Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.09.2016.
02:00
J. L. Petković - Vesti A

Jezik mržnje za Srbe, političari ćute

Afera Šef ili Pronto 2, prisluškivani razgovori bivšeg šefa poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (PDK) Adema Grabovcija u Prištini otkrila je niz korupcionaških afera (kako je zaposlio na stotine "svojih ljudi" na najviše funkcije u javnim preduzećima, agencijama, sudu i tužilaštvu), dok se Romi i Srbi nazivaju najpogrdnijim imenima.

youtube.com/Portali RTV 21
Skandal: Grabovciju uvrede smešne

U razgovoru sa poslanicom Safete Haderđonaj, ona Srbe oslovljava "škijama", a Rome "mađupa" i "gabelja", a Grabovci se smeje.

Na jezik mržnje, nisu reagovali ni Srbi u Prištini, ni u Beogradu, niti međunarodna zajednica. Predstavnici Srba su u vreme kada su vođeni ti razgovori (2013. godine) bili u koalicionoj vladi sa Tačijem, kao što je i danas Srpska lista. Aleksandar Jablanović, bivši šef Srpske liste, ističe da ta stranka nije postojala 2013, ali da se "nažalost, rečnik albanskih lidera ni danas nije umnogome promenio prema Srbima i nealbancima."

- Adem Grabovci uvredema izrečenim na račun Srba nije uradio ništa novo. Nažalost, njegove reči predstavljaju u jednoj meri i stav zvanične Prištine, koji je ustanovljen na omalovažavanju srpskog naroda i ukidanju njegovih građanskih prava. Nadam se da će izrečeno u presretnutim razgovorima visokih funkcionera PDK otvoriti oči albanskom narodu, da će shvatiti da ih vode zlikovci i prevaranti sa kojima ne mogu da idu u pomirenje sa Srbima i drugim narodima čije krvi ima na rukama Adema Grabovcija - kaže Jablanović za "Vesti". Kontaktirali smo i aktuelnog predsednika Srpske liste Slavka Simića, ali je on odlučio da se ne izjasni o ovoj temi. 

Romi dobili izvinjenje

Poslanik Kujtim Pačaku je na zasedanju parlamenta u Prištini kazao da se neće skloniti sa govornice dok Romi ne dobiju izvinjenje. Srbi na zasedanju nisu učestvovali. Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izvinio se romskoj zajednici zbog izrečenih uvreda.
- Pačaku je dao primer odgovornog delovanja u cilju sprečavanja govora mržnje javnih ličnosti - ističe Maksimović.

A može i srpski

Adem Grabovci snimljen je kako razgovara sa Dževadom Bisljimijem, bivšim poslanikom i kandidatom stranke Hašima Tačija za gradonačelnika Vitine. Ceo razgovor su, kao pošalicu, vodili na čistom srpskom jeziku.

Nenad Maksimović, izvršni direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice, dodaje da su višestruki razlozi zbog kojih predstavnici Srba nisu reagovali.

- Po navici, oni se bave pitanjima koja se tiču isključivo položaja Srba i nisu pokazali interesovanje za opštekosovske teme. Taj autizam je štetan. Ako bi se principijalno uključili u rešavanje opštih društvenih pitanja, sa mnogo više prava bi mogli da traže zaštitu prava Srba i da dignu glas protiv sistematske diskriminacije. Drugi razlog je politička praksa "hrčka" sklupčanog u ćošku koji čeka da prođe opasnost - pojašnjava za naš list Maksimović.

Plemenski koncept

- Nije rešenje u tome da Srbi protestuju zbog kršenja prava Srba. Neophodna je reakcija Albanaca. Dok se to ne desi, ne možemo pričati o građanskom društvu, već o prostoru u kome dominira plemenski koncept nasilja većine nad manjinom - zaključuje Nenad Maksimović.

- Korišćenje pogrdnog izraza jednog funkcionera je svakako skandal. Naročito zapanjuje odsustvo reakcije srpskih predstavnika na KiM, kao i Vlade Srbije. Čudi da Marka Đurića koji se hvali da uči albanski jezik, ova "etimološka bravura" nije zaintrigirala kao poliglotu, ako već nije kao vladinog službenika zaduženog da brine o srpskom narodu na KiM - kaže Aleksandar Đikić iz Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice.

Prisluškivanje Adema Grabovcija je 2013. godine naredio Euleks kada je vodio istragu protiv njega. Snimke i stenograme razgovora poslanika PDK sa liderima te stranke, između ostalih i sa Tačijem, već mesecima objavljuje portal Insajderi. Iste godine Beograd je bio pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, a u Briselu je potpisan Prvi sporazum sa Prištinom. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online