Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.07.2016.
16:16
Vestionline A

"Prvo da Hrvatska i BiH osude zločine nad Srbima"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da kada parlamenti BiH, Hrvatske i drugi usvoje bilo koji dokument u kojem se osuđuje zločin protiv Srba, i kada Savet bezbednosti UN usvoji dokument o osudi zločina u Srebrenici, može se očekivati da to uradi i Srbija.

M. Karović
Dačić traži osudu zločina nad Srbima

Govoreći o Predlogu rezolucije o Srebrenici upućene Narodnoj skupštini Srbije, koju su predložile poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka, Dačić je istakao da je srpski parlament jedini, u kojem sede predstavnici svih naroda bivše Jugoslavije, koji je osudio zločine nad nekim drugim narodom.

- Kada Parlament BiH, Hrvatske i drugi usvoje bilo koji dokument u kojem se osuđuje zločin protiv Srba, onda može neko eventualno nešto da nam prigovori. Mi smo tu rezoluciju ili deklaraciju doneli, pozivajući se i na presudu Međunarodnog suda pravde. A to što su neki poslanici predložili sada, znate, ono što nije prošlo u Savetu bezbednosti UN, pa ne očekujete valjda da će proći u Skupštini Srbije - rekao je on za "Anadoliju".

Dačić je naveo i da su Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija u ovom trenutku centralni trougao balkanske politike i dodao da misli da u tom trouglu niko četvrti nije potreban, ocenivši da bi lideri tri zemlje otvorena pitanja rešavali najbolje sami bez bilo čijeg mešanja sa strane.

- Srbija želi političku stabilnost u regionu, razgovore i dijalog, te da gleda u budućnost, pri tome neće menjati svoju politiku i retoriku i neće dozvoliti da je bilo ko ponižava - odgovorio je Dačić na pitanje o aktuelnoj polemici između političara u Bosni i Hercegovini i Srbiji o pitanju obeležavanja godišnjice zločina u Srebrenici.

Dačić je istakao da je Vlada Srbije, kako je rekao, uložila mnogo u političku stabilnost u regionu. 

Pokrenuli smo i dijalog sa Prištinom, Vučić je bio u Srebrenici, tamo je zamalo izbegao ubistvo, a do dana današnjeg niko nije saopštio ni ko ga je napao, niti ko je to organizovao - rekao je on.

Podsetio je i da je svet pozdravio odluku Vučića da prošle godine prisustvuje obeležavanju godišnjice u Srebrenici, te dodao da je Srbija donirala Srebrenici određena sredstva, "ne da bi, kako oni kažu, kupila neku njihovu naklonost, nego da bi pomogla razvoj tog kraja".

- Ceo svet je pozdravio takve korake, a načelnik opštine Srebrenica, očigledno u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem i delom bošnjačkih političara, namerno drži ratno-huškačku retoriku, koja neda da se vodi politika pomirenja, nego nas stalno vraća u konflikte iz prošlosti. Mi smo otvoreni za razgovore, ali Srbiju niko ponižavati neće - poručio je Dačić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.08.2016. 11:35
Gospodin Dacic posle burne politike iz proslog vremena pokusava da se uklopi u govor Gospodina Aleksandra Vucica i zauzme cvrst stav stavljajuci drugima do znanja da on kao i vecina politicara danas u Srbiji imaju, za cilj dobrosusedsku saradju i zele da idu ka pomirenju izmedju zavadjenih strna. i ocigledno je da ce pristati na osudu i srba za zlocine ali da to i druge strane urade isto da bi se moglo krenuti dalje. do sada smo imali gubitnicku politiku i pokazali smo koliko smo toga morali da pretrpimo dok se politicke partije ne sloze i nadju jedan dogovor za napedak nase zemlje Srbije .. Hajde sada da ih pustimo i da vidimo da li ce njihov zaokret u medjunarodnom drustvu doprineti neki plus ili ce nastaviti sa minusima.. Svakako ne reba zaboraviti da je drzavni interes na prvom mestu ali ne i trcanje za Zapadnom Evropom slepo vec ponuditi im nesto sto oni nemaju a mi imamo da bi mi postali ti koji ne molimo vec imamo poziciju partnera i rivala na ekonomskom putu nase Drzave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online