Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 01.07.2016.
19:21
J. Arsenović - Vesti A

Sedam smrti, niko kriv!

Niko nije kriv za gubitak sedam života prilikom pada vojnog helikoptera 13. marta prošle godine! To je suština istrage koju je tužilaštvo vodilo 15 meseci da bi konstatovalo da nema osnova za krivično gonjenje bilo kojeg od aktera ove najveće helikopterske nesreće u Srbiji u poslednje dve decenije.

Tanjug
Branio ministra: Vučić i Gašić

Pre dva dana Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da "nema mesta pokretanju krivičnog postupka povodom pada helikopera 13. marta 2015. godine protiv lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka, jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata preduzeli radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela".

Tužilaštvo je u predistražnom postupku utvrdilo da je "u lancu komandovanja, prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično-pravnu, već eventualno disciplinsku težinu vezanu za lanac komandovanja".

General u penziji Sreto Malinović bio je jedan od najglasnijiih u proteklom periodu u javnom postavljanju pitanja zašto je naredba o podizanju vojnog helikoptera u akciji spasavanja bebe došla od neovlašćenog lica, tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, sada s gorčinom konstatuje da za njega ovo nije neočekivani nalaz tužilaštva.

I generalima ukinuta kazna

Jedini koji su donekle odgovarali za nesreću, i to disciplinski, bili su generali Ranko Živak i Predrag Bandić kojima je vojni disciplinski sud izrekao meru zabranu napredovanja u službi do dve godine. Međutim, kako su objavili beogradski mediji, Viši vojni sud poništio je prvostepenu odluku i postupak vratio na početak. Uvažena je žalba generala da je u istrazi bilo niz propusta, kao što je misteriozni nestanak audio-zapisa i transkripata razgovora posade i njihovih pretpostavljenih, ali i zbog sukoba interesa jer su pojedini članovi disciplinkse komisije bili i deo lanca odgovornih te tragične noći.

- Šta je moglo da se očekuje ako su najveći državni rukovodioci odmah nakon nesreće izjavili da niko nije kriv? Šta se drugo moglo očekivati od tužilaštva, bez obzira na to koliko se tvrdi da nam je pravosuđe nezavisno - komentariše za "Vesti" general Malinović, bivši zamenik komandanta vazduhoplovstva Srbije.

Deca uskraćena za istinu

U nesreći su život izgubili pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara. Porodice stradalih posle odluke tužilaštva izbegavaju da se oglase, dok je supruga stradalog anestetičara Veselinovića samo kratko rekla da bi zbog dece volela da saznaju kako im je otac poginuo.
- Ali posle ovoga ne verujem da ćemo to ikada saznati - rekla je Violeta Veselinović.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić je posle nesreće izjavljivao da bi i on lično da su ga pitali - a nisu, izdao naredbu da helikopter te noći krene u spasavanje tek rođene bebe iz Novog Pazara. Vučić je tada jetko konstatovao da se postupilo suprotno i da letelica nije tog kobnog dana uzletala, da bi osuda javnosti bila kako se nije krenulo u spasavanje života jer se radilo o bebi muslimanske veroispovesti.

- Ne dam Gašića i Lončara - uzvraćao je Vučić na tvrdnje da su upravo ministar vojni i ministar zdravlja insistirali da se obavi akcija i pored upozorenja nadležnih da su loši vremenski uslovi.
Nakon procene tužilaštva da nema krivično odgovornih, vojni analitičar Aleksandar Radić žali zbog toga što se neće saznati kako je moguće da se odluke o angažovanju oružanih snaga "donose privatno, na osnovu ličnih procena i želja da se ostvari pozitivan medijski efekat".

Tragedija na savesti države

General Malinović kaže da helikopterska tragedija otvara i pitanje savesti celokupnog društva, a ne samo učesnika nemilog događaja.
- Voleo bih da vidim lice bilo koga u ovoj državi ko će posle ovoga moći da kaže: "Pravda je pobedila" - kaže Malinović.

- Najmoćniji političari i Aleksandar Vučić odbacili su svaku mogućnost da se ozbiljno razgovara o odnosu politike prema vojnoj organizaciji i sve se svelo na manipulativne izjave o zlim namerama i mržnji onih koji smišljaju nepostojeće afere - konstatuje Radić.

Podsetimo, za životno ugroženu bebu staru tek pet dana trebalo je tog 13. marta obezbediti hitan prevoz, a zbog odrona na putu to nije bilo moguće klasičnim sanitetskim vozilom, pa se bolnica iz Novog Pazara obratila i policiji. Helikopterska jedinica MUP-a Srbije, međutim, nije mogla da pritekne u pomoć zbog otežanih meteouslova, ali je taj rizik prihvatila Vojska Srbije na insistiranje ministra vojnog Bratislava Gašića.

Gašić pao zbog "klečanja"

Bivši ministar odbrane Bratislav Gašić nije hteo da šire komentariše odluku tužilaštva, već je samo za N1 u kratkom telefonskom razgovoru rekao:
- Poštujem odluku tužilaštva u vezi sa slučajem helikopter, međutim, pošto se ne mešam u rad tužilaštva, ne želim ništa dalje da komentarišem.
Iako je javnost očekivala da će bar zbog griže savesti Gašić podneti ostavku na mesto ministra, on to nije učinio. Da apsurd bude veći, njega ni premijer nije smenio zbog helikopterske nesreće, već je to učinio tek nakon što se Gašić seksistički našalio sa novinarkom B92 konstatujući "kako voli novinarke što lako kleknu".

Njega su mediji optuživali da je to učinjeno zbog lične promocije njega i kolege Zorana Lončara koji je, navodno, već pripremio doček letelice na aerodromu u Surčinu. Upravo zbog tog dočeka s kamerama insistiralo se na aerodromu "Nikola Tesla", umesto da se, kako je posada tražila, helikopter preusmeri na Batajnicu, gde je pilot bolje poznavao teren i imao veće šanse za bezbedno sletanje u uslovima guste magle.

POVEZANE VESTI

Petak 01.07.2016. 23:54
I u ovoj drzavi da se covek zabrine oko pada nataliteta??
Subota 02.07.2016. 17:53
Kao i uvek!Ovo siftarsko go/vno treba vesati i njegove usr/ane roditelje!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online