Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 14.06.2016.
02:00
J. Arsenović - Vesti A

Vučić zaratio sa Zapadom?

Aleksandar Vučić primio je juče iznenada u 09.00 ambasadore SAD i EU, Kajla Skota i Majkla Devenporta u Beogradu, na njihov zahtev.

Tanjug
Da li je "letelo perje": Kajl Skot i Majkl Devenport kod Aleksandra Vučića

Da li je iza zatvorenih vrata u Vladi Srbije "letelo perje" ili su dvojica najuticajnijih diplomata u Beogradu sa bivšim i budućim srpskim premijerom vodili razgovor pun kurtoazije u skladu sa saopštenjem koje je objavila vladina informativna služba?

Pravi odgovor na ovo pitanje može se dati tek nakon što se sagledaju dešavanja koja su prethodila jučerašnjem iznenadnom jutarnjem sastanku Skota i Devenporta sa Vučićem. Uz sve to treba dodati da je Vučić otkazao posetu Briselu 21. juna i bilateralne susrete sa američkim zvaničnicima dva dana kasnije, sa kojima je trebalo da se susretne nakon što preleti Atlantik prvim direktnim letom Er Srbija, na obnovljenoj avio-liniji Beograd-Njujork.

Pucaju sami sebi u nogu

Boško Jakšić smatra da je vlast sama sebe destabilizovala potezima poput noćnog rušenja objekata u Hercegovačkoj i načina smene rukovodstva u TV Vojvodina.
- Takvi potezi se mogu okarakterisati kao pucanje u sopstvenu nogu. Ali ovo što se odnosi na spoljnu politiku je jedna druga dimenzija koja se tiče ozbiljnog strateškog pozicioniranja Srbije i pokazuje da je, a to sam i ranije zastupao, politika - i EU i Rusija - na duži rok neodrživa.

U šturom vladinom saopštenju piše da se "Vučić Devenportu i Skotu zahvalio za podršku koju pružaju Srbiji na evropskom putu". Beogradski mediji, međutim, objavljuju nezvanična saznanja, da je težište razgovora bilo pisanje tabloidne štampe da Brisel i Vašington preko svojih diplomata, a koristeći opozicione proteste Ne da(vi)mo Beograd i Podrži RT Vojvodinu, ruše Vučića i destabilizuju državu.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ne vidi elemente nikakvog fingiranja sukoba Beograda sa Briselom i Vašingtonom, što se takođe moglo čuti iz nekih opozicionih i proruskih medija. Takođe, ne smatra ni da na pisanje tabloida treba gledati kao neozbiljno, imajući u vidu podršku koju "Informer" uživa upravo od premijera Vučića.

Ipak leti preko Atlantika

Prema saznanju beogradske štampe, premijer Aleksandar Vučić će iskoristiti avio-kartu koju je prvi pazario, reklamirajući s ponosom izdavanje dozvole Er Srbiji za letove za SAD, ali susreta sa američkim zvaničnicima neće biti.

- Čini mi se da je jasno da u ovom trenutku vlast zakoračila na put konfrontacije sa zapadom i da je poremećen balans dosadašnje zvanične politike - i EU i Rusija. Prilično je uočljivo da je do toga došlo posle Vučićeve iznenadne posete Moskvi na Putinov zahtev. Čini mi se da je mandatar tamo dobio instrukcije i da sada imamo na delu i prve rezultate - komentariše Jakšić za "Vesti" poslednja zbivanja, prilično zbunjujuća za prosečno informisanog građanina.

Janković: Građani su zbunjeni

Prema rečima zaštitnika građana Saše Jankovića za građane je zbunjujuće da slušaju kako nam "ambasador EU radi o glavi", dok istovremeno skupština i vlada imaju jedinstven stav o neophodnosti približavanja države EU i dok najveće donacije stižu upravo iz zemalja Unije.
- Državni organi moraju da se ograde od ovakvog pisanja i obmanjivanja javnosti da se ne bi desilo da neko poveruje u to da izdajnici šetaju ulicama, pa možda učini nešto što sa izdajnicima treba uraditi i da posle ponovo pričamo o nekom kompletnom idiotu koji je napravio veliku grešku - upozorio je Janković za TV N1, komentarišući to što se svako ko postavi pitanje o rušenju u Savamali etiketira kao "plaćenik zapada".

Na drugoj strani, analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da su ambasadori Devenport i Skot od aprila uložili gotovo 1,5 miliona evra za finansiranje protesta Ne davimo Beograd i Podrži RT Vojvodinu i da je jasno da EU i SAD stoje iza tih protesta, jer im ne odgovara jaka srpska vlada.

- Njihova meta je Republika Srpska i ne odgovara im da tako jaka Vlada u Beogradu štiti RS - smatra Anđelković.

Da to nije samo tvrdnja omiljenog premijerovog tabloida ili proruskih analitičara, već i stav njegovih ljudi od najvećeg poverenja, govori i tvit ministra unutrašnjih poslova u odlazećoj vladi.

"Vidim da američki N1 priziva balkansko proleće u Srbiji. Malo im je arapsko" i opaskom "Ili bi to oni da Vučić završi kao Gadafi", oglasio se na svom tviter nalogu ministar Nebojša Stefanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.06.2016. 07:28
Šta bre zaratio, došle gazde da ga ukore što išo u Moskvu bez pitanja i da mu saopšte nove instrukcije kako da dalje uništava Srbiju. Eto to je cela priča.
Utorak 14.06.2016. 10:15
Od kako je 1999. godine, prvi kontigent jedinica NATO pakta stupio na tlo Kosova i Metohije, iz ove srpske pokrajine proterano je preko 200. 000 hiljada Srba, uništeno je više od 150 pravoslavnih crkava i manastira, a u preko 250 sela, gradova i opština, sasvim je uništeno ili oskrnavljeno isto toliko srpskih grobalja. Na delu je za-tir-anje srpskog pisma, jezika i kulture i duboka socijalna izolacija svakoga ko nije Albanac.Preostali Srbi na Kosovu i Metohiji danas žive bez ikakve zaštite i bez osnovnih ljudskih prava, podvrgnuti stalnom za-strašivanju i drugim oblicima nasilja. Administracija takozvane države Kosovo, sa jedne strane, a sa druge lični režim Aleksandra Vučića, koriste kosovskometohijske Srbe kako im kad za/treba. Uglavnom da otimaju njihove glasove prilikom izbora ili da preko njih dokazuju da su "na evropskom putu".U oba slučaja, reč je o brutalnim manipulacijama, prevarama, ucenama, za-strašivanjima i pritiscima koji imaju za cilj dalje smanjenje srpske populacija na tlu Kosova i Metohije.U tom smislu, može se reći da je režim Hašima Tačija saglasan sa režimom Aleksandra Vučića oko "srpskog pitanja". To dokazuje i saučesništvo Tačijevog režima u predizbornoj kampanji, koju je Vučić vodio na Kosovu i Metohiji. Naime, Tači je obezbedio "mirno i demokratsko" agitovanje Srpske napredne stranke u srpskim opštinama, a u znak zahvalnosti, Vučić je prihvatio da Zajednica srpskih opština ne dobije nijednu izvršnu funkciju!
Utorak 14.06.2016. 10:17
Kakav je scenario sa prevarom o Zajednici srpskih opština smišljen, govori i činjenica da, na primer, opština Obilić nema nikakvih prihoda od eksploatacije rude koja se odvija na teritoriji ove opštine, nego sav novac ide direktno u budžet lažne države. Sa druge strane, albanske vlasti pred stranim zvaničnicima pozivaju svakoga ko je ranije živeo u Obiliću da se vrati. Ovo je do dolaska NATO trupa bila opština sa skoro stoprocentnim srpskim stanovništvom. I danas tu Srbi u većini žive (ali samo deseto odsto njih ima nekakav posao), a gradonačelnik Albanac, Džafer Gaši, pokušava preko "Srpske liste" da sprovodi politiku svoje vlade na način koji vodi u asimilaciju i priznavanje države Kosovo. Njega podanički podržavaju i pojedini Srbi koji sebe zovu "vođama zajednice" poput Slaviše Jakovljevića, čoveka sa političkim ambicijama.Obilić je ugrožen u svakom pogledu. Srbi već godinama umiru od aerozagađenja jer albanske vlasti neće da postave filtere na elektranama "Kosovo 1" i "Kosovo 2" koje su građene još osamdesetih godina kreditima Svetske banke koje je Srbija uzela. Nije slučajno ni što je neko u Prištini smislio da smesti i regionalnu deponiju na periferiju Obilića, kako bi dodatno zdravstveno ugrozio preostalo srpsko stanovništvo. Da bi se nekako prodala magla međunarodnim donatorima, nedavno su predstavljeni i projekti određeni za gradnju u mestima gde žive Srbi. Među njima ne postoji nijedan privredni objekat, a kao najveća investicija određena je izgradnja škole u Plemetini!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online