Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.06.2016.
21:31
Blic A

Kinezi odlučni: Mora da se zna gde je otišla svaka para koju uložimo

Kinezi imaju velike planove za ekonomsku saradnju sa Srbijom, ali su nam jasno stavili do znanja da će strogo kontrolisati tok novca, da mora tačno da se utvrde odgovornosti i da svakoj pari mora da se zna trag.

Tanjug
Kinezi imaju ozbiljne planove u Srbiju

Prema saznanjima “Blica”, kineski predsedik Si Đinping i njegova delegacija insistiraju na tome da se odrede jasna zaduženja ljudi koji će pratiti realizaciju projekata u oblasti infrastrukture.
 

Planirano je da se potpišu 22 sporazuma, čiju će realizaciju pomno pratiti kineska strana.

- Kinezi su već odredili ljude koji će biti u radnoj grupi koja će nadzirati rad Centra za infrastrukturu u jugoistočnoj Evropi, koji će biti smešten u Beogradu. Od nas traže da i mi to uradimo i da jasno definišemo ko je odgovoran za dogovorene projekte. Srpski tim bi operativno trebalo da vodi ministarka Zorana Mihajlović, ali će glavni supervizor kineskog sporazuma biti Aleksandar Vučić - objašnava sagovornik Blica iz Nemanjine 11.

Ovakva saradnja će sigurno otvoriti vrata Srbiji da iskoristi kineske kredite za podizanje domaće privrede, tim pre što su Kinezi ostavili mogućnost da domaće firme sa 40 odsto učestvuju u realizaciji projekata.

Kineski predstavnici zatražiće tokom posete kineske delegacije i da se otvori kineska banka u Srbiji, preko koje bi se realizovali svi projekti.

- Na taj način oni žele da kontrolišu svoj novac i da ne plaćaju provizije drugim finansijskim institucijama. Kineska banka bi doprinela bilateralnoj ekonomskoj i trgovinskoj saradnji između dve zemlje i promovisala kineske investicije. Takva banka bila bi druga u regionu jer jedna već postoji u Rumuniji - navodi naš izvor.

Milan Kovačević, ekonomista, kaže za “Blic” da se Kina od kapitalističke zemlje menja u zemlju sa privatnim internacionalnim kapitalom i da je njihov cilj profit i povećanje BDP.

On dodaje da njihove banke i kompanije nude kredite da bi njihove firme radile, a naše bile neki podugovarači.

- Srbija je, kako je rekao, u suštini neravnopravan partner i da je neophodna veća transparentnost poslova - kaže Kovačević.

POVEZANE VESTI

Subota 18.06.2016. 23:22
Vesti online да идете у три .............зато што сте дозволили брисање коментара.
Nedelja 19.06.2016. 08:49
Kinezi su ozbiljan narod koji je debelo izučio Srpske lopove na vlasti tako da tačno znaju sa kakvim lopovima i banditima imaju posla . Naravno da će Vučić i razbojnici oko njega sve uraditi da miniraju sve što su potpisali jer oni POŠTENO NIKADA NISU RADILI .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online