Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.09.2016.
00:10
Lj. Ivanović - Vesti A

Crveni karton za Jeremića

Vuk Jeremić, kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, izjavio je posle petog kruga glasanja da "nastavlja kampanju iz pozicije prvoplasiranog u istočnoevropskoj grupi" i da sada počinje presudna faza u kojoj stalne članice Saveta bezbednosti igraju ključnu ulogu. Jeremić je odmah iza bivšeg portugalskog premijera Antonija Gutereša.

Reuters
Veliko finale: Jeremić se bori za glas sila

Novi krug glasanja u Savetu bezbednosti potvrdio je da se, kako je naveo, "konstantno rangiramo pri samom vrhu liste kandidata".

- Mislim da imamo razloga da budemo zadovoljni činjenicom da smo od samog početka trke u vrhu čime smo, verujem, podigli rejting naše zemlje na međunarodnoj pozornici - naveo je Jeremić.

Džinovi i statisti

Ruski veto mogao bi da dobije portugalski kandidat Antonio Gutereš, a argument bi bio da dolazi iz članice NATO-a, što se dosad nikad nije desilo. Moguće je da pobednik ne bude niko od ponuđenih kandidata, smatra Vesna Pusić, predstavnica Hrvatske koja je odustala od trke. U suštini, dogovaraće se Vašington i Moskva. Ostale zemlje su manje ili više statisti.

Sada je sve u rukama stalnih članica SB koje imaju pravo veta, zaključio je on. Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas. Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova.

Veto zbog Kosova

Kriza u Siriji i Ukrajini, te zategnuti odnosi SAD i Rusije obeležiće ishod. Moskva insistira na kandidatu iz Istočne Evrope, dok je SAD u principu svako ime prihvatljivo osim Vuka Jeremića kojem nisu zaboravili ogorčeno suprotstavljanje nezavisnosti Kosova.

Savet bezbednosti UN će naredno, šesto, glasanje o generalnom sekretaru UN održati 5. oktobra, najavio je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin, objasnivši da će na njemu moći da se vidi da li se neki kandidat potencijalno suočava s vetom. I to glasanje će biti anonimno, ali će glasački listići pet stalnih članica UN koje imaju pravo veta biti drugačije boje nego listići ostalih 10 nestalnih članica, rekao je on.

Stalne članice
Rusija, SAD, V. Britanija, Francuska, Kina

Rotirajuće članice
Angola, Egipat, Japan, Ukrajina, Malezija, Novi Zeland, Senegal, Španija, Urugvaj i Venecuela

Kandidati će otuda moći da vide da li se potencijalno suočavaju s vetom. Pravo veta imaju SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska.

Sistem u bojama

Birajući između tri vrste glasova za kandidate (ohrabrujući, neohrabrujući i neopredeljeni), novina je da će glasovi stalnih članica biti zbirno prikazati takozvanim crvenim kartonima. Na taj način, kandidati će znati kako se kotiraju kod država koje u Savetu bezbednosti imaju pravo veta i čiji glas mada ne i kako je svaka od pet stalnih članica glasala pojedinačno. Neohrabrujući glas ne znači veto, ali, kandidat koji dobije tri takva neohrabrujuća glasa od stalnih članica nema više šta da traži.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online