Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.06.2010.
11:14 >> 11:36h
Srna A

Opasaćemo manastire bodljikavom žicom

Srpska pravoslavna crkva (SPC) nema poverenja u kosovsku policiju i bez zaštite Kfora svoje manastire moraće da zaštiti zidovima, bodljikavom žicom i da ograniči ulaz samo za poklonike koje poznaje, rekao je vikarni episkop lipljanski Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani.

Italijanski vojnici Kfora 

Napominjući da Kfor namerava da ukine stalnu zaštitu srpskim svetinjama i da pređe na mobilnu, patrolnu zaštitu, a da stalno prisustvo obezbeđuje kosovska policija, vladika Teodosije naglasio je da je međunarodno oružano prisustvo neophodno i nezamenjivo.

On upozorava da posledice ove strategije mogu biti slične onima iz marta 2004. godine kada je za samo dva dana uništeno 35 objekata SPC, uprkos prisustvu više desetina hiljada vojnika Kfora.

Vladika je rekao da je stav patrijarha i Svetog arhijerejskog sinoda, koji su izneli predstavnicima NATO i EU, da mobilni režim zaštite nije pouzdan i da SPC nema poverenja u kosovsku policiju.

"Stav koji smo više puta iznosili jeste da nerešenost političke situacije na Kosovu, kao i potencijal za nove napade na objekte SPC koji su vidljivi simbol srpskog vekovnog prisustva ne daju prostora za ovakve eksperimente", dodao je vladika Teodosije.

On je naveo da iskustva sa KPS, još od marta 2004. godine, nisu nimalo dobra, jer se pokazalo da nije ništa urađeno da se spreči uništavanje srpskih svetinja.

"Najveći broj pripadnika KPS-a, posebno u delovima Kosmeta gde su naše najvažnije svetinje, su etnički Albanci. Bez želje da nepravedno uopštavamo, smatramo da oni nisu u mogućnosti da na odgovarajući način zaštite naše objekte u slučaju napada ili nereda i suprotstave se svojim sunarodnicima", rekao je vladika Teodosije.

On je istakao da stalno prisustvo Kfora ima poseban značaj, jer se eventualni napadači suočavaju sa činjenicom da će napasti i međunarodne vojne snage, iako ni to nije uvek garant jer je 2007. godine u napadu na Dečane antitenkovskom granatom umalo ubijeno nekoliko italijanskih vojnika.

POVEZANE VESTI

Petak 11.06.2010. 15:55
Па како викарни епископ Теодосије нема сада поверења у косовску полицију, а имао је када је она бранила улазак монасима Рашко-призренске епархије у манастир Грачаницу на почетку Великог поста ове године. Али док је њему Саве Јањића да све лепо договори са Албанцима нема бриге.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online