Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.08.2016.
12:59
Tanjug A

"Švedska i Finska su u EU, ne i u NATO. I to odlično funkcioniše"

Švedski premijer Stefan Leven izjavio je danas u Beogradu da je uveren da je evropski put, koji je Srbija izabrala jedini pravi put, i poručio da će na tom putu zvanični Beograd imati punu podršku njegove zemlje. Leven je, posle razgovora sa Aleksandrom Vučćem, novinarima rekao da je zahvalan srpskom premijeru na veoma dobrom prijemu.

Tanjug
Počasna garda za gosta: Stefan Leven i Aleksandar Vučić

Kako je istakao, uživao je tokom sinoćnje šetnje Beogradom zajedno sa premijerom Vučićem koji mu je lično predočio istoriju i kulturu srpske predstonice. Dodao je da je jasno da će nekada morati ponovo da se vrati u Beograd, i zahvalio premijeru Vučiću na razgovorima koje su imali u četiri oka, ali i zajedno sa delegacijama dve zemlje.

Budućnost Evrope

Vućić i Leven razgovarali su i o ubudućnosti Evrope.

- Smatramo da je to pitanje veoma važno i želimo više da sarađujemo sa Srbijom. I na kraju mislim da je važno pitanje zajedička bezbednost. To su ključne reči kako da stvorimo zajedničku bezbednosti, globalno i evropski - rekao je.

- Prepoznajem napredak koji je Vlada Srbije ostvarila u izazovu da reformiše zemju i ekonomiju. Dobri su rezultati toga. Kao što je premijer rekao jutros i za firme i za privatni sektor važno da se ima uvid javne finansije i da one budu transparentne, jer su to dobri podsticaji za investicije i dobru ekonomiju - rekao je premijer Leven.

Srbija je to, dodao je, dobro uradila i nastaviće da radi.

- Uveren sam da put koji je Srbjia izabrala, evropski put, jeste pravi put... Srbija ima punu podršku Švedske na putu ka EU i mi ćemo nastaviti da vas podržimo, samo nam kažite šta vam je potrebno i mi ćemo to učiniti to - rekao je Leven.

On je objasnio da je Švedska, zajedno sa Finskom, član EU, ali ne i NATO-a. To, kazao je, veoma dobro funkcioniše.

- Mi poštujemo takav stav i nastavićemo da ga zuazimamo jer to je važno za stabilnost. U toj perspektivi, mi smo mala zemlja i uveren sam da je malim zemljama potrebna ovakva vrasta saradnje - istakao je Leven i dodao da će Šveđani doprineti jačoj EU, ali će ostati nesvrstani..

Sa premijerom Vučićem je razgovarao i o ekonomskim pitanjima, rastu i pitanju migracija.

- Mi pohvaljujemo odgovornost Srbije to je od apsolutno suštinske važnosti jer za rešenje tog pitanja nema pojediničnih, već samo zajedničkih rešenja - rekao je švedski premjier podsetvši da je reč o najvećoj izbegličkoj krizi od Drugog svetskog rata, koja mora biti biti rešena u evropskom i globalnom kontekstu.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.08.2016. 13:20
Mi smo ismijavali nesvrstanost ali Šveđani nijesu. Zato su oni đe jesu a mi đe smo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online