Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.07.2016.
18:24
J. Arsenović - Vesti A

Gde je nestala država

Leto i godišnji odmori uveliko traju, ali Inicijativa (Ne) davimo Beograd ne odustaje, pa je i u sredu u centru Beograda održan novi protestni skup, peti po redu od kada su u postizbornoj noći (24. na 25. april) još uvek neidentifikovani ljudi sa fantomkama porušili objekte u gradskoj četvrti Savamala.

Tanjug
U susret vrućoj jeseni: Protestna šetnja u Beogradu

Ako se vlast ponadala da će protesti, na kojima je učestvovalo i po 15.000 građana, vremenom da jenjavaju, sada su razuvereni, a organizatori najavljuju novi vid demonstriranja i to već za ponedeljak.

Dobrica Veselinović iz Inicijative je najavio da će ubuduće biti svuda gde se pojavljuje i gradonačelnik Siniša Mali, jedan od najodgovornijih za noćna rušenja u Hercegovačkoj ulici.

U ponedeljak, kada je zakazana gradska skupština, doći će da mu simbolično uruče ostavku.

Nigde bez patke

Učesnicima skupa, koji se ovoga puta odvijao pod nazivom "Beograd nije MALI", ne nedostaje inspiracije i mašte pa su se mogli pročitati transparenti: "U potrazi za državom", "Vučiću Vejderu", "U Malog su kratke noge", "Savamala policije ruke prala", "Fantomaši, neka, neka, Centralni vas zatvor čeka".
Nije izostala ni žuta patkica, iako je vlast ovaj simbol, prisutan i u rušenju predsednice Brazila, navodila kao dokaz o umešanosti stranog faktora u srpske demonstracije. Ogromnih dimenzija žuta patka je zaposela travnjak ispred gradske skupštine.

Prekjučerašnjem protestu prisustvovao je i zaštitnik građana Saša Janković, što je izazvalo reakcije stranke Aleksandra Vulina, dežurnog ministra za komentarisanje svih antivladinih događaja. Pokret socijalista je saopštio da Saši Jankoviću "nije dovoljno što za funkciju zaštitnika građana prima tri puta veću platu od premijera, već izgleda da mora i službenim učestvovanjem u protestima da zaradi još po neku platu".

Prethodno je iz kancelarije Zaštitnika građana saopšteno da će skupu prisustvovati službeno kako bi neposredno kontrolisao i podržao "ostvarivanje prava građana na izražavanje i okupljanje".

Ostavke, ostavke

Osim ostavke gradonačelnika Siniše Malog, organizatori protesta zbog nasilja u Savamali traže i ostavke predsednika gradske Skupštine Nikole Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, v. d. direktora policije Vladimira Rebića i načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.

Organizatori se inače, maksimalno trude da opozicioni političari ne budu deo njihove ikonografije, pa je ovoga puta kao jedan od glavnih govornika bila penzionisana profesorka Elektrotehničkog fakulteta Srbijanka Turlajlić.

- Ne pitajmo se čiji je grad, grad je naš. Pitajmo se gde je nestala država. Dok nemamo državu, nećemo imati ništa - kazala je Turajlić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.07.2016. 19:11
Koja bre drzava, otkada se to koruptivno telo moze nazvati drzavom?? Narod je drzava a dok narod cuti nece biti ni drzave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online