Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.06.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Srbija bez sudske vlasti

Slobodan Šoškić, novoizabrani predsednik Advokatske komore Beograda, ocenio je reizbor nosilaca pravosudnih procesa kao veliku blamažu pred međunarodnom i domaćom javnošću s katastrofalnim posledicama po zemlju.

- Srbija je takoreći ostala bez jedne grane vlasti i verujem da će aktuelna vladajuća garnitura izbeći da i drugi put napravi skandal u reformama. Otvoriće četvoro očiju, ne samo zbog Evropske unije koja vrši pritisak da se poprave pogreške, već i što želi da izbegne rizik da im novi skandal dodatno snizi rejting u biračkom telu - kaže Šoškić za "Vesti".

Koji su najveći promašaji u tom procesu?
- Sam reizbor, ali i procena koliko sudija treba Srbiji. Takođe i to što Visoki savet sudstva kao glavni organ u tom procesu nije konstituisan po Ustavu i zakonu, pa je radio u krnjem sastavu bez predstavnika profesure i s nelegalno izabranim članom koji predstavlja advokate. Takvo telo problematične legalnosti i legitimnosti donosi odluke.


Pretvoreni smo u putujući cirkus

 

Da li je proces reizbora, pa popravni ispit skup za Srbiju?
- Nemam podatke, ali pretpostavljam da jeste jer je reč o eksperimentu reformi, kakve na ovaj način do sada nigde nisu rađene. Ne treba zaboraviti da je sa 140 sudova Srbija svedena na 40, pa su sudije, stranke i advokati pretvorni u putujući cirkus, a ukidanjem sudova u mnogim mestima izvršena ubistvena deurbanizacija zemlje.

Srpska napredna stranka je zatražila smenu ministarke pravde Snežane Malović i predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović.
- Naravno, ne može se raditi sa kompromitovanim ljudima u Vrhovnom savetu sudstva. Ako bi instrumentalizacija od strane vlasti delom mogla i da se oprosti ministarki pravde zbog godina i nedovoljne prakse, za Natu Mesarević kao iskusnu ženu se može reći da je svesno pristala na to.

Ne treba zaboraviti ni sivu eminenciju čitavog procesa, poslanika Demokratske stranke i predsednika parlamentarnog odbora Boška Ristića u nezakonitom radu.


Ipak, među sudijama je bilo i loših?
- Da, ali to je moglo drugačije da se reši i da oni koji ne rade dobro budu razrešeni u hodu, čišćenjem jednog po jednog, a ne da se priča o podacima iz policije kako su se neki bavili prljavim poslovima, poput "poslovne pratnje", odnosno prostitucije. Ako su i imali takva saznanja, zašto ih nisu elegantno smenili, a ne ovako ogoljenom dominacijom izvršne nad sudskom vlašću i reformama okrenutim naglavačke.

Zašto je sve urađeno naopako?
- Mislim da je vlast htela da iskoristi te reforme za uticaj na nezavisnu granu vlasti i da je stvori zavisnom od sebe. Nezavisni sud može da pogodi svakog, pa i političare i ministre, koji uglavnom državu shvataju kao lični i materijalni profit i neograničenu moć. Naum je očito bio da "milošću" zaduže sudije koje su izabrali i da im budu zahvalni kada padnu s vlasti i zažmure ako ih neko bude tužio za nezakonite radnje.

Omalovažavanje boli

 

Pričali ste sa nekim neizabranim sudijama. Šta ih najviše boli?
- Najviše ih je zabolelo što su omalovaženi, a ne znaju šta su loše uradili. Nisu dobili obrazloženje, a Vrhovni savet sudstva im nije pružio priliku da se izjasne o kriterijumima za izbor, dostojnosti, stručnosti i obučenosti. Ja ne kažem da ima onih koji ne zaslužuju da se nazovu sudijom, ali ne smeju se ljudi tako diskvalifikovati.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online