Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.08.2016.
09:58
Blic, Vestionline A

Rusija poklanja Srbiji migove, ali uz jedan uslov...

Rusija bi Srbiji mogla da pokloni šest lovačkih aviona MiG-29. Jedini uslov koji bi morala da ispuni je da plati njihov remont, s obzirom na to da je reč o letelicama koje trenutno nisu u upotrebi.

commons.wikimedia.org/Krasimir Grozev
MiG-29

Srpska vojna delegacija je, kako za "Blic" kaže izvor iz Vojske Srbije koji je želeo da ostane anoniman, nedavno boravila u Rusiji gde su joj i pokazani avioni koji bi svoj radni vek trebalo da nastave u jedinicama srpskog ratnog vazduhoplovstva.

- Tim avionima je neophodan remont. Pregovori o tome kakav će aranžman da bude sklopljen su u toku. Jedna od opcija je da avione dobijemo na poklon, ali da platimo njihov remont. Ako tako bude dogovoreno, naš je cilj da obezbedimo da se remont ne radi u Rusiji, već kod nas. Time bismo uposlili našu industriju, a istovremeno bismo ovladali i novom tehnologijom - kaže sagovornik ovog lista.

Pet migova-29 srpskog vazduhoplovstva remontovano je u Rusiji od 2008. do 2010. godine. Cena ovog posla bila je 2,7 milijardi dinara, odnosno oko 27 miliona evra, prema tadašnjem kursu. Resursi četiri letelice ovog tipa (peti se srušio jula 2009. godine nedugo po povratku sa remonta) ističu 2018. godine. Za kupovinu novih aviona MiG-29 bilo bi, prema nekim procenama, potrebno izdvojiti oko 65 miliona dolara po komadu.

Mnogo pre novih aviona, u Srbiju bi trebalo da stigne još novih helikoptera. Time bi bio nastavljen proces obnavljanja vazduhoplovnih jedinica koji je započet kupovinom dva helikoptera Mi-17, po ceni od 25,349 miliona evra, koji su 28. juna isporučeni Srbiji. Ovog puta, međutim, u pitanju je nabavka zapadne tehonologije, odnosno helikoptera koje proizvodi francusko - nemačka kompanija "Erbas". 

Srbija je, naime, zainteresovana za nabavku lakih helikoptera H -145M, koji mogu da služe i za borbu, ali i za transport 10 vojnika, odnosno oko 1.600 kilograma tereta. Helikopter može biti opremljen sedmocevnim ili 12-cevnim lanserima nevođenih raketa ili laserski vođenim raketama, topom kalibra 20 milimetara i mitraljezom 12,7 milimetara.

O potrebnim količinama nadležni će tek da se izjasne, mada je ranije bilo reči o nabavci dva "erbasova" helikoptera. Tada se, međutim, spekulisalo sa nabavkom srednjih transportnih helikoptera tipa "super puma", ali je prednost ipak data ruskim Mi-17.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online