Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.06.2016.
03:00
M. Ljubičić - Vesti A

Rabota prljava a namere čiste?!

Upoznat, a po mnogima i umešan u rušenje objekata u Savamali izvedenog pod fantomkama i u okrilju noći Aleksandar Vučić je mesec i po dana nakon tog skandala ipak morao da uperi prstom na krivca. Pritisli su ga sa svih strana - građani, mediji, poverenik za informacije, zaštinik građana, čak je i Šešelj adresirao glavnog rušitelja, gradskog menadžera Gorana Vesića, pa je stari-novi premijer rešio da se i on konačno izjasni.

Tanjug
Sram te bilo i svaka ti čast: Siniša Mali i Aleksandar Vučić

Teškom mukom izgovorio je da iza rušenja stoji gradska vlast Beograda koja će za to snositi odgovornost, iako misli da niko nije želeo da time počini krivično delo već da obezbedi "lepši prostor čisteći nešto od ucenjivača, polukriminalaca ili kriminalaca koji su zloupotrebljavali taj prostor za svoju zaradu".

Uprkos bagerisanju Savamale pred vezanim svedocima od kojih je jedan u međuvremenu umro, Vučić je iz sveg grla hvalio gradonačelnika Sinišu Malog kao maltene najboljeg u istoriji Beograda.

Potapanje Beograda na vodi?!

Komentarišući izjave Šabića i Jankovića Vučić je rekao:
"Ne znam kakve veze Šabić ima sa Savamalom, ali on je stručnjak za sve. Rekao sam da čekam nadležne, ali i da sam spreman da na svoja ramena primam političke udarce.
Neću dozvoliti da bilo ko, i bez obzira na to ko ga finansira, uništi budućnost i najlepši projekat, Beograd na vodi. A ti stručnjaci, oni će nastaviti kao do sada, to im je posao, jer, uostalom, slede predsednički izbori.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić smatra da utvrđivanjem odgovornosti za Savamalu treba da se bave tužilaštvo i policija, a ne premijer, a zaštitnik građana Saša Janković da su krivična dela stvar pravosuđa, a politička odgovornost u domenu Vlade Srbije koja mora o tome da se izjasni.

Zato neke opozicione stranke, poput Socijaldemokratske smatraju da je obraćanje Vučića samo "predstava koja ima za cilj obmanjivanje javnosti". Nova stranka ocenjuje da je Vučić potvrdio ono što ta partija tvrdi sve vreme, a to je da je on odgovoran za razbojničko rušenje u Savamali.
Kada je postalo očigledno da se to ne može više sakrivati, posegao je, kažu, za starim trikom, prebacivanjem odgovornosti na žrtveno jagnje, odnosno na gradsku vlast.

Uhapsiti, smeniti, oduzeti mandat

Šef odbornika DS u Skupštini grada Beograda Balša Božović rekao je da je Vučić konačno "shvatio ono što je svima bilo jasno, da je sam državni vrh učestvovao u rušenju Savamale, kidnapovanju, maltretiranju i zastrašivanju građana i ukidanju države na jednom delu centra Beograda". Božović smatra da gradonačelnika treba uhapsiti, šefa policije smeniti, a da Vučić, posle priznanja da je državni vrh učestvovao u rušenju Savamale više nema legitimitet da sastavlja vladu Srbije.

Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića zahteva da gradonačelnik Beograda i ministar unutrašnjih poslova podnesu ostavke jer je, obrazlažu, nalog da komunalna i redovna policija ne reaguju mogao doći samo od Siniše Malog i Nebojše Stefanovića, a njima je to morao da naredi Vučić.

- Da li to što Vučić smatra da namere onih koji su rušili objekte u Savamali nisu bile kriminalne, znači da on stoji iza tog rušenja - pita Radulovićev pokret i zaključuje da Vučić "traži način da se prevarom i pričanjem u prazno spase od uličnih protesta građana i misli da je njegovo kvazipriznanje, da iza noćnog, zastrašujućeg rušenja stoje njegovi ljudi, dovoljno da protesti prestanu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online