Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.07.2016.
00:10
Lj. Ivanović - Vesti A

Narod će platiti milijardu evra

Privredni sud u Zaječaru usvojio je plan reorganizacije četiri preduzeća u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, saopštila je ta kompanija, čime će RTB-u biti otpisano gotovo milijardu evra duga od oko 1,2 milijarde koliko taj posrnuli gigant duguje! Ostatak duga je reprogramiran. To je i najveći otpis duga u istoriji srpske privrede, a pretpostavlja se da je to poslednji pokušaj države da rastereti kompaniju pred pokušaj privatizacije.

Tanjug
Vlada ponovo spasla rudnik

U program restrukturiranja duga uključeni su Matično preduzeće, Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionice i rafinacije. Otpisom duga je sprečen i izvesni bankrot, odnosno stečaj RTB-a.

- Ovo je istorijski trenutak za RTB Bor koji se dešava jednom ili nijednom u životu. Hvala Vladi Srbije što je svojim propisima omogućila da iz restrukturiranja kao novo, jedinstveno državno preduzeće - rekao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

On je istakao da je od 1,2 milijarde evra duga, 900 miliona nastalo pre 2000. godine i da RTB nije u stanju da vrati dugove iz prošlog veka i to mora jasno da se kaže.

Plaćamo neisporučeni bakar

U 900 miliona evra starog duga ubraja se i onaj koji je vezan za isporuku bakra, odnosno povraćaj bakra koji se nikada nije desio, iz osamdesetih, tako da RTB Bor grčkom Mitilineosu i londonskoj Standard banci duguje 9.000 tona bakra. U to vreme cena "crvenog metala" bila je 1.400 dolara za tonu, a danas tona vredi 4.700 dolara.

- Može i mora da vrati oko 350 miliona evra kreditnog zaduženja za novu topionicu i kupovinu rudarske opreme - kazao je Spaskovski.

Istina je da je dug u stvari nastajao od 1969. do 2008. godine, a skoro polovina otpada na Londonski i Pariski klub poverilaca, odnosno države i banke poverioce.

- Dugoročni krediti za investicije iz Pariskog i Londonskog kluba poverilaca u iznosu 408 miliona evra bili su krediti za opremu i postrojenja koja danas više nisu u funkciji, kao uostalom ni rudnik za čije potrebe je kredit uziman. Borski kop ne radi već 20 godina - dodao je Spaskovski.

Međutim, ne dele svi entuzijazam vlade. Naprotiv, stručnjaci poput Stojana Stamenkovića sa Ekonomskog instituta sumnjaju da država može da izdrži RTB na svojim leđima dok su cene bakra takve kakve jesu na tržištu.

- Taj plan nije ništa drugo nego jedno veliko subvencioniranje i otpisivanje oko 1,2 milijarde evra duga, koji je uglavnom u državnim institucijama. Drugim rečima, mi koji smo poreski obveznici ćemo to morati progutati - upozorava ekonomista Milan Kovačević.

Cena tone bakra je 4.700 dolara po toni. Da bi rudnik mogao da bude isplativ cena mora da dostigne 5.700 dolara. U tome bi trebalo tražiti i objašnjenje zašto privatizacije rudnika i nisu uspevale.

Subota 09.07.2016. 13:31
Smederevskoj željezari je otpisano Milijardu i sedamsto miliona pa je poklonjena US Stilu bez dugova. US Stil je zadužio željezaru za pola milijarde i vratio je Srbiji da srbija otplaćuje USA dug samim Amerikancima. Znamo zašto je RTB Bor bio dužan ali više nije. Imaćemo mi tu firmi u starom sjaju koja proizvodu 120.000 tona a ne 20,000 tona kao danas zbog raznih DOS-ovih KOMBINACIJA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online