Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.06.2010.
21:51
Tanjug A

Italijan dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost

Nagradu za novinarsku hrabrost "Milan Panić" ove godine je dobio novinar italijanske televizije RAI Rikardo Jakona za dokumentarni film "Beskonačni rat", saopšteno je danas iz dnevnika "Večernje novosti".

 Novinarska hrabrost za film "Beskonačni rat" : Novinar Rikardo Jakona
 

Prema obrazloženju žirija, ovo priznanje Jakona je zaslužio zato što otkriva istinu o događajima na Kosovu, za vreme i posle bombardovanja NATO, vezu lokalnih vlasti i kriminala i posledice zapadne politike u srpskoj pokrajini.


Mada je u policijskoj istrazi saslušano više od 2.000 osoba, još nisu otkriveni naručioci, ni počinioci Pantićevog ubistva.


Pre četiri godine najavljena je "istraga o istrazi njegovog ubistva", ali o tome nije obelodanjen nikakav izveštaj.


Kompanija "Novosti", novinarska udruženja i demokratska javnost očekuju, kako je navedeno u saopštenju, da država ispuni obaveze i otkrije ubice Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Odluku o laureatu jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, Vukašin Obradović, v.d. predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ljubiša Vujić, direktor JIP "Novi put", Aleksandar Dobrosavljević, predstavnik Književnog kluba "Đura Jakšić" iz Jagodine i Miloš Antić, urednik "Novosti".


Jakona je već dobio specijalnu Povelju za novinarstvo bez granica koja mu je 17. aprila ove godine uručena u Udruženju novinara Srbije uz obrazloženje da je do istine koju otkriva u dokumentarcu "Beskonačni rat" došao "krećući se terenom koji, uprkos brojnim snagama NATO, ne garantuje bezbednost ni na Kosovu, ni u Avganistanu."
Primajući ovu Povelju, Jakona je objasnio da tema njegovog filma nisu ni Srbi, ni kosovski Albanci, već "Italijani, zapadnjaci, NATO".


Nagradu za novinarsku hrabrost, u znak sećanja na ubijenoj kolegu Milana Pantića iz Jagodine, koji je u 47-oj godini izgubio život istrazujući opšti i privredni kriminal u Pomoravlju, zajednički dodeljuju "Večernje novosti", "Novi put", UNS, NUNS i Klub "Đura Jakšić".


Priznanje će italijanskom novinaru biće uručeno u Jagodini, u petak, 11. juna, na dan kada je pre devet godina pred kućnim pragom ubijen Pantić, kome će prethodno biti održan pomen. Odlukom Skupštine grada Jagodina, sutra će u naselju Tabane, biti otvoren i Trg s imenom Milana Pantića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online