Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.06.2010.
13:34
Tanjug A

Novi Zakon o elektronskim komunikacijama

Nacrt Zakona o elektronskim komunikacijama, koji je vlada usvojila u petak, 28. maja, donosi značajne novine u oblasti zaštite korisnika, uvodi inspekciju i predstvalja osnov za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa, izjavila je danas ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

Jasna Matić



Predlog zakona bi trebalo da se nađe na dnevnom redu vanrednog zasedanja Skupštine Srbije 7. juna, najavila je ministarka Matić.


Cilj zakona je unapređenje institucionalnog okvira i dalje jačanje uloge nezavisnog regulatornog tela - Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel) koja sada može da nametne obavezu nediskriminaotrnog ponašanja i obavezu zajedničkog korišćenja infrastrukture, kao i cene kako u maloprodaji, tako i u velikoprodaji, istakla je ministarka Matić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.


"Zakon omogućava liberalizaciju tržišta elektronskih komunikacija uvođenjem režima opšteg ovlašcenja, što znači da usluge može pružati svako ko zadovolji određene uslove, a da se ne izdaju dožvole i licence", navela je ona.


Prema njenim rečima, jedini izuzetak od tog pravila je u obasti fiksne telefonije, jer se prelaznim odredbama propisuje da će do kraja 2011. godine nova licenca za fiksnu telefoniju moći da bude izdata jedino pod uslovima koji su identični ili bolji od onih koji su postignuti u procesu dodele fiksne licence "Telenoru".


Novina u oblasti zaštite korisnika je propisivanje obaveznih elemenata ugovora, što znači da je nemoguća jednostrana promena ugovora, a ukida se i mogućnost isključivanja usluga tj. telefona pretplatnicima koji su reklamirali iznos računa, ukoliko plate prosečan iznos iz prethodnog perioda, objasnila je Matić.


"Pojednostavljuje se postupak i podiže se transparentnost dodeljivanja brojeva, adresa i radio-frekvencijskog spektra kao ograničenog resusrsa svake zemlje", rekla je ona i dodala da je promovisanje principa tehnološke neutralnosti bitno za unapređenje sektora telekomunikacija.


"Ovo se posebno odnosi na pružanje usluga univerzalnog servisa koje država mora da garantuje svim pretplatnicima u zemlji bez obzira na to gde žive, a moći će da se pruža na tehnološko-neutralnoj osnovi, putem fiksne i bežične telefonije", navela je ministarka Matić.


Govoreći o procesu digitalizacije, ona je istakla da Zakon ovlašćuje Ministarstvo da donese pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje programa i zadužuje javno preduzeće Emisionu tehniku i veze da izgradi mrežu za ovakvo emitovanje.


Matićeva je navela da Zakon ponovo uvodi inspektore u sektor elektronskih komunikacija koji će regulisati pojavu piratskog emitovanja.


"Inspektori će moći da oduzimaju deo ili celokupnu opremu kojom se neovlašćeno vrši elektronska usluga, odnosno emitovanje programa ili drugih signala i na taj način sprečiti nelegialno delovanje", kazala je ministarka Matić.


Donošenje novog zakona obezbeđuje savremen, efikasnan i jedinstven pravni okvir i omogućiće dalji razvoj elektronskih komunikacija koje predstavljaju osnov konkurentnosti svake zemlje i privrede i osnov kvalitetnog života građana u svim regionima Srbije, zaključila je ministarka Matić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online