Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.07.2016.
09:33
Vestionline A

"Evropa treba malo da nas progura"

Inicijativa za saradnju Zapadnog Balkana, koja je počela Berlinskim procesom, a nastavlja se samitom u Parizu nije besmislena, ali rezultati nisu spektakularni.

facebook.com
Mudrošću se politička nestabilnost može prevazići

- Treba vremena jer se radi o krupnim infrastrukturnim projektima. Bitno je što su u Evropi shvatili da se Balkan poveže međusobno, ali i sa Evropom - rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković za RTS. 

On je dodao da će teme na samitu u Parizu biti infrastrukturni, ekonomski projekti, ali da oni na Balkanu ne mogu bez politike. 

- To možda i pomaže jer su svi shvatili da bez ekonomije i zajedništva ne možemo, čak i kada se ne volimo, čak i kada se ne slažemo. To je glavna pouka - naglasio je Visković. 

Reuters
Tekst potpisa
Reuters
Reuters

 

Pročitajte još:

* Srbija verna EU

* Je l' nas neko pitao: Zapadni Balkan da zameni Britaniju u EU


On je podsetio na reči nemačke kancelarke Angele Merkel koja je rekla da se na Balkanu sve ''odvija brzinom puža'', da se političari dogovaraju, ali da se realizacija sporo odvija. 

- Evropa treba malo da nas pogura, ako treba i pripreti, jer naši lideri su spremni da se dogovore, ali u realizaciji uvek nešto škripi - rekao je Visković. 

Politička nestabilnost i tenzije u okruženju mogu se prevazići, kako kaže, mudrošću političara, ali i da će na tom putu mnogo doprineti osnivanje Regionalne kancelarije za mlade. 

On je ukazao na iskustva nemačko-francuskih sukoba koji su razmenom mladih od neprijateljstva za nekoliko decenija pretvorili u prijateljstvo. 

- Nemci su Francuzima 1947. godine bili prvi na listi neprijatelja, a 1974. godine prvi na listi prijatelja - podsetio je Visković. 

Govoreći o susretu premijera Srbije Aleksandra Vučića i kancelarke Nemačke Angele Merkel, Visković je rekao da se "od njega očekuje da se razjasni da li je to što nisu otvorena poglavlja 23 i 24., stav EU ili je posledica načina odlučivanja unutar EU''. 

- Mislim da će situacija i njemu i nama biti jasnija nakon tog susreta - zaključio je Visković. 

Treću godinu za redom, lideri zemalja zapadnog Balkana se sastaju kako bi razgovarali o regionalnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti i saradnji. 

Ove godine skup, na kojem će učestvovati 11 zemalja, biće održan u Parizu, a Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online