Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 15.09.2016.
21:34
Vestionline, Tanjug A

Priština zabrinuta zbog ruskog uticaja na Balkanu

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj istakao je da je cilj Prištine da sa Beogradom potpiše mirovni sporazum, jer je "potpuna normalizacija odnosa nemoguća bez međusobnog priznavanja", dodajući da bi u suprotnom svi dijalozi bili besmisleni. Kao pretnju regionu naveo je ruski uticaj i pokušaj zemalja sa Bliskog istoka da nametnu svoj uticaj.

youtube.com/OtvoreniStudio
Potpuna normalizacija odnosa je nemoguća bez priznavanja Kosova tvrdi Enver Hodžaj

- EU je u tekstu Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom navela da je neophodan pravno obavezujući sporazum na kraju pregovora, a to je za nas mirovni sporazum - poručio je on prilikom predavanja na Austrijskom institutu za međunarodnu politiku (OIIP) u Beču.

Hodžaj je istakao da Kosovo ima svoj koncept za odnose sa Beogradom i da se on ne bazira samo na dijalogu. On je uveren da bi, ako ga EU bude to podržala, bilo moguće taj mirovni sporazum postići za tri do četiri godine.

Taj sporazum, kako je objasnio, "trebalo bi da bude po uzoru na Jelisejski“. Kako je kazao, dijalogom su rešeni brojni problemi, "a sever je integrisan u sastav Kosova".

- Bilo je dosta toga i bilo je potrebno i ispravno to što se dogodilo u proteklih pet godina. Pitanje je sada kako dalje napredovati. Zato sam mišljenja da sa Srbijom moramo imati mirovni sporazum. Inače dijalog nema veze sa statusom, integritetom i suverenitetom Kosova - poručio je on.

Prema njegovim rečima, pored tehničkog i političkog dijaloga, bilo bi neophodno imati dijalog civilnih društava, što bi doprinelo međusobnom razumevanju.

- Dugo je vladao koncept u kosovsko-srpskim odnosima da jedna strana gubi, a druga pobeđuje. Mislim da smo u proteklih pet godina promenili situaciju na to da obe strane pobeđuju. Naša nezavisnost nikada nije bila trijumf nad Srbijom, već samo ostvarenje prava našeg naroda da živi dostojanstven život - objasnio je on publici u kojoj su, između ostalih, sedeli nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič i bivši zamenik međunarodnog posrednika u pregovorima Beograda i Prištine Albert Roan.

Hodžaj je istakao da je EU jedina alternativa svim zemljama u regionu, jer su sve države male, a svet je postao nebezbedniji, pa treba svi da teže nekom savezu.

Takođe je istakao da je vizna liberalizacija sa EU veoma bitna za Kosovo, koje je na tom putu imalo da ispuni duplo više kriterijuma od svih ostalih država. Među njima je i demarkacija sa Crnom Gorom, a Hodžaj je uveren da će kosovski parlament sporazum o tom pitanju ratifikovati u oktobru.

Što se tiče pet država-članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Hodžaj je uveren da će sa tim u vezi "uskoro biti dobrih vesti“, ali je i konstatovao da, ako EU želi da bude snažna, mora da ima jedinstvenu politiku prema Kosovu, a priznanje od svih članica bio bi jasan signal da je Unija snažna konstrukcija.

On je kazao da je pred regionom, pored konkretnih dostignuća, i dalje duga lista otvorenih problema i izazova, među kojima je naveo odnose Beograda i Prištine i stanje u BiH, odnosno predstojeći referendum u RS, koji "predstavlja opasnost za ceo region“.

Kao pretnju regionu, Hodžaj je naveo ruski uticaj, kao i pokušaj zemalja sa Bliskog istoka da nametnu svoj uticaj na Zapadnom Balkanu.  

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2016. 21:50
Србија има тапију на 58,79 одсто земљиште територије Косова и Метохије од чега значајан део представља имовина Српске православне цркве,затим државна,друштвена и приватна имовина,што чини 641,071 хектара од укупно 1,090,410 . Немачка,Ватикан и САД су главни актери разбијања Југославије и стварања хаоса .Канцелар Хелмут Кол и шеф дипломатије Ханс Дитрих Геншер су се договорили о разбијању Југославије.Операција " Линк " америчког Стејт Департмента,коју је лично потписао Бил Клинтон ауторизовао сарадњу САД , шииптара,муслимана и устташа.
Petak 16.09.2016. 00:14
Ma nije moguće da su zabrinuti. Tek će da budu zabrinuti kad budu krenuli preko Prokletija u postojbinu sve sa ovcama koje su doveli kad su dolazili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online