Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.06.2010.
15:51
Tanjug A

Tadić: Starenje najveći problem Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da su starenje stanovništva i depopulacija najveći problemi sa kojima se država suočava i da se na njih može odgovoriti samo ozbiljnim strateškim planovima.

"Naša stvarnost je da se stanovništvo sa sela seli u gradove, a da gradovi postaju stariji - to je sociološka činjenica koja ima bezbednosne i ekonomske reperkusije", rekao je Tadić.

"Najveći dugoročni i hronični problem sa stanovišta ekonomije, a time i stanovišta bezbednosti i nezavisnog vođenja politike u narednih nekoliko decenija jeste pitanje starenja stanovništva i depopulacije. Tu činjenicu mi moramo da uzmemo u obzir", rekao je Tadić.


"Odgovor mora biti nova populaciona politika i mere koje podstiču obnavljanje stanovništva. Moramo sve učiniti da se tok smanjenja populacije i starenja stanovništva zaustavi, i ako je moguće zaokrene u drugom smeru", rekao je Tadić.

Zbog toga, mora da se usvoje nova populaciona politika i mere koje podstiču obnavljanje stanovništva, dodao je Tadić, pa se zato mora učiniti sve da se proces depopulacije zaustavi, i "ako je moguće, tok preokrene u suprotnom pravcu".

On je na predstavljanju Nacrta prostornog plana Republike Srbije za period od 2010-2021. rekao da su preduslovi za razvoj Srbije jasan plan umesto improvizacije i novi optimizam umesto cinizma i kritizerstva.


Tadić je rekao da će taj dokument biti osnova za sve buduće razvojne planove, i da bez njega nijedna politička i ekonomska ideja ne mogu biti utemeljene u stvarnosti.


"Srbija se u proteklih 20 godina razvijala na način koji je odlikovala improvizacija, a ne jasan plan. Nije postojala čvrsta organska veza između politike i realnosti zemlje u kojoj živimo. Donošenje ovakvog dokumenta je preduslov za spuštanje politike u realnost, na zemlju, i zato je ovo i politički dokument", kazao je Tadić.

Članstvo Srbije u EU i njena ključna uloga na Zapadnom Balkanu koncipirani su u Nacrtu prostornog plana Srbije, izjavio je Tadić.


"Bez prostornog plana, ne možemo krenuti u rešavanje nijednog konkretnog problema. Moramo učiniti napor da nadoknadimo ono što je propušteno u proteklih 20 godina, da napravimo intervenciju u prostor i izgradimo infrastrukturu", rekao je srpski predsednik.


"Ako tako bude, onda će i građani morati da menjaju svoje ponašanje, neće biti moguće da se ponašamo neodgovorno prema svojim radnim obavezama, a onda će, verujem, i političari biti odgovorniji prema svojim obavezama", naglasio je Tadić.

Preduslov za ostvarivanje ambicioznih razvojnih planova je, prema njegovim rečima, stvaranje "novog optimizma", jer bez vere u bolju budućnost ona i ne može biti bolja.


"Nema ništa lakše nego biti ciničan i pesimista, sedeti u prikrajku, kritikovati i ometati. Iz takvog ponašanja neće ništa nastati, to nije politika i kultura, to je antikultura", poručio je predsednik Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online