Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.09.2016.
02:00
D. N. P. - Vesti A

Edita "zapalila" srpski kafić

Pripadnici KPS-a i Euleksa još ispituju ko je i zbog čega, samo nekoliko sati nakon što je u njemu, sa saradnicima, kafu popila kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, zapalio poznati kosovskomitrovački kafić Dolče vita.

M. Karović
Provokacija: Edita Tahiri

Sumnja se da je požar podmetnut i da su to, tokom noći između utorka i srede, učinila dvojica muškarca koja su brzo pobegla sa mesta događaja. Kafić se nalazi blizu mosta koji deli severni i južni deo Mitrovice, njegov vlasnik Saša Radisavljević ističe da je pričinjena šteta oko 20.000 evra.

Prema nekim informacijama, vinovnici ovog krivičnog dela prošli su pored pripadnika KPS-a i Kfora, koji su stacionirani blizu mosta koji se renovira i koji "ništa nisu videli".

Edita Tahiri je sa svitom u kafić došla u utorak posle podne, oni koji su se zatekli u ovom poznatom sastajalištu Srba u severnoj Kosovskoj Mitrovici ističu da je njen dolazak bio vrlo bahat i da su je, osim nekoliko Albanaca, njenih saradnika i telohranitelja, pratili i karabinjeri sa puškama na gotovs.

I Tači na severu

Predsednik Kosova Hašim Tači obišao je u sredu posle podne integrisani prelaz Jarinje u opštini Leposavić. Tači je bio u pratnji direktora kosovske policije Špenda Madžunija i direktora Carine Kosova Ljuljzima Rafune.
Na prelazu se zadržao desetak minuta izjavivši da je poseta "normalna" i rezultat je slobode kretanja ljudi i roba na celom Kosovu i Metohiji. Predsednik Kosova odao je priznanje policajcima KPS-a i carinarima za predan rad. Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović, izabran po kosovskim zakonima, kaže da o poseti Tačija Jarinju nije bio obavešten.

Kako javljaju kosovski mediji, društvo su joj pravili gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri, njeni savetnici Gazmir Reci i Dren Zeka i generalni sekretar kosovskog ministarstva za životnu sredinu Arbin Čitaku. Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, koji nije bio upoznat sa posetom, kaže da se radi o provokaciji pred nastavak razgovora u Briselu, demonstraciji sile i ponižavanju lokalne samouprave, dok u Kancelariji za KiM ističu da je Edita Tahiri na severu Kosova želela da izazove incident. U severni deo grada ona je na identičan način dolazila i pre dve godine.

"Danas sam prošla most u centru Kosovske Mitrovice, sada pijem kafu u severnom delu grada, potom ću u južnom", napisala je, uz fotografiju iz Dolče vite, na svom Fejsbuk profilu Edita Tahiri naglasivši da je u severnu Mitrovicu išla "da građanima čestita početak radova na mostu, koji će ujediniti podeljeni grad".

Kosovski mediji tvrde da se Edita iz Dolče vite čula sa Goranom Rakićem i da joj je on navodno poželeo prijatan boravak u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Da li je poznati kafić zapaljen zbog boravka Edite Tahiri? Da li su ga zapalili isprovocirani Srbi ili su to učinili Albanci trebalo bi da utvrdi istraga koja je u toku. Ako je suditi po dosadašnjim istragama, male su šanse da se sazna motiv ovog kriminalnog čina, a još manje da se počinioci privedu pravdi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online