Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.06.2010.
13:18
Tanjug A

Monasi napuštaju manastir Crna Reka

Uprkos pozivu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, mestobljustitelja Eparhije raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske, upućenom protosinđelu Nikolaju i devetorici sabraće manastira Crna Reka da ostanu smireni u obavljanju monaške dužnosti, oni su najavili samovoljno napuštanje manastira.

Manastir Crna Reka


U trosatnom razgovoru sa monaštvom manastira Crna Reka, mitropolit je, kako je saopštila Eparhija raško prizrenska, pokušao da im objasni da nije u mogućnosti da im da kanonski otpust, jer za to ne postoje opravdani razlozi.


Crnorečki monasi su, kako se navodi, upozoreni da napuštanje manastira bez otpusta, prema ustavu Crkve, neizbežno povlači kanonsku odgovornost pred Crkvenim sudom.


Eparhija je saopštila i da je sa velikim zaprepašćenjem konstatovano da su crnorečki monasi samovoljno otuđili jedan deo pokretne manastirske imovine koja je vlasništvo Eparhije i Srpske pravoslavne crkve.


Oni su, dodaje se, upozoreni da svako otuđenje crkvene imovine povlači ckrveno kanonsku i krivičnu odgovornost pred državnim organima. Najveća odgovornost za to je, kako se navodi, na igumanu Nikolaju koji, inače, sebe izdaje pred narodom za "velikog duhovnika".


Prema svetim kanonima i ustavu SPC, kako se navodi, monasi i monahinje su dužni da u smirenoumlju i poslušanju nadležnom Episkopu služe Bogu, što posebno važi za ove raspete prostore i svetinje u kojima su položili svoje monaške zavete.


Sličan razgovor, dodaje se, mitropolit je ranije vodio i sa jeromonahom Benediktom i njegovim monasima u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena.

Mitropolit Amfilohije

Uprkos objašnjenju mitropolita Amfilohija, koji od prolećnog zasedanja Sabora obavlja i dužnost mjestobljustitelja, u saopštenju Eparhije se navodi da će protosinđel Nikolaj i još devetorica njemu lojalnih jeromonaha i monaha manastira Crna Reka u svakom slučaju napustiti manastir sa ili bez kanonskog otpusta.


Crnorečki monasi, kao i prethodno manasi manastira Sveti Arhangeli upozoreni su da "Crkva ne može dozvoliti pseudozilotsko grupašenje koje podriva crkveno jedinstvo" i da je to u suprotnosti svetotrojičnom i sabornom poretku, na kome Pravoslavna Crkva vekovima počiva.


Kada je reč o pseudozilotskim nastojanjima monaha iz manastira Crna Reka i Sveti Arhangeli i navodnom progonu episkopa Artemija, Eparhija je saopštila da su ona ne samo neistinite, već predstavljaju sraman pokušaj tvrdokorne grupe "vernih čeda episkopa Artemija" da pred sopstvenom savešću i pred javnošću opravda svoju neposlušnost Crkvi i odlukama Sabora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online