Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.06.2016.
02:00
J. L. Petković - Vesti A

Novi zakon za pljačku Srba

Parlament u Prištini usvojio je zakon o Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine kojom bi se mogla, a dosadašnja praksa je pokazala da će se to sigurno i desiti, nastaviti dalja otimačine imovine raseljnih lica.

M. Karović
Maragona na srpskoj zemlji: Albanci grade naselje u blizini Prištine

Ovako kako je sročen, zakon podruzmeva da prognana osoba iz Peći ili Prizrena nikad ne sazna da se njeno vlasništvo prodaje. Pri tome, niko nije u obavezi da je obavesti. Službenici Agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine kojima je dato u nadležnost da upravlja imovinom raseljenih lica ne moraju vlasnika koji već 16 godina živi u centralnoj Srbiji ili negde drugde da kontaktiraju telefonom, već samo da istaknu odluku o prodaji na oglasnu tabli opštine u Prizrenu ili Peći.

A. Čukić
Savo Janjić

Janjić: Poštovati odluku o Dečanima

Nakon što je Ustavni sud Kosova doneo odluku da se 24 hektara manastirskog zemljišta prenese u posed Visokih Dečana, usledili su protesti Albanaca, a sada je i grupa albanskih istoričara najavila tužbu protiv takve odluke suda. Otac Sava Janjić izjavio je da odluka Ustavnog suda mora da bude poštovana, i da ona nije politička već potpuno pravna.
- Odluke Ustavnog suda su odluke najvišeg kosovskog organa pravde i moraju da se poštuju - rekao je Janjić.

Takvim zakonom su prekršena osnovna ljudska prava građana. Usvojen je na silu većine, kršenjem procedure, zbog čega su se poslanici Srpske i Goranske liste obratili osnovnom sudu Ustavnom sudu Kosova. Oni ističu da član 81. Ustava Kosova nalaže da je za usvajanje zakona od vitalnog interesa za zajednice potrebno da i oni glasaju za njih, a ne samo prosta većina. Zato srpski poslanici traže od Ustavnog suda da hitno donese privremenu meru i zaustavi sprovođenje tog zakona.

- Nije nam jasno kako je zakon izglasan. Bili smo jasno protiv, čak je i predsednica Komisije za prava i interese zajednica Jasmina Živković decidno rekla da ne podržavamo zakon. Ali smo preglasani. Samo nas 18-oro je bilo protiv. Usvojenim zakonom se krše osnovna ljudska prava naših građana i oni neće biti informisani o tome da se prodaje njihovo imanje ili posed - kaže za "Vesti" poslanik Nenad Rašić.

On podvlači da srpski poslanici imaju puno razloga da sumnjaju u efikasnost novoizglasane Agencije, a jedan od ključnih je što ni dosadašnja Agencija za imovinu nije funkcionisala kako je trebalo.

A. Čukić
Tražimo da ponište zakon: Nenad Rašić

- U tom usvojenom dokumentu nije ostalo ništa od onog što je bila ideja, a to je da se napravi agencija koja može da uporedi katastarske knjige i da utvrdi stvarno stanje stvari, i da li imovinu prodaju pravi kupci ili uzurpatori. I sami ste videli da je nedavno čak i jedan poslanik osumnjičen da je umešan u milionske zloupotrebe imovine. Dakle, poučeni iskustvom i s ovakvim zakonom, neko ko je uzurpator lako može da proda duđu imovinu trećem licu, a da pravi vlasnik nikada ne sazna. A kad je reč o društvenoj imovini, tu je tek bilo afera. Zato smo i skeptični da ovakav zakon može da uradi nešto pozitivno za Srbe - pojašnjava Rašić.

U akciji borbe protiv orgnizovanog kriminala, Euleks je u aprilu na Kosovu uhapsio grupu koju je predvodio Azem Sulja, poslanik u Skupštini Kosova iz redova stranke Hašima Tačija. Svi oni su osumnjičeni za falsifikovanje dokumenata za prodaju društvenog i privatnog zemljišta vrednog oko 30 miliona evra.

Osim zakona o Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine, za Srbe je sporan i Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji je već na snazi. Članom 10 tog zakona moguće je legalizovanje novoizgrađenih objekata, bez dokaza o vlasništvu parcele. Čak iako je uzurpirana!
Zato je zabrinjavajuće da osim inicijative poslanika Srpske, reakcije na to šta se pre desetak dana dešavalo u Skupštini Kosova nema. Ni iz Beograda, ni iz redova međunarodne zajednice.

- Kad je čitava politička "elita" Srba sa KiM, kao i ona koja se istim bavi u Beogradu bila zauzeta višednevnim polaganjem kamena temeljca za naselje Sunčana dolina, zajedno sa elitom SPC, u parlamentu u Prištini donet je Zakon o kosovskoj Agenciji za verifikaciju imovine. Može li Srbin iz Kline, Uroševca, Peći, Prištine ili Nerodimlja, čija je imovina uzurpirana, raseljen, proteran, postradao i životari u Smederevu, Kraljevu, Beogradu, da dreždi pred nekom oglasnom tablom u Prištini kako bi video da bandit koji mu je uzurpirao imovinu traži zakonsko pokriće za svoje nepočinstvo? Što se pljačkaša tiče, sve je jasno. Njihov je posao da pljačkaju. Ali, šta je sa onima koji su sebe postavili na poziciju da brane opljačkane? Šta je sa listom Srpska? Šta je sa Kancelarijom za KiM? Šta je sa Vladom Srbije - pitaju u Srpskom nacionalnom forumu.

Oni ističu da je nacrt tog "pljačkaškog zakona" napravljen aprila 2015. i pitaju: "Čime su se godinu i kusur dana bavila Srpska lista, Kancelarija za KiM i njen direktor Marko Đurić?"

Otimaju 40.000 stanova

- Srpska lista, Kancelarija za KiM i njen direktor Marko Đurić su se bavili marketinškim naseljem od 300 stanova, dok se 40.000 stambenih i privrednih objekata otima. Čime se bavi Eparhija raško-prizrenska ako ne upozorava na pretnje našem narodu, pa i crkvi, je je i njena imovina obuhvaćna ovim "zakonom"? Polaganjem kamena temeljca? Je li to posao Crkve? Čime se bavi vlada Srbije i njen predsednik? Predsednik države? Razmatra li mogućnost da u Briselu napokon pomene proterane Srbe i njihovu imovinu? Ima li Srbija ikakvo udruženje pravnika da o ovom nasilju izvesti kolege širom sveta? Nema - oštro je reagovao Srpski nacionalnu forum.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online