju nije žalio na presudu. Istovremeno, u samoj presudi, Šljubura je označen kao čovek koji je postupkom za koji je osuđen - spasao komšije hrvatske nacionalnosti - objašnjava Vuković.


Pre tri godine, ovaj 61-godišnji izbeglica je u Holandiji uhapšen na osnovu crvene interpolove poternice, ali je u pritvoru proveo tek 15-ak dana jer ga je Okružni sud u Groningenu, nakon uvida u presudu Županijskog suda u Vukovaru oslobodio svake krivice. U toj oslobađajućoj presudi je čak naznačeno da "dela za koje je Šljubura optužen ne potpadaju ni pod kakav prekršaj, a posebno ne ratni zločin".


Ništa od toga nije bilo dovoljno vlastima u Srbiji koje su ga prošle godine uhapsile na beogradskom aerodromu prilikom ulaska u zemlju.


- I dalje mi je neverovatno da je srpsko pravosuđe toliko vremena provelo proučavajući ovaj slučaj mada su vlasti u Holandiji, zemlji koja je najveći kočničar Srbiji za ulazak u EU, odmah procenile da je reč o političkoj presudi. Na sreću, izbegnuta je bruka da Holandija oslobađa, a naša država hapsi Srbe - zaključuje advokat Vuković.
 

Burna reakcija dijaspore


Neverovatna sudbina Ranka Šljubure izazvala je i pravu buru nezadovoljstva srpske dijaspore.


I on, ali i njegov advokat kažu da su ih zvali zemljaci sa sve četiri strane sveta u potpunom šoku što je Srbija više verovala pravosuđu Hrvatske nego Holandije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online