Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.06.2010.
07:00 >> 21:05h
Tanjug A

Nacionalne manjine završile glasanje

Za 436.336 pripadnika 16 nacionalnih manjina danas su u 161 opštini Srbije održani izbori za 19 nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da su izbori protekli u demokratskoj atmosferi i na legalan način. Prema njegovim rečima do 17 časova izlaznost na čitavoj teritoriji Srbije bila 37,57 odsto i dodao da se nada, s obzirom na tendenciju izlaznosti, da je više od 50 odsto od upisanih birača glasalo do 20 časova.

Čiplić je kazao da je bilo određenih tehničkih problema tokom izbora, ali da ih je Centralna izborna komisija rešavala, dodajući da je CIK dobila dva prigovora, ne precizirajući o kojim izbornim mestima je reč.


Čiplić je kazao da se nada da će 9. juna CIK proglasiti konačne rezultate ili saopštiti da li se, gde i kada izbori za neki nacionalni savet ponavljaju.


Ministar je precizirao da bi nacionalni saveti trebali da budu formirani do 29. juna i podsetio da su hrvatska i slovenačka nacionalna manjina održale svoje elektorske skupštine.

Otvaranjem biračkih mesta u Srbiji su jutros u sedam sati počeli izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a na pojedinim biračkim mestima ima manjih problema.

U Srbiji se danas odžavaju izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina. To su prvi izbori organizovani po novom Zakonu o nacionalnim savetima.

 

Neposrednim izborima nacionalne savete biraju albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, romska, rumunska, rusinska, slovačka, ukrajinska i češka nacionalna manjina, dok hrvatska, makedonska i slovenačka nacionalna manjina biraju svoje nacionalne savete na elektorskim skupštinama.

Problemi su nastali jer nisu dobijena rešenja za prošireni sastav biračkih odbora, izjavila je predsednica Centra izborne komisije (CIK) Rozalija Torda i naglasila da se ti problemi rešavaju, ali je posebno ukazala na problem u beogradskoj opštini Zvezdara.

Na toj opštini postoji problem sa proširenim sastavom i Centralna izborna komisija poslala je sve ono što su predstavnici Zvezdare tražili, ali nemamo povratnih informacija da li su te podatke dobili i da li će biti otvorena izborna mesta, rekla je predsednica CIK-a.

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić kaže da nema bitnijih problema na izborima za nacionalne savete, sa terena stižu primedbe.

"Morate imati u vidu da se prvi put susrećemo sa ovakvim izborima, i mi i izborna komisija i lokalne samouprave. Videćemo u tom redovnom postupku koliko primedbe remete tok izbora ili su samo stvar nerazumevanja postupka", rekao je Čiplić novinarima u Subotici, gde prisustvuje elektorskoj skupštini Hrvatske nacionalne manjine.

Na pitanje o ocenama pojedinih manjinskih zajednica da neke političke stranke žele da monopolizuju manjinske savete, Čiplić je rekao da se ne može izbeći pojava političkih stranaka.

"Političke stranke jednostavno ne možete isključiti iz političkih procesa. Prirodno je da su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica i članovi stranaka, normalno je da su te stranke podržale svoje članove", ocenio je Čiplić.

Predsednica Centralne izborne komisije Rozalija Torde izjavila je da na pojedinim biračkim mestima ima manjih problema, pošto nisu dobijena rešenja za prošireni sastav biračkih odbora.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je izjavio da ima problema u proceduri izbora, pošto neka biračka mesta u Vojvodini jutros nisu bila na vreme otvorena jer nije bilo dovoljno prisutnih članova biračkih odbora.

Romska partija protestvovala je što na biračkim mestima za izbore nacionanih saveta manjina nema njihovih predstavnika i upozorila da izbore kontrolišu isključivo predstavnici državnih organa.

Preliminarni rezultati izbora biće poznati večeras, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će 9. juna proglasiti konačne rezultate ili saopštiti da li se, gde i kada izbori za neki nacionalni savet ponavljaju.

Posle objavljivanja rezultata članovi Nacionalnih saveta izabraće predsednika, izvršni odbor i četiri resorna odbora za obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

Prema podacima Područne izborne komisije za opštine Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, do 16 časova na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina izašlo je 35 odsto upisanih građana.

 

Najveći odziv je u Novoj Varoši gde je od 907 upisanih, do 16 časova glasalo oko 400 građana.

 

U Prijepolju je u posebne biračke spiskove upisano 12.118 birača, a u Priboju 4.655.

Predsednik Područne izborne komisije Alen Duraković rekao je agenciji Beta da je u Prijepolju oko 200 građana vraćeno sa birališta, jer nisu upisani u poseban birački spisak iako su blagovremeno podneli zahtev.

 

Duraković je rekao da je zabunu najčešće izazvalo to što je za izbore za savete nacionalnih manjina smanjen broj mesta za glasanje u odnosu na broj birališta za parlamentarne izbore, tako da ih je bilo 33 umesto 78.

Na biračkom području Pančevo koje obuhvata i Kovin, Kovačicu i Opovo, ma izbore za savete nacionalnih manjina, do podne je izašao mali broj birača, saopštila je Izborna komisija.

Najmanji broj birača izašao je u Kovačici 9,63 odsto od upisanih, a najviše u Kovinu 22,5 odsto, izjavila je agenciji Beta predsednica Izborne komisije Silvana Ivazović Jeđini.

U Pančevu je od 4.645 građana sa pravom glasa izašlo svega 17,5 odsto upisanih birača, dok za Opovo nemamo podatke, dodala je.

Izbori se na svih devet biračkih mesta u gradu odvijaju bez problema i nepravilnosti, dodala je ona.

U podne su na biračkom mestu u gradskoj upravi počeli i izbori za za makedonske predstavnike u Nacionalnom savetu koji se biraju elektorskim putem, rekla je Silvana Ivazović Jeđini.

Glasanje u Novom Sadu protiče bez problema

 
Na ukupno 21 biračkom mestu na području Novog Sada izjašnjavanje građana na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina protiče bez problema, izjavio je danas član područne izborne komisije Igor Bašnec. On je rekao da su sva birališta otvorena na vrema i prema pravilima i do sada nije bilo nepravilnosti.


On nije mogao da saopšti koliki je dosadašnji odziv birača na tom izbornom području jer te podatke, prema utvrđenim pravilima, područne komisije periodično šalju Centralnoj izbornoj komisiji u Beogradu, koja ih objavljuje.


U posebnom biračkom spisku za izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina, na gradskom području Novog Sada upisano je ukupno 12.854 birača koji se izjašnjavaju na 21 biračkom mestu, od kojih je 11 u gradu a ostala u prigradskim i seoskim mesnim zajednicama.

Oebs nadgleda izborni proces

 

Misija OEBS u Srbiji je blisko sarađivala sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i nevladinim organizacijama kako bi pomogna sprovođenje današnjih izbora, rekao je danas na konferenciji za novinare zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Tomas Mur.

 

"Naš cilj je bio da se osigura da što veći broj ljudi bude obavešten o nacionalnim savetima i da pripadnici nacionalnih manjina dobiju priluku da danas glasaju za svoje savete“, rekao je Mur.

„Mi ćemo danas posetiti biračka mesta što je deo našeg opšteg interesovanja za ovaj izborni proces“, istakao je diplomata OEBS.

 

Prema njegovim rečima birački proces nadgledaju i predstavnici SAD, Nemačke, Velike Britanije i Turske.

Do 12 sati glasalo 25 odsto birača u Aranđelovcu


Na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji, na biračkom mestu u Aranđelovcu danas je do 12 sati izašlo 25 odsto birača, izjavio je predsednik izborne komisije Ivan Dimitrijević.


Dimitrijević je izjavio da je u poseban birački spisak nacionalnih manjina u opštini Aranđelovac upisano 260 Roma, troje Bugara, dva Egipćanina i jedan Rusin.


Pripadnici romske populacije, koja je od svih manjina u Aranđelovcu najbrojnija i ima najveći broj nepismenih, čak 70 odsto, od ovih izbora očekuju efikasnije obrazovanje i smanjenje diskriminacije prilikom zapošljavanja i određivanja visine zarada.

Kruševac: Izbori protiču mirno 

Izbori za manjinske nacionalne savete u Kruševcu protiču danas bez incidenata i nepravilnosti, izuzev manjih tehničkih problema u naselju Ujedinjene nacije, u vrtiću "Golub mira", gde se kasnilo nekoliko minuta sa otvaranjem tog biračkog mesta.


Član područne izborne komisije Aleksandar Vidojević je izjavio da je do 12 časova na dva biračka mesta, u Mesnoj zajednici Marko Orlović i u naselju Ujedinjene nacije, glasalo više od 40 odsto birača.


Na području Kruševca pravo da izaberu legitimne predstavnike u nacionalnim savetima ima 1.058 birača, od kojih su 1.056 Romi, a po jedan Bunjevac i Bugarin.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online