Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.06.2010.
15:25 >> 17:49h
Tanjug A

Grčka: Srbija u EU u najkraćem roku

Predsednik Srbije Boris Tadić počeo je danas trodnevnu zvaničnu posetu Grčkoj u znaku poruke njegovog domaćina, grčkog predsednika Karolasa Papuljasa, da Srbija u najkraćem mogućem roku treba da postane članica Evropske unije.

Srbiju i Grčku povezuje tradicionalno prijateljstvo duboko utemeljeno u istoriji dva naroda: Karolos Papouljas i Boris Tadić

U duhu te poruke, Papuljas je, posle razgovora sa predsednikom Srbije, u zajedničkom obraćanju novinarima istakao da će zvanična Atina nastaviti snažno da podržava evropske perspektive Srbije.


"Srbija u najkraćem vremenskom roku treba da postane članica evropske porodice, jer je to mesto koje joj s pravom pripada", rekao je Papuljas.


On je istakao i da Grčka, kada je reč o budućem statusu Kosova i Metohije, nastavlja da dosledno podržava traganje za rešenjem koje bi se baziralo na međunarodnom pravu i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.


"Ja bih da podvučem da Srbija jeste strateški partner i jedan od privilegovanih sagovornika Grčke, i da ima stabilizatorsku ulogu koja doprinosi razvoju čitavog regiona", zaključio je Papuljas.


Predsednik Tadić je poručio da će Srbija nastaviti da vodi miroljubivu politiku na Balkanu, i da tako manifestuje svoju podršku miru i evropskoj budućnosti čitavog regiona.


"Srbija, međutim, ni po koju cenu neće priznati nezavisnost Kosova i spremni smo, nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde, da ponovo pregovaramo o kompromisnom, obostrano prihvatljivom rešenju za budući status Kosova i Metohije", rekao je Tadić.


Dvojica predsednika sa zadovoljstvom su konstatovala da Srbiju i Grčku povezuje tradicionalno prijateljstvo duboko utemeljeno u istoriji dva naroda, o čemu svedoči i izgradnja memorijalnog kompleksa posvećenog grčkom pesniku i revolucionaru Rigi od Fere u Beogradu.


Tadić i Papuljas razgovarali su i o ekonomskoj krizi koja je pogodila Grčku, a predsednik Srbije je preneo izraze solidarnosti srpskog naroda.


Prema njegovim rečima, mnogi turisti iz Srbije će i ovoga leta odmore provesti u Grčkoj, i tako dati skromni doprinos oporavku njene ekonomije.


Ne misle svi kao Grci

 

Predsednik Komisije Evropskog parlamenta za Jugoistocnu Evropu Doris Pak izjavio je za ''Glas Amerike'' da Srbija ikada neće ući ukoliko ne bude dobar sused sa Kosmetom.

 

"Beograd zaista treba, zajedno sa Prištinom, da reši probleme dve susedne države. Na stranu činjenica da Srbija nije trenutno priznala Kosovo, što mogu da razumem, oni mogu da budu dobri susedi. A u Evropsku uniju nikada neće ući ukoliko ne budu dobri susedi, koji će, kao takvi, naći odgovarajuća rešenja. To bi trebao biti posao vlade, posebno onoga ko stalno, putujući svetom, govori na sve strane da je Kosovo Srbija, kao što to radi ministar spoljnih poslova Srbije”, naglašava Pak.

Tadiću je danas u Atini uručena Zlatna medalja grčkog parlamenta, za doprinos snaženju i produbljivanju prijateljskih odnosa dveju država.


Predsednik Grčkog parlamenta Filipos Pecalnikos je, tom prilikom, istakao da će i zakonodavna tela dve države nastaviti da produbljuju odnose na dobrobit srpskog i grčkog naroda.


Uručenju medalje, inače najvišeg priznanja koje Parlament Grčke dodeljuje stranim državnicima, prisustvovali su i članovi parlamentarne grupe grčko-srpskog prijateljstva.


Predsednik Tadić je, uoči susreta sa Pecalnikosom, položio venac na Grob neznanog junaka koji se nalazi na platou ispred grčkog parlamenta.


On će se danas sastati i sa arhiepiskopom Atine i cele Grčke Jeronimusom Drugim, a sutra ga očekuje susret s predsednikom Vlade Grčke Jorgosom Papandreuom i sa grčkim privrednicima na zasedanju Grčko-srpskog poslovnog saveta.


Poslednjeg dana posete, u četvrtak, 3. juna, predsednik Tadić će se u Solunu sastati s ministrom odbrane Grčke Evangelosom Venizelosom, sa kojim će položiti venac na Spomenik srpskim vojnicima na Zejtinliku.


Tadić će se sastati i s gradonačelnikom Soluna Vasilisom Papageorgopulosom, a u Privrednoj komori Soluna otvoriće Grčko-srpski poslovni forum, na kome će razgovarati sa grčkim i srpskim privrednicima.


Zvanična Atina posetu predsednika Srbije vidi kao krunu odnosa dve zemlje i potvrdu činjenice da Srbija u Grčkoj ima najpouzdanijeg partnera i prijatelja na putu ka Evropskoj uniji, ocenilo je za Tanjug Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.
U Ministarstvu spoljnih poslova Grčke su za Tanjug ocenili da će dobri odnosi između dve zemlje doći do izražaja u punoj meri upravo tokom procesa evrointegracija Srbije, a Grčka je, bez rezerve, spremna da pomogne svojim znanjem i iskustvom u tom procesu.


Kad je reč o grčko-srpskim poslovnim vezama i i ekonomskim odnosima, Grčka ostaje važan privredni partner Srbije, uprkos duzničkoj krizi koja je nanela veliku štetu ekonomiji te zemlje.


U Privrednoj komori Srbije su ocenili za Tanjug da su srpsko - grčki privredni odnosi stabilni, raznovrsni i da se unapređuju iz godine u godinu, s tim što se ne ostvaruju samo kroz robnu razmenu, već i značajnim višim oblicima saradnje, posebno u proteklih nekoliko godina.

Tadiću uručena Zlatna medalja grčkog parlamenta

 

Predsedniku Tadiću u Atini je uručena Zlatna medalja grčkog parlamenta za doprinos snaženju i produbljivanju prijateljskih odnosa dve države.

 

Predsednik grčkog parlamenta Filipos Pecalnikos istakao je, uručujući medalju Tadiću, da će zakonodavna tela dve države nastaviti da produbljuju odnose na dobrobit srpskog i grčkog naroda.

 

Uručenju medalje, najvišeg priznanja koje parlament Grčke dodjeljuje stranim državnicima, prisustvovali su i članovi parlamentarne grupe grčko-srpskog prijaljstva.

 

Predsednik Srbije pre susreta sa Pecalnikosom položio je venac na Grob neznanog junaka koji se nalazi na platou ispred grčkog parlamenta.


Grčka je sa više od dve milijarde evra uloženih u srpsku privredu jedan od najvećih stranih investitora u našoj zemlji, a vrlo bitno je što bezmalo polovinu navedene sume predstavljaju grinfild investicije.


Kapital poreklom iz Grčke je prisutan u različitim segmentima naše privrede, a najveći je u bankarskom sektoru, gde grčke banke imaju udeo veći od 16,5 procenata.


Dve zemlje od polovine ove decenije redovno održavaju godišnje poslovne forume preduzetnika, a međudržavni Grčko-srpski poslovni savet funkcioniše od marta 2005.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online