Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.06.2016.
02:00
J. Arsenović - Vesti A

NATO hajka na proruse

Zagovornici članstva u NATO žale se da je zapadna vojna alijansa i dalje tabu tema u Srbiji i da su "anti-NATO i antizapadne tendencije u porastu, podstaknute od strane teoretičara zavere i radikalnih struja sa manje ili više otvorenom podrškom Rusije".

A. Čukić
Jasan glas naroda: Da Putinu, ne za NATO

- Potrebna je dubinska strategija pristupa medijima, jer danas se u Srbiji ne zna ni da je NATO prevashodno politički savez, koji ima izraženu vojnu dimenziju - požalio se direktor istraživanja ISAC fonda Igor Novaković na skupu pod nazivom "Partnerstvo za Srbiju: NATO i strateška komunikacija", održanom pre dva dana u srpskoj prestonici.

NATO lobisti poslednjih nedelja kao da su u panici, jer njihov rad na terenu ne pokazuje dovoljno rezultata u "osvešćivanju" građana da je alijansa jedini pravi izbor vojno neutralnoj Srbiji. Njihovo nezadovoljstvo je dodatno pojačano, tim pre ako se pokaže da je tačna informacija koju su ovih dana objavili beogradski mediji da povratak uticaja na Balkan Vladimir Putin planira kroz novu ekonomsko-vojnu ofanzivu koja uključuje investiranje čak 10 milijardi evra, samo u Srbiju.

Po jednoj verziji, Kremlj će to uraditi preko slovenačkih investicionih fondova, tako da NATO lobistima ne bode oči, a po drugoj, Putin je odrešio kesu jer ne može da dozvoli da se ostvari krajnji cilj alijanse - "instaliranje pouzdanog, poslušnog režima u Beogradu koji bi raskinuo sve veze sa Rusijom".

Može Biserko, ne može Kolarević

Neki raniji spiskovi, međutim, dizali su uzbunu u delu intelektualne javnosti sa tezom da je na delu poziv na linč, kao što je bila ocena spiska "srbomrzaca" desničarske organizacije Naši ili bivšeg pomoćnika ministra kulture Dragana Kolarevića koji je u autorskom tekstu pozvao na "prvi srpski kulturni ustanak", sastavljajući spisak kulturnjaka koji nastupaju sa antisrpske pozicije.
Kada je nekoliko godina ranije Sonja Biserko u izveštaju Helsinškog odbora za ljudska prava navela 57 imena "nacionalističkih" profesora i naučnih saradnika sa Beogradskog univerziteta, to nije bio deo fašističkog odstrela neistomišljenika.

Duboki rez na pronatovske i proruske delove srpskog društva proteklih dana došle su posebno do izražaja kada je jedna evidentno lobistička pronatovska organizacija u Srbiji - Centar za evroatlanske studije (CEAS) - objavila spisak 105 organizacija "prokremaljskih struktura" koje u Srbiji deluju kao deo širenja ruske "meke" moći, tehnologije vladanja osmišljene upravo na Zapadu, čija je suština ostvarivanje ciljeva nenasilnim sredstvima, preko medija i masovne kulture. Na tom spisku je šaroliko društvo - od Dveri, DSS, radikala, preko levičarskog SKOJA i ekstremnih desničara Nacionalnog srpskog fronta, pa sve do Instituta za noviju istoriju Srbije i medija poput Sputnjika, "Standarda", "Pečata"...

Praktično sve partije, nevladine organizacije i mediji koji se na bilo koji način protive članstvu Srbije u NATO.

- Povodom spiska "srbomrzaca" koji je 2014. objavio SNP Naši reagovao je javni tužilac. Zbog izveštavanja "Politike" o tokovima američkog novca u srpskom nevladinom sektoru burno su reagovale nevladine organizacije. A zbog spiska Centra za evroatlantske studije (CEAS) sa 105 "prokremaljskih struktura" koje deluju u Srbiji nije reagovao - niko - komentarisao je za "Politiku" sociolog Slobodan Antonić, redovni kolumnista Nove srpske političke misli, portala takođe uvrštenog na antinatovski spisak.

Dani "mučenja" za alijansu

Prozapadnim lobistima smetalo je i vraćanje naziva ulica ruskim generalima Tolbuhinu i Ždanovu, kao i najava manifestacija Dani Moskve u Beogradu, koja će, prema rečima gradonačelnika Siniše Malog i ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina, biti održana od 3. do 7. oktobra ove godine.

I zaista, da se preko "Politike" i "Danasa" nije povela javna polemika "dve Srbije", spisak CEAS prošao bi nezapaženo, a direktorka ove organizacije Jelena Milić o njemu bi detaljno govorila tek svojim sagovornici na Zapadu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2016. 15:46
Djecu im nećemo oprostiti. Znamo mi ko su NATO banditi, USA-EU kolonizatori i pljačkaši. Nikada se NATO neće "zapatiti" u Srbiji. Srbi mnogo pamte. Ako moraju nešto da trpe, pretrpjeće. NATO trpjeti neće. Nijsu više USA i Britanija obo što su bile 2.000-e godine. Mi smo sada jači nego tada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online