Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.06.2010.
09:52 >> 19:57h
Tanjug A

Reke prete da poplave Srbiju

Poplavni talas je stigao do Beograda, a na više mesta duž Dunava, Save, Tise i Tamiša proglašena je vanredna odbrana od poplava. U Beogradu je kod kule Nebojša porastao vodostaj Save i specijalne ekipe su još od juče na terenu da bi sprečile moguće plavljenje pružnog prelaza i izlivanje vode na okolne ulice. Vlasti upozoravaju da bi zbog visokog vodostaja Dunava u Mađarskoj moglo da dođe do vanrednih mera odbrane od poplava.

Ekipe "Beogradvoda" su provele noć na Savi kod kule Nebojša pripremajući nasip, a pojačana su i dežurstva na celom terenu jer su najavljeni dalji porasti vodostaja Save i Dunava.

Odbrana od poplava je u međuvremenu proglašena na Dunavu kod Novog Sada, Zemuna, Pančeva i Smedereva, a na Savi kod Beograda i Šapca. Na Tisi je odbrana proglašena kod Novog Kneževca, Sente, Novog Bečeja i Titela, na Tamišu kod Jaše Tomića i Sečnja, na Moravici kod Vatina i na Neri kod Kusića.

Vodostaj kod Novog Sada već prešao pet metara

 

On je dodao da je kod Novog Sada već prevaziđena kota od 500 centimetara i da će vodostaj biti znatno veći, ali je naglasio da je izgradnjom dodatnog bedema na novosadskom keju i drugim radovima znatno povećanja bezbednost grada u odnosu na velike vode pre četiri godine.

Zbog naglog rasta vodostaja Dunava u susednoj Mađarskoj, za šest do sedam dana se i u Srbiji očekuje izuzetno visok talas koji će usloviti uvođenje vanrednih mera odbrane od poplava, saopšilo je danas u Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".


''Osim velikog talasa poplavnih voda na toj reci, dodatni problem je i to što se na našoj teritoriji "susreću" narasli vodostaji Tise i Save, tako da bi se uskoro nivo vode Dunava mogao da se približi dosadašnjem maksimalnom iznosu'', rekao je rukovodilac odbrane od poplava u Vojvodini Mirko Galonja na vanrednoj konferenciji za novinare.

Pod vodom 78.000 hektara oranica

Procenjuje se da je u Vojvodini pod vodom oko 78.000 hektara oranica, a više od pola miliona hektara je prevlaženo, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".


Pošto su svi vodotoci u porastu, a Bosut dostigao svoj istorijski maksimum, crpne stanice na najugroženijim lokacijama rade neprekidno i preduzimaju se sve mere kako bi se predupredile eventualne posledice.


Najviše problema je na područjima Sombora, Zrenjanina, Kikinde i Subotice, a izdat je nalog i vodoprivrednim preduzećima u Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Pančevu, Kovinu i Beloj Crkvi da počnu pripreme za odbranu od poplava, jer se veliki talas na Dunavu očekuje za šest do 12 dana.


Na području pokrajine u odbrani je 895 kilometara nasipa, od čega oko 16 kilometara u vanrednoj i to na vodotoku Plazović, akumulaciji Pavlovci i na brani Veliko Središte.

"Vode Vojvodine" su, zajedno sa ostalim vodoprivrednim preduzećima i drugim subjektima u pokrajini, preduzele sve neophodne mere za počinjanje blagovremenih priprema kako bi taj poplavni talas bio spremno dočakan i odbranjena zemljišta i naselja oko reke.


Konačne prognoze o visini vodostaja Dunava u našoj zemlji, izazvanog obilnim padavinama proteklih dana širom Evrope, za sada se ne mogu dati, rekao je Galonja napominjući da je to u nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda koji daje pouzdane prognoze za četiri do pet dana.

Marić: Sava trenutno najkritičnija

 

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je sada od velikih reka u središtu pažnje Sava i da ne očekuje da u Srbiji situacija u pogledu porasta vodostaja bude ozbiljna kao pre nekoliko godina.


Marić je za Tanjug obrazložio da se očekuje da talas porasta vodostaja na rekama prođe danas i u subotu, posle čega bi usledilo poboljšanje vremena u Srbiji i smanjenje padavina, od ponedeljka.


Vodostaj Save kod Šapca u opštini Vladimirci u selu Provo kod nasipa u dužini od pet kilometara dostigao je kvotu od 472 santimetra i uvedena je vanredna odbrana od poplava, saopštio je Sektor MUP-a za vanredne situacije.


Prema planu evakuacije, te jedinice prate stanje i "zajedno sa ostalim subjektima odbrane vrše opsežne pripreme za slučaj da se ovakav trend rasta nivoa nastavi." U planu je delimično postavljanje vreća sa peskom na najnižim delovima nasipa i njegovo ojačavanje.


Marić je istakao da je u selu Radujevac u opštini Negotin koje je relativno bilo u opasnosti jutros završeno postavljanje bedema. U tom selu je, zbog porasta nivoa Dunava i opasnosti plavljenja 10 domaćinstava, noćas postavljen odbrambeni nasip u dužini od 200 metara, navedeno je u saopštenju.


Marić je rekao da se već treći dan crpi voda u dva prigradska naselja u Somboru i da je crpljenja vode bilo i u Šidu, Kikindi i Kanjiži.


U opštini Sombor u mestu Kljajićevo u toku noći u ulici Rade Končara broj 34 u kući starije gradnje, urušio se pod u podrumsku prostoriju. Nema povređenih osoba, navedeno je u saopštenju.


Marić je podsetio da je u Kanjiži bio provaljen nasip, ali da je, na sreću, voda zaustavljena, da objekti nisu bili ugroženi, jer je voda bila na kilometar od njih, u blizini fabrike "Keramika" u Kanjiži i da je uključena mehanizacija.


U Šidu, kod Kukujevca vodu su crpeli isti vatrogasci koji su gasili požar, rekao je Marić. Proteklih dana nije bilo povređenih, ni žrtava i zabeležene su samo u prethodnom periodu dve žrtve sredinom maja u Trgovištu, podsetio je Marić.


U znatnijem obimu posle onoga što se dogodilo u Trgovištu nisu bili ugroženi objekti i ljudi u Srbiji, koliko god bilo puno intervencija, jer nije reč o vrsti bujične poplave kakve su bile u Leskovcu, Zaječaru i u Trgovištu, rekao je Marić.


On je, ipak, upozorio da nije moguće predvideti kada bi od manje reke na jugu Srbije, koju prelaze i petogodišnja deca, za samo sat mogla postati "podivljala reka".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online