Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 03.06.2016.
04:00
Đ. Barović - Vesti A

"Ne žurite u EU, bežite od NATO!"

Autor potresnog dokumentarnog filma "Oteto Kosovo" i jedan od najuticajnijih čeških režisera današnjice, Vaclav Dvoržak, od pre nekoliko dana je u Beogradu počeo sa snimanjem dokumentarca o Srebrenici. U ekskluzivnom razgovoru za "Vesti" ovaj režiser objašnjava namere tog filma, ali i kao jedan od uticajnih antiglobalista poručuje Srbima da ne žure u Evropsku uniju i NATO.

V. Sekulić
Borac za istinu o stradanju Srba: Vaclav Dvoržak

- Već dosta dugo planiram da napravim film koji će predočiti pravu istinu o događajima u Srebrenici. Svestan sam da je to velika rana kako za muslimanski, tako i srpski narod zbog čega želim da široj javnosti predočim pravu istinu - kaže Dvoržak.

On je svestan da je posle više od dve decenije od tragičnih događaja i brojnih presuda Haškog tribunala teško promeniti zvaničnu verziju, ali ističe da se neće oslanjati na presude u Hagu, zato što je "taj sud propagandna institucija koja nema nikakve veze ni sa pravdom ni sa istinom".

- Kako se ozbiljno možete odnositi prema sudu koji menja pravila onako kako mu odgovara, a pravdu deli tako da brojni zločini, posebno nad Srbima ostanu nerasvetljeni, a osumnjičeni oslobođeni - pita se naš sagovornik.

Rusi nisu neprijatelji

Na našu konstataciju da je nelogično da je toliki protivnik NATO, a Češka je deo ove Alijanse Dvoržak odgovara: - Ali, ja ne želim da Češka bude u NATO. Ne želim da moju zemlju i narod neko koristi kao antiraketni štit, jer za mene Rus nije neprijatelj.

Dvoržak se sprema da ide u Srebrenicu, na lice mesta i da razgovara sa Srbima i sa muslimanima, sa srpskim komandantima, ali i sa Naserom Orićem, Majkama Srebrenice...

- Želim da snimim obe strane, ljude koji su tamo živeli, one koji su bili svedoci tih događaja. Svako od njih treba da ispriča svoju priču, a da gledalac sam dođe do zaključka šta je dovelo do rata i krvi. Srbi su uradili koliko su mogli da bi skinuli ljagu sa svog imena, ali im u toj borbi veoma otežavaju strane organizacije, mediji i "peta kolona" poput Nataše Kandić i drugih. Potrebno je i da više stranaca, posebno iz zemalja EU i NATO progovori o ratu na Balkanu, a posebno kada je reč o međunarodnim zločinima i proizvodnji džihada u srcu Evrope - ubeđen je Dvoržak.

Premijera krajem godine

Vaclav Dvoržak se nada premijeri filma o Srebrenici do kraja ove godine.
- Imamo i finansijskih, ali i problema sa prikupljanjem originalnih video-materijala i fotografija. Tu bi nam dobro došla pomoć svih onih koji raspolažu sa tom istorijskom građom. U toku su pregovori sa RTS, a kada je reč o finansijama trošimo naš novac ili donacije naših prijatelja, vlasnika uspešnih firmi. Niko iz državnih institucija nam se do sada nije obratio - kaže Dvoržak.
 

Sa filmom "Oteto Kosovo" on je pokušao da češkoj ali i svetskoj javnosti predoči deo istine o stradanju srpskog naroda i onome što se dešavalo u srpskoj pokrajini, ali film je u Češkoj zabranjen. Ipak, veli, posredstvom interneta video ga je ogroman broj ljudi, preveden je na nekoliko jezika, svetu je poslata snažna poruka.

Dvoržak Srbiji preporučuje da ne žuri sa ulaskom u EU, jer je, kako kaže, EU u veoma ozbiljnoj, komplikovanoj situaciji, u rukama nesposobnih političara koji ne vide realno svetsku situaciju i pritom su sve marionete SAD.

- Evropljanima ovakva situacija više nije "zabavna" i zbog toga sve više jača nacionalizam. Ipak, budućnost Evrope vidim optimistički, ali prethodno bi trebalo da se oslobodimo iznad- narodnih institucija, birokratskog aparata i krenemo iz početka - jasan je sagovornik "Vesti".

On Srbima savetuje da ostanu onakvi kakvi jesu i da ne ulaze u NATO.

- NATO i EU su dva pipka jedne hobotnice, američko "maslo". SAD žele da vladaju i pokore ceo svet, a da od Evrope naprave svoju koloniju. Ma koliko se Nemačka činila kao lider EU ona je zapravo i dalje okupirana i preko Angele Merkel samo je produžena ruka SAD. Zbog čega biste ulazili u NATO? Da li zato što vas je bombardovao, oduzeo Kosovo ili proklamovao džihad u Bosni? Da li je ovim potezima pokazao da vam je saveznik - pita na kraju razgovora za "Vesti" Vaclav Dvoržak.

POVEZANE VESTI

Petak 03.06.2016. 06:19
Браво Господине Вацлав Дворжак потпуна истина.САД су својим лажима надмудрили многе народе света.САД и НАТО су се својим ратовима дебело обогатили.ЕУ је чиста лаж.ЕУ су створиле моћне државе како би имали јефтину радну снагу са истока Европе и како би одвојили Русију од остатка света.ЕУ жели да Русија буде изолована како неби напредовала економски.Све државе југоисточне Европе које су ушле у ЕУ сада су много више дужније и колоније су запада.
Petak 03.06.2016. 11:53
"Mi necemo u NATO"! A postovana gospodo ko nas to zove i goni u NATO? Niko. Ali smo takvi da se guramo tamo gde nas Niko i nezove, pa tako imamo patriotske partije koji se svim silama brane od ulaska u NATO iako je DSS oslobodila clanice NATO alijanse od svake odgovornosti za bombardovanje SR Jugoslavije.
Petak 03.06.2016. 22:47
"........ Autor potresnog dokumentarnog filma "Oteto Kosovo" i jedan od najuticajnijih čeških režisera današnjice, Vaclav Dvoržak, od pre nekoliko dana je u Beogradu počeo sa snimanjem dokumentarca o Srebrenici. U ekskluzivnom razgovoru za "Vesti" ovaj režiser objašnjava namere tog filma, ali i kao jedan od uticajnih antiglobalista poručuje Srbima da ne žure u Evropsku uniju i NATO........" _______ НЕ У ЕУ....НЕ У НАТО !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online