Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.06.2016.
06:00
A. Vučićević - Vesti A

Medalje Srpkinjama na ruskoj olimpijadi u SAD

Dok čekamo da vidimo da li će naši sportisti doneti neko odličje iz Rija de Žaneira, dve devojke su Srbiji već donele medalje sa jedne druge olimpijade. Mia Matković i Katarina Filipović osvojile su dve prve nagrade na Internacionalnoj olimpijadi ruskog jezika, održanoj u Vermontu u SAD koju organizuje Institut za ruski jezik, istoriju i kulturu državnog koledža Lindon.

M. Karović
Nije bilo para za put u Ameriku: Mia Matković i Katarina Filipović

Mia, učenica beogradske Desete gimnazije, žiri sastavljen od američkih profesora, osvojila je pevanjem na ruskom jeziku pesme "Oprosti mi, sestro moja Jugoslavijo" o NATO bombardovanju, a Katarina recitovanjem pesme "Ne, ja ne volim" Vladimira Visockog.
Novca za putovanje u Ameriku nije bilo, pa je žiri samo gledao snimke njihovog nastupa.

Gordana Naumović, profesorka ruskog jezika i književnosti, pripremala je devojke za takmičenje.

- Katarinu poznajem godinama. Ona i još šest studenata iz Srbije bili su u timu koji je lane za svoj dokumentarac posvećen vezi Srbije i Rusije dobio prvu nagradu na međunarodnom takmičenju univerziteta u Moskvi. A Miu je preporučila prijateljica, profesorka muzike od koje sam tražila da pronađe talentovanu devojku koja bi mogla da otpeva pesmu za ovo takmičenje u Americi - ispričala je za "Vesti" profesorka Naumović. Ona dodaje da su je mnogi odgovarali od pesme posvećene NATO bombardovanju, ali ona je bila sigurna da će pesma biti "pun pogodak".

M. Karović
Ceo život za ruski: Gordana Naumović

Profesorka okićena priznanjima

Gordana Naumović ceo život posvetila je ruskom jeziku. Radni vek provela je kao profesor u Ugostiteljsko-turističkoj školi. Dobitnik je povelje Krima i nosilac odlikovanja za izuzetan rezultat i doprinos promovisanju ruskog jezika u Srbiji. Predavala je i na univerzitetu Singidunum. Angažovana je u Srpskom sabornom krugu Nit (Društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Aleksandar Nevski") u Požarevcu, peva u horu u Ruskom domu. Napisala je veliki broj udžbenika ruskog jezika koji se koriste širom sveta.

- Iako nismo imali novca, a snimke smo napravili mobilnim telefonima, talenat je pobedio. Poslali su nam i diplome iz Amerike. Prošle godine na olimpijadi bili smo apsolutni pobednici u svih sedam kategorija - podseća Naumovićeva koja je prošle godine dobila specijalno priznanje žirija u Vermontu i time postala jedini nagrađeni nastavnik na ovom takmičenju.

O uspehu Mie i Katarine obavešteno je Ministarstvo prosvete Srbije.

- U Ministarstvu su mi rekli da se raduju njihovom uspehu, ali da nemaju novca čak ni za pohvalnice. Zar je moguće da nemaju za dva parčeta hartije - pita profesorka.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online