Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 12.08.2016.
01:08
D. Dekić - Vesti A

Ruska kost u američkom grlu

Spisak tema potpredsednika SAD Džozefa Bajdena o kojima će 16. avgusta u Beogradu razgovarati sa predsednikom i premijerom Srbije, prema pisanju svetskih medija, nije poznat. Srpski analitičari, međutim, veruju da će neizostavna pitanja biti odnosi s Rusijom i problem Kosova, ali u njihovoj senci i neka pitanja koja dugo opterećuju bilateralne odnose Vašingtona i Beograda.

Kancelarija za saradnju sa medijima
Šta je učinjeno u međuvremenu: Vučić i Bajden

Američki zvaničnik stiže odmah po formiranju nove Vlade Srbije, pa će, kako smatra spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, opipati njen puls i kurs, odnosno buduću spoljnu i pozicije između zapada i istoka.

- Bajden stiže s novim impulsom ohrabrenja za EU put Srbije i pohvalama saradnji s NATO, mada će verovatno prioritet dati blokadi ruskog uticaja, pošto Medvedev dolazi u septembru, pa SAD odmah reaguju na tu posetu. Mogao bi da ukaže srpskom rukovodstvu da treba ići na otvaranje novih poglavlja, među kojima i usklađivanje sa spoljnom politikom EU u segmentu odnosa sa Rusijom. SAD to ne traže odmah, ali će visoki gost biti još jedan u kolekciji inostranih političara koji će podsetiti Beograd na ovo otvoreno pitanje - tumači Jakšić za "Vesti".

Prodaja gasa

- Među temama susreta bi opet moglo da se nađe energetsko pitanje koje je ranije pominjano u bilateralnim razgovorima. Odnosno, kupovina američkog gasa jer SAD očekuju da se smanji evidentna energetska zavisnost Srbije, kao i čitave Evrope od Rusije - kaže Boško Jakšić.

Naš sagovornik smatra da će se na dnevnom redu, mada u drugom planu, naći i više godina nerešena bilateralna pitanja, poput procesuiranja ubistva braće Bitići i organizatora paljenja abasade SAD u Beogradu, 2008. godine, tokom mitinga Kosovo je Srbija.

Odlazeća administracija SAD, kako kaže Jakšić, očito hoće da ispegla probleme u bilateralnim odnosima.

Da je poseta prijateljska, kako kaže analitičar Duško Radosavljević, došao bi Obama, a ne neko od izvršilaca politike SAD.

Kazniti krivce

- Paljenje ambasade 2008. i slučaj Bitići su dve stvari na koje će SAD stalno će podsećati. Oni to podvode pod državni zločin i, ako su se neki političari u Srbiji na tom mitingu o Kosovu igrali neredima, požarima i životima svojih građana, treba koji mesec da provedu u zatvoru, makar to bili i tada najviši srpski državnici - smatra Dušan Radosavljević.

- Mnogi igrači u regionu nisu izvršili domaće zadatke, pa ih odlazeća administracija diciplinuje kako bi biračima u SAD pokazala da je uradila zacrtano. Ne zaboravimo da je Vašington puno uložio u političku tvorevinu Kosovo, izgleda olako obećanom brzinom, pa sad svim akterima ove priče treba zavrtati ruke - tumači sagovornik "Vesti".

Jakšić ukazuje na to da je Srbija olako potpisivala mirovne, bilateralne i političke sporazume, ali ih ne implementira, ukor će ići u tom pravcu.

- Mislim da će jedno od vrlo važnih pitanja srpskom rukovodstvu biti i dokle će igrati između istoka i zapada - tumači Radosavljević.

POVEZANE VESTI

Petak 12.08.2016. 02:48
- Paljenje ambasade 2008. i slučaj Bitići su dve stvari na koje će SAD stalno će podsećati. Oni to podvode pod državni zločin i, ako su se neki političari u Srbiji na tom mitingu o Kosovu igrali neredima, požarima i životima svojih građana, treba koji mesec da provedu u zatvoru, makar to bili i tada najviši srpski državnici A zar nije bombardovanje Srbije u kojoj svakog dana ljudi umiru od posledica. 100 miljardi dolara stetei otimanje jednog dela zemlje nije ZLOCIN od strane SAD??? Majjjku vam jjebbem fassistticku.
Petak 12.08.2016. 10:18
USA danas mogu samo da prijete bez posledica. A Boška znamo odavno. Analizira i radi isključivo na soroševe dolare, evre a ponekad i na švajcarce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online