Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.06.2010.
10:56 >> 13:25h
Tanjug A

Deklaracija o zločinima nad Srbima gotova

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da je izrada deklaracije o osudi zločina nad Srbima na prostoru bivše SFRJ privedena kraju i da "ima prostora da poslanici o njoj raspravljaju u periodu vanrednog zasedanja parlamenta".

Slavica Đukić Dejanović



"Nismo uspeli da je (deklaraciju) stavimo na dnevni red u periodu redovnog zasedanja, što ne znači da će sačekati jesenje zasedanje. Ima dosta prostora da se stavi na dnevni red u periodu vanrednog zasedanja i nadam se da će to tako i biti", rekla je Đukić-Dejanović Tanjugu.


Ona je dodala da je izrada nacrta te deklaracije još u toku, ali da je rad na njoj priveden kraju.


Đukić-Dejanović je podsetila da u periodu vanrednog zasedanja parlamenta sednicu može da zakaže samo ukoliko joj dnevni red predloži Vlada Srbije po hitnom postupku ili 84 poslanika.


U nacrtu deklaracije o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda, koji je javnosti prezentovan krajem aprila, Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločine učinjene nad državljanima Srbije i svim pripadnicima srpskog naroda tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji i za vreme NATO bombardovanja 1999. godine.


Skupština Srbije pozvala je u nacrtu deklaracije parlamente drugih zemalja, pre svega, sa prostora bivše Jugoslavije, da osude te zločine i daju punu podršku svojim državnim organima i organima međunarodne zajednice u procesuiranju počinilaca, kao i da jednako, ceneći vrednost svakog ljudskog života, izraze poštovanje prema srpskim žrtvama.


Navedeno je da srpski parlament pruža punu podršku svim državnim organima i institucijama u čijoj je nadležnosti da istražuju zločine učinjene nad srpskim narodom, prikupljaju dokaze u skladu sa najvišim krivičnopravnim standardima i preduzimaju gonjenje u skladu sa zakonom.


Skupština Srbije podržava i one organe koji ostvaruju saradnju sa međunarodnim i organima drugih država u gonjenju osumnjičenih za ratne zločine, čuvajući trajno sećanje na žrtve, stalno podsećaju svetsku javnost na stravične zločine počinjene nad srpskim narodom tokom 90-tih i insistiraju pred međunarodnim institucijama da srpske žrtve imaju isti tretman kao i žrtve i pripadnici drugih naroda, a da počinioci zločina jednako odgovaraju.


Srpski parlament u nacrtu deklaracije poziva sve međunarodne organizacije i institucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem zločina, počinjenih na teritoriji bivše SFRJ, da do kraja istraže i na adekvatan način kazne počinioce zločina nad Srbima i građanima Srbije.


Navedeno je i da parlament, dosledno sledeći politiku uspostavljanja trajnog mira u regionu i prevazilaženja trauma skore prošlosti, pruža punu podršku pravnom timu koji zastupa Srbiju u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, u iznalaženju trajnog rešenja koje bi dovelo do istine i pomirenja.

Skupština izražava punu spremnost Srbije da nastavi proces pomirenja i poziva sve narode bivše Jugoslavije da daju puni doprinos stvaranju i jačanju uslova za zajednički život, zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da zločini više nikada ne budu ponovljeni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online