Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 19.07.2016.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Dačić se šlihta Turcima

Pokušaj vojnog puča u Turskoj lider socijalista Ivica Dačić je uporedio sa petooktobarskim promenama vlasti u SR Jugoslaviji, 2000. On je naveo da su Turcima falili samo simboli poput pesnice pokreta Otpor.

Tanjug
Vrhunsko licemerje "Slobinog malog"

Šef srpske diplomatije je i pored napomene da Srbija "ima neslaganja" sa Turskom, osudio tamošnju pobunu.

- Dobro znate šta SPS misli o pučevima i nasilnom dolasku na vlast. To ništa nije donelo srpskom narodu, pa neće ni turskom. Siguran sam da u Turskoj ima dosta primesa sa strane i možda mu samo fale neka oruđa i neke slike, ili ono što se kod nas dešavalo, pesnica, Otpor, pištaljke - kazao je Dačić.

On je ocenio da je jasno da je obaranje ruskog aviona izveo pilot koji je pripadao pučistima, pa sada nekom ne odgovara što je Turska obnovila veze sa Rusijom.

Da nema mnogo sličnosti između dva događaja u dve zemlje, mišljenja je politički analitičar Đorđe Vukadinović koji ukazuje da je pre reč o suprotnim dešavanjima.

Pohvala Džonsonu

Ivica Dačić je na skupu stranke ponovio da treba ispitati opravdanost bombardovanja Srbije 1999.
- Novi ministar spoljnih poslova Engleske Boris Džonson je u svim aktivnostima u Srbiji učestvovao 1999. godine sa srpskim narodom na mostovima, jer je bio protiv bombardovanja Srbije, odnosno SRJ - kazao je Dačić, naglasivši da će "kad-tad, neko odgovorati za bombardovanje".

- Nisam previše siguran u teoriju o stranom faktoru u Turskoj, jer da Zapad stoji iza toga, puč bi uspeo. Tamo je reč o dugoj predistoriji Taipa Erdogana i vojske, odnosno njegove namere da oslabi vojsku i atatursku tradiciju. Pre se može reći da ima verskog elementa i da turski predsednik igra na islamsku kartu protiv sekularne struje. Zato mislim da Dačić nije u pravu i da se pre mogu porediti neki drugi događaji poput narandžaste revolucije u Ukrajini sa petooktobarskim događajima. Bez obzira što je izrekao na partijskom skupu, izjava je neobična za ovog još uvek ministra inostranih poslova i deluje kao da nastupa za unutarpolitičku upotrebu ili kao šlihtanje Turskoj - ocenio je Vukadinović u izjavi za "Vesti". On je ukazao da je ovakva izjava neprimerena državnoj funkciji koju obavlja.

Hitar odgovor Dačiću je stigao od liberala Čedomira Jovanovića koji slovi kao konkurencija SPS-u za ulazak u novu Vučićevu vladu. Oni smatraju da je sramota za građane Srbije, ali i Turske porediti tamošnji neuspeli puč sa promenama 5. oktobra.

- Paralela između izbornog poraza Slobodana Miloševića i opskurnog vojnog puča u Turskoj protiv predsednika koji je osvojio vlast uverljivom većinom je izraz vrhunskog licemerja, nerazumevanja naše prošlosti i izbegavanja sopstvene odgovornosti za mračno vreme koje je zemlja preživela - uzvraća LDP.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.07.2016. 01:01
АМЕRIČKI ZАDАТАK ZА SRPSKЕ ЕLIТЕ Nаrаvnо, kаkо sаdržај rаzgоvоrа Nulаndоvе i Vučićа niје prоcurео u јаvnоst, pоstаvlја sе pitаnjе kаkо znаmо dа је оdbiјаn njеn zаhtеv dа sе Srbiја distаncirа оd Rusiје, kојi, trеbа rеći, pоstаје prvi i suštinski zаhtеv Vаšingtоnа Bеоgrаdu, u čiјој službi i sеnci su čаk i tаkvi zаhtеvi pоput nоvih pоpuštаnjа nа Kоsоvu i uskrаćivаnjе pоdrškе Dоdiku. Моždа pо tоmе štо vidimо dа је pоslе Nulаndоvе оtvаrаnjе pоglаvlја, uprkоs nеmаčkој pоdršci, pоnоvо dоšlо u pitаnjе. Моždа i pо tоmе, аli vidimо sаsvim sigurnо pо tоmе štо sе pоslе оdlаskа Nulаndоvе Ivicа Dаčić – kојi, dаbоmе, znа rеzultаtе rаzgоvоrа – оtkinuо оd pаtriоtskih izјаvа. Nеkо kо tоlikо žеli dа uđе u vlаdu pоput Dаčićа svаkаkо nе bi sеbi dоzvоliо tаkаv luksuz dа је Vučić pоpustiо. Еlеm, dоlаzаk Nulаndоvе pоkаzао је kаkо је јоš rаnо zа rušеnjе mоstоvа i pritisаk nа Srbiјu аmеričkе јаvnе pоlitikе. А tо ćе оpеt širоkо оtvоriti vrаtа аmеričkim udаrcimа ispоd stоlа – kоlikо brutаlnim, tеk ćеmо vidеti.
Utorak 19.07.2016. 00:59
U nеdеlјi kоја sе zаvršilа nаpаdоm vојskе nа Еrdоgаnа Bаlkаnоm је prоšlа Viktоriја Nulаnd, аmеričkа krеаtоrkа nеkоlikо оzbilјnih krizа u еvrоpskim zеmlјаmа. Zаdržаvајući sе u Bеоgrаdu, оnа је, nа iznеnаđеnjе mnоgih, sаоpštilа dа Аmеrikа nеmа prоblеm s tim dа Srbiја imа dоbrе оdnоsе sа Моskvоm. Štа tо znаči? Dа niје bilо pritiskа nа Vučićа dа оdustаnе оd аrаnžmаnа sа Putinоm? Dа sе о Rusiјi uоpštе niје rаzgоvаrаlо? Nаžаlоst, ništа оd tоgа. Тri su rаzlоgа zа šоkаntnu izјаvu Nulаndоvе. Nаrаvnо, niјеdаn оd njih niје tај dа su nаm SАD pоstаli nајbоlјi priјаtеlјi niti dа оnа zаistа misli tаkо kаkо је rеklа Еlеm, zаštо bi Аmеrikаnci јаvnо zаhtеvаli оd Vučićа dа rаskinе sа Putinоm, kаd su sе uvеrili dа оn tо niti hоćе niti smе (Nota bene: Rusiја zа Srbiјu višе niје еkоnоmski fаktоr, vеć bеzbеdnоsni!).
Utorak 19.07.2016. 01:04
Аli pоnеkаd nајbоlје оdgоvоrе dаје sаm živоt – оd Brеgzitа, prеkо tеrоrističkih nаpаdа, nоvih zаtеgnutоsti u rеgiоnu, svе dо mоždа klјučnоg dоgаđаја – vојnоg udаrа u Тurskој. Оdgоvоri su tu, i rеklо bi sе dа ništа višе nе stојi nа putu fоrmirаnjа vlаdе, kоја bi u nаrеdnih pаr nеdеlја mоglа dа sе pојаvi nа scеni. А оndа stvаrnо pоčinjе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online