Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.06.2010.
12:04
I. Petrović - Vesti A

Prva Skupština dijaspore 3. jula

Izbori za 45 delegata Skupštine dijaspore i Srba u regionu završeni su u svim državama, a prva sednica biće održana od 3. do 5. jula u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

Sve bolja saradnja rasejanja i matice: Ministar za dijasporu Srđan Srećković (u sredini) na Saboru dijaspore prošle godine
 


- Prva konstitutivna sednica biće simbol jedinstva države Srbije i svih njenih državljana koji žive u inostranstvu, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost - kaže ministar za dijasporu Srđan Srećković.
 

On dodaje da će Skupština donositi strateške odluke, koje će omogućiti bolje korišćenje kapaciteta rasejanja i očuvanje nacionalnog identiteta gotovo četiri miliona srpskih državljana koji žive u svetu.
 

Rukovodstvo i strategija

Na konstitutivnoj sednici Skupštine 3. jula, između ostalog, treba da budu izabrani predsednik Skupštine i dva potpredsednika. Njih predlaže grupa delegata, što će biti regulisano Poslovnikom o radu Skupštine, koji takođe treba da bude usvojen.
Osim konstitutivne, tokom prvog vikenda jula, biće održane i tri tematske sednice na kojima će se razmatrati i prednacrt Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Po izveštajima i dokumentaciji koje je Ministarstvo za dijasporu dobilo, konstatovano je da su izbori delegata Skupštine sprovedeni na demokratski način i da će svi predstavljati sredine odakle dolaze u cilju stvaranja nove, na partnerskim odnosima zasnovane, politike matice i dijaspore.
 

Najviše nedoumica izazvali su izbori za četiri delegata u Nemačkoj, ali je to prevaziđeno na zajedničkom sastanku predstavnika organizacija i predloženih kandidata koji je održan u Frankfurtu 25. aprila. Na zadovoljstvo svih prisutnih, postignut je i potpisan sporazum da predloženi kandidati, njih sedmorica, podele mandat. Prva trojica delegata imaće mandat od 2010. do 2012. godine, a druga trojica od 2012. do 2014, dok će Dušan Vidaković, predsednik kompanije "NIDDA Verlag", koja je izdavač "Vesti", imati pun mandat od četiri godine. Vidaković (65) će ujedno predsedavati prvom, konstitutivnom sednicom Skupštine dijaspore.
 

- Pošto je bilo raznih komentara na potpisani sporazum, odgovor se nalazi u delu zakona koji nedvosmisleno rešava sve dileme. U Članu 18 Zakona o dijaspori i Srbima u regionu se kaže da bliže uslove i način izbora delegata, kao i slučajeve prestanka mandata delegata pre isteka roka od četiri godine, sporazumno utvrđuju organizacije koje deluju na teritoriji države ili delu države za koju se vrši izbor određenog broja delegata - objašnjeno je "Vestima" u Ministarstvu za dijasporu.
 

Kompletan spisak delegata biće objavljen u narednih nekoliko dana, a u Ministarstvu nam je rečeno da se čeka da se prikupe sve biografije. Takođe, osim 45 delegata iz rasejanja, Skupštinu će činiti i visoki državnici i javne ličnosti Srbije.

Radna tela

Skupština dijaspore obrazovaće i tri stalna radna tela - Ekonomski savet, Savet za statusna pitanja i Savet za kulturnu, prosvetnu, naučnu i sportsku saradnju. Članovi saveta su delegati, a pored njih, to mogu biti i eksperti iz različitih oblasti koje oni predlože. Broj članova saveta određuje Skupština.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online