Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.06.2010.
12:01
Z. Marjanović - Vesti A

Monasi su sada hajduci

Odluka da napustimo manastir Crnu reku bila je saborna, a sa vladikom Artemijom nismo ni u kakvoj vezi, pa ni u telefonskoj, kako mu i ovo ne bismo natovarili na vrat, kaže otac Nikolaj, bivši starešina manastira Crna reka u razgovoru za "Vesti".

Otac Nikolaj poručuje da će nastaviti s podrškom episkopu Artemiju
 

Nakon što su bez kanonskog otpusta napustili manastir Crnu reku, 17 monaha smestilo se u selo Loznica kod Čačka, u etno-domaćinstvu Miloja Stevanovića.
 

- Naš slučaj je do sada nezabeležen u srpskoj crkvi, kao što je nezabeleženo i to da jedan episkop bude uklonjen bez dokazane krivice i bez suda, kao što je to slučaj s Artemijem. Bratstvo manastira Crna reka je preko ove nepravedne odluke nekako i prešlo, ali ono što je prevršilo svaku meru i izdalo naše strpljenje bila je odluka da episkop Artemije ne bude više naš duhovnik. Tada smo ustali da podržimo pravednu borbu episkopa Artemija koji je naš manastirski duhovnik već 28 godina. Odlučili smo se da se odmetnemo u hajduke. Da, baš tako, da se odmetnemo u hajduke.

 

Od patrijarha i Sinoda samo kazne

Može li patrijarh srpski Irinej da razreši ovu situaciju?
- Nisam siguran da može i da ima nameru. Ne očekujemo milost ni od njega, ni od Sinoda, već kazne. Oni su na potezu, a mi ćemo podneti sve kazne ma kakve one bile, ali nam je savest čista.

Napustili ste manastir bez kanonskog otpusta, šta to znači?
 

- Tražili smo od Amfilohija otpust osam dana pre nego što smo napustili manastir, ali on je rekao da nam otpust neće dati. Posle toga su braća saborno odlučila da napuste manastir, svesni svih mogućih posledica. Dao sam slobodu braći da svaki od njih pojedinačno odluči moliteveno, po savesti, i oni su odlučili ovako. Sedamanest monaha je krenulo, a u manastiru je ostao jedino otac Irinej kako bi predao manastir vladiki Teodosiju i dva naša brata koja se nalaze u planinskim isposnicama. Ovo je bilo vreme da pokažemo kavi smo bili učenici vladike Artemija i da pokažemo našu veru. Odnosno, da pokažemo šta smo od našeg učitelja i duhovnika Artemija naučili.

Kako je narod tog kraja doživeo odlazak monaha?
 

- Manastir Crna reka je bio duhovna oaza i sigurnost za žitelje tog kraja, pa je ljudima naš odlazak istinski teško pao. Veliki je plač bio i velike suze, ali više nije imalo smisla ostajati tamo. Crna reka je za nas sada samo lep san. Jer, ovo je rat u kojem se dobijaju i gube bitke, ovo je rat za pravoslavlje.

Zbog čega ste došli baš u ovo selo na planini Jelici?
 

- U pitanju je slučajnost jer je naš brat Miloje Stevanović, koji je veliki vernik i dobitnik mnogih gramata, čuo šta se dešava i odmah nam ponudio gostoprimstvo u svom etno-domaćinstvu u selu Loznica. Dočekani smo solju i hlebom, što govori da ljudi poštuju našu odluku da se borimo za našeg vladiku i duhovnika Artemija, za naše dostojanstvo, a ponajviše za pravoslavlje. Ovde smo i ne znamo šta ćemo dalje, ali smo odmah obavestili i vladiku Hrizostoma na čijoj smo eparhiji da nećemo činodejstvovati, ali da nam niko ne može zabraniti da se molimo Bogu.

Izdaja svetosavlja

Sprema nam se nešto zbog čega će se mnogi u grobu prevrnuti, nešto što se nije moglo pretpostaviti ni u fantazijama. Dakle, da bi ušli u Evropu, priprema se izdaja svetosavlja i svetog Save, srpstva i svetih predaka mučenika. Priprema se unija sa Latinima, što potvrđuje i izjava nadbiskupa Hočevara po kojoj "Srbi ne mogu u Evropu sa svetim Savom". Na sve ovo je ukazivao i episkop Aremije i to je razlog zbog čega je napadnut, tvrdi otac Nikolaj.

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online