Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.06.2010.
17:38
Vestionline A

Fejt opet zloupotrebljava dvostruku funkciju

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je danas da specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt, predviđajući novi talas priznavanja nezavisnosti kosova posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, nije govorio u svojstvu zvaničnika EU, već kao lobista za nezavisnost južne srpske pokrajine.

Goran Bogdanović

"Fejtove izjave moraju se posmatrati iz ugla starog problema, odnosno njegove dvostruke uloge. Činjenica je da je upravo tu svoju dvostruku funkciju Fejt krajnje proračunato zloupotrebljavao, da se nikad ne bi znalo kada govori ispred EU, a kada, kao šef Međunarodne civilne kancelarije, u ime zemalja koje su priznale nelegalno proglašenu nezavisnost", izjavio je Bogdanović.

Kosovska policija ne može čuvati manastire

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da se obezbeđivanje manastira u južnoj srpskoj pokrajini ne može prepustiti onima koji su ih uništavali ili nemo posmatrali njihovo skrnavljenje i rušenje.

"Svi znaju za naš stav i kakva se borba vodi i vodiće se na diplomatskom planu po ovom pitanju. Dobro je što su država Srbija i Srpska pravoslavna crkva uspostavili tesnu saradnju i zajednički sinhronizovano deluju kada je u pitanju zaštita i očuvanje srpske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović.

Fejt, prema Bogdanovićevom mišljenju, vrši svojevrstan pritisak na Međunarodni sud pravde, predviđajući da odluka tog suda ništa neće promeniti kada je reč o statusu Kosova i Metohije.


"Ne treba imati iluzije da će sud biti pošteđen daleko ozbiljnijih političkih pritisaka od ovog Fejtovog pokušaja. Međutim, ja verujem da će odluka Međunarodnog suda pravde biti u skladu sa međunarodnim pravom i da neće biti negativna po Srbiju. Takođe sam ubeđen da će ona upravo doprineti pokretanju novog pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine o statusu Kosova i Metohije jer ovakav status koji trenutno postoji nikome ne odgovara", rekao je Bogdanović.


Fejt je juče u Briselu izjavio da će, nakon što Međunarodni sud pravde iznese savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosmeta, verovatno uslediti znatan broj novih priznanja njegove nezavisnosti.


"Nadam se i pretpostavljam da će to dovesti do novog talasa priznanja nezavisnosti", rekao je Fejt na konferenciji za novinare u Briselu na kojoj je, zajedno sa šefom misije Euleksa na Kosovu Ivom de Kermabonom, govorio o najnovijim političkim zbivanjima i aktivnostima Euleksa na Kosmetu.


Ističući da govori u ime zemalja koje su priznale Kosovo i Metohiju, Fejt je rekao da pretpostavlja da će savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u opštem smislu "pružiti izvesnu utehu položaju Beograda i izvesnu podršku poziciji Kosova" i da će to biti "mešovit skup mišljenja" na osnovu kojeg će onda svaka zemlja izvući zaključak.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online