Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.10.2016.
02:11
D. Dekić - Vesti A

Režim seče sve što misli

Karikature premijera Aleksandra Vučića koštale su čuvenog ilustratora i karikaturistu Dušana Petričića prekida sedmogodišnje saradnje sa dnevnim listom "Politika".

Vesti
I karikaturista "Politike" žrtva cenzure: Dušan Petričić

Novinarska udruženja tvrde da je reč o novoj cenzuri u medijima, a Petričić objašnjava da nije bio "dobar i poslušan, jer je odbio da smanji broj karikatura posvećenih premijeru na naslovnici najstarijeg balkanskog dnevnika". Da cela priča dobije na bizarnosti potrudio se Žarko Rakić, v. d. glavnog i odgovornog urednika "Politike", koji se naprasno setio da je karikaturista skup i da kasni u predaji radova.

Mada je Petričić imao zavidno mesto na naprednjačkoj izložbi "Necenzurisane laži", posvećenoj autorima koji su iznosili negativno mišljenje o Vučiću, kabinet premijera je, uz opasku da nema pojma šta se karikaturisti desilo, sugerisao da se njegova saradnja s "Politikom" nastavi, pa se i v. d. glavnog i odgovornog urednika Žarko Rakić predomislio i najavio da će saradnja s Petričićem biti nastavljena.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara, rekao je za "Vesti" da je zabrinjavajuće ne samo što se nastavlja progon onih koji kritički posmatraju vlast, već i što kabinet predsednika Vlade ne posmatra Petričića iz ugla slobode izražavanja, već davanja prava onima koji mrze premijera.

- To stvara podelu na novinare mrzitelje i one druge koji vole Vučića, čime se profesionalnost prebacuje na subjektivni teren - ocenio je Obradović i podsetio da su sličnu sudbinu doživeli novinari Olja Bećković, Srđan Škoro i niz novinara Radio televizije Vojvodina.

Nedim Sejdinović, predsednik Nezavinog društva novinara Vojvodine, kaže da se već četiri godine kontinuirano otpuštaju ili marginalizuju oni koji imaju kritički odnos prema vlasti, dok Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, ne razume ponašanje Žarka Rakića.

Očekivao sankcije

Petričić je za "Insajder" izjavio da je očekivao sankcije jer nije hteo da smanji broj karikatura premijera Vučića, što je od njega tražio Žarko Rakić.
- Karikaturista treba da radi svoj posao, kao što Vučić i kamarila rade ono što misle da treba da rade. Šteta koju ovakav predsednik vlade može da nanese narodu, neuporediva sa nečim što može da učini jedan karikaturista - kazao je Petričić.

- Ako je sam doneo odluku da prekine saradnju sa Petričićem, zašto tu odluku nije saopštio čitaocima i obrazložio argumentima koje sada iznosi? A, ako odluke, umesto njega, donosi kabinet premijera Srbije, onda je reč o cenzuri, a ne o slobodnoj uređivačkoj politici - ocenila je ona za "Vesti".

Utorak 04.10.2016. 09:04
Je suis Petričić ! (Ahahahahahaha)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online