Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.06.2010.
12:01 >> 13:59h
V. Mačar - Vesti A

Srbi ponovo pod Turcima

U organizaciji "Kosovskog zaveta" koji od prošle godine deluje pri Eparhiji kanadske SPC, u Kulturnom centru u Vaterlou, 10. juna održana je tribina na kojoj je govorio istaknuti publicista i istoričar dr Srđa Trifković iz Čikaga.

Dr Srđa Trifković, publicista i istoričar
 

Tema Vašeg predavanja je "Nezavršen posao na Balkanu". Šta je još preostalo da se uradi?
 

- Naslov aludira na više puta ponovljenu izjavu Hilari Klinton o nezavršenom poslu, pod kojim se pre svega podrazumeva unitarizacija BiH i prinuda Srbije na priznanje nezavisnog Kosova. Nalogodavci su u Vašintonu, a izvođači u Briselu gde se sasvim otvoreno govori o "normalizaciji odnosa Beograda sa susedima" kao dodatnom uslovu evrointegracija, i Beogradu, čija je krotka popustljivost preduslov realizacije. Podizvođača ima mnogo, a svaki od njih očekuje neko parče preostale kamare srpske Alajbegove slame. Haris Silajdžić, Hašim Tači, Muamer Zukorlić i Nenad Čanak se podrazumevaju. Međutim, ono šta je preostalo da se uradi nije do kraja definisano.

U kom smislu?
 

Moskva digla ruke od Beograda

Prepuštanje Srbije turskom uticaju sa stanovišta Moskve ne predstavlja veliku žrtvu. Moskva ionako, s pravom, smatra da u Beogradu nema iskrene i ozbiljne partnere za ma kakve dugoročne geopolitičke kombinacije.

Reč je o dinamičnom projektu. Realizacija jedne etape otvara prostor za definisanje druge - npr. posle normalizacije odnosa Beograda sa Prištinom doći će na tapet normalizacija odnosa sa Novim Sadom, Novim Pazarom, Preševom... a ni autonomija homoljskih Vlaha, sa sve zastavom, himnom i akademijom nauka, onda više nije daleko.

Dva glavna problema na Balkanu su Kosovo i Dejtonska BiH, da li će tu biti novih tektonskih poremećaja?

Neće biti tektonskih poremećaja već predvidljivo "odrađivanje" unapred zadatog. Da je uspeh izvestan, Amerikancima i njihovim pulenima postalo je jasno u odnosu na KiM još decembra 2008, kada je Vlada u Beogradu prihvatila Euleks, a u odnosu na BiH proletos, kada je usvojena srebrenička rezolucija koja pruža moralni i politički osnov za likvidaciju Republike Srpske. Međutim, za razliku od Beograda, Banjaluka neće biti voljni saučesnik na poslu samolikvidacije. Sveopšta kriza zapadnog finansijskog sistema i političke strukture moći, daje nade da je otpor moguć. Da je sreće, ta bi spoznaja sazrela i u Beogradu - ali pod ovom i ovakvom vlašću za tako nešto nema šanse.

Da li se Turska, pod patronatom SAD, posle sto godina, vraća na Balkan, i kakva je u tome uloga Srbije?
 

-Turska se vraća na balkansku scenu samouvereno i bahato, a srpska vlast to prihvata krotko i snishodljivo. Nema rečitijeg prizora od Borisa Tadića koji u Istanbulu prihvata Turke kao medijatore između njega i Silajdžića. Turcima poveriti takvu ulogu je isto kao da grofu Drakuli poverite zavod za transfuziju krvi.

Evropska unija kao Titanik

Pošto je u ključnim zemljama EU doneta strateška odluka da daljeg proširenja neće biti za dugi niz godina, savršeno je nebitno kakve će uslove izmišljati neki Oli Ren ili Doris Pak da se Srbi vuku za nos i drže na uzdi. Gde su Mladić i Hadžić? Ugnjetavanje gej manjine u Surdulici? Slaba posećenost hodočasnika iz Srbije spomen-kompleksu u Potočarima? Nedovoljna zastupljenost Roma u SANU? Birajte sami…... finansijska i politička kriza EU samo utvrđuje rešenost ključnih zemalja da se stavi trajni moratorijum na proširenje. To je za Srbiju ionako svejedno, jer je besmisleno ukrcavati se na Titanik nakon što je udario u ledeni breg. Jedino će vlast morati da izmisli neku novu mantru za zamajavanje naroda.

I Moskva i Vašington prihvataju takvu ulogu Turske.
 

- Americi odgovara da Turcima da otvoren teren na Balkanu za njihovu sferu interesa, i to kao utešnu nagradu, imajući u vidu da Ankara nikada neće biti primljena u EU. A Rusima odgovara strateško partnerstvo sa Ankarom pošto turski uticaj na Kavkazu Moskva koristi kao protivtežu radikalnom vahabitskom islamu.
 

Tvrdite da je u Briselu javna tajna da Srbija nikada neće ući u EU. Ako se to zna i u intelektualnoj javnosti Srbije, zašto se ćuti?
 

- Nemojmo, molim Vas, o "intelektualcima" - nemoćnije, bezidejnije i tužnije grupe ljudi nećete naći u srpskom narodu. Proširenja EU posle ulaska Hrvatske neće biti za dugi niz godina. Pokojni nemački ambasador Andreas Cobel, bio je, za razliku od svojih kolega, u tom pogledu brutalno pošten kada je Srbima poručio da će se pristup ostalih zemalja zapadnog Balkana EU možda desiti za 20-25 godina. On je, naravno, pod "zemljama" podrazumevao i Kosovo.
 

Skoplje prihvata svaki diktat

Makedonija je potencijalno žarište budućih političkih sukoba, jer na nju pravo, pod navodnicima ili ne, polažu i Albanci i Grci i Bugari, a na kraju i Srbi?
- Nikakvog žarišta neće biti. Kao što smo se uverili još 2001, Skoplje će da prihvati svaki diktat i svaki svršen čin koji nametnu Albanci i verifikuju Amerikanci, a sada imamo i Turke kao žirante. Bivša jugoslovenska republika Makedonija (BJRM) je već sada kvazidržava sa ograničenim suverenitetom. Očekujem da će baš stotu godišnjicu Kumanovske bitke savremeni pobornici revizije njenog ishoda iskoristiti za neki simboličan gest kojim će se vardarska Makedonija i formalno vratiti u sferu neootomanskog uticaja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online