Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.08.2016.
20:36
D. N. Petrović - Vesti A

U Novom Pazaru kao na frontu: Od Ilije i Alije do provalije

Počelo je poklicima: Ovo je Sandžak, Ovo je Turska, Ovo nije Stari Ras, Ovo nije Srbija, Mi smo balije predsednika Alije, Kosovo je pored Srbije, Žuta kuća, Naser Orić, Vučiću pederu... S drugog kraja stadiona, gde su bili navijači Crvene zvezde i gde su dominirale slike Draže Mihailovića, Ratka Mladića, Arkana i drugih "srpskih velikana", grupa od oko 200 delija odgovarala je: Niste Alije, već Ilije, Ubij Turčina, O Turci, Svaki Turčin, svaka bula zna, da je Lazar ubio Murata...

Twitter/kodabas71
Sport ponovo poražen: Nezabeleženo divljanje huligana u Novom Pazaru

Ovakvo "navijanje" nije nikakva novost kad u Novom Pazaru gostuju Crvena zvezda i Partizan i kad u ovaj grad, uz pratnju jakih snaga policije dolaze grupe delija i grobara.

Bilo je ovakvog "navijanja" i ranije, ali u nedelju, da nije bilo te silne policije, moglo je biti i gorih stvari. Malo je falilo da se nacionalizam, netrpeljivost i mržnja pretvore u tuču i nerede i presele sa stadiona na ulice.

Srećom, dobro je završilo. Posle ubacivanja stolica na teren, psovki, pljuvanja, pretnji, napada na klupu gostiju i prekida utakmice od oko 20 minuta, derbi je, uz neprijatnu sliku hiljada specijalaca uz aut-liniju, nekako priveden kraju.

- Čemu sve ovo, šta će nam Superliga ako šačicu navijača gostiju, koji često dođu samo da bi provocirali, moraju da čuvaju hiljade žandarma?! Kad gostuju Zvezda i Partizan, grad je od jutra do mraka u ratnom stanju, ljudi se sklanjaju s ulica, na svakom koraku su specijalci... Na stadionu je još gore, moraš da slušaš svakakve nacionalističke bljuvotine i mlade ljude kako kliču Ovo nije Srbija, a sa druge strane im prete nekakvom žicom i Srebrenicom. Zar država ne može da zavede red, sa stadiona protera huligane i nacionaliste? - pitali su juče mnogi ljubitelji fudbala u Novom Pazaru koji vole svoj klub i poštuju svoju državu. Nažalost, otišli su pognutih glava strahujući za svoju decu koja rastu u ovakvom miljeu.

- Bošnjak sam, nemam drugu državu osim Srbije. Sa stadiona bih proterao sve koji pljuju po Srbiji i kliču Turskoj, Bosni, Aliji, Oriću, kao i one koji dođu da ovde s kokardama i četničkim zastavama veličaju Dražu Mihailovića, Ratka Mladića i Srebrenicu. Da je zakona i pravne države, sve bi se brzo moglo srediti. Nije rešenje u kažnjavanju kluba i igranju utakmica bez publike, niti u izbacivanju Novog Pazara iz Superlige jer tako kažnjavaju i nas koji istinski volimo sport i fudbal - ističe navijač Novog Pazara.

Umalo tuča u svečanoj loži

Dok je publika divljala na stadionu, u svečanoj loži umalo nije došlo do tuče između predstavnika gostiju Blaža Radosavljevića i predsednika Novog Pazara Kemala Mehmedovića. Razlog banalan - Radosavljević je prišao "pre vremena" posluženoj zakusci zbog čega je ukoren. A onda je, tvrde očevici, počeo da psuje i vređa, što je izazvalo burnu reakciju Mehmedovića. Okršaj je bio na granici fizičkog i verbalnog sukoba.

Slično misli i njegov sugrađanin Srbin koji priznaje da razmišlja da više ne ide na stadion jer mu nije ugodno da sluša iz hiljade grla: Ovo je Turska. I on misli da je kriva država što dopušta sve ovo i pita kolika je cena dolaska 2.000 policajaca u Novi Pazar.

Zatočenici navijača koji reketiraju klub

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić pozvao je fudbalski klub Novi Pazar, čiji je nekada bio predsednik, da se odmah ogradi od svojih navijača ako to, kako je primetio, Crvena zvezda ne želi ili ne sme "jer fudbalski Novi Pazar ne može da gleda u tuđe dvorište, već mora da čisti svoje".
Ljajić smatra da klub mora "trajno da se odrekne navijača reketaša", koji su, prema njegovim saznanjima, i ovog puta tražili novac od uprave da ne bi pravili incidente, a pošto ga nisu dobili, počeli su da ubacuju baklje u teren i skandiraju: Uprava napolje. Ljajić smatra da za našanje navijača u Pazaru "ne mogu biti opravdanje ni Zvezdini huligani, ni njihove provokativne pesme i uvrede".


 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online