Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 17.04.2016.
06:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Sudom na nepodobne vladike?

Kako se približava majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora (crkvene skupštine), najviše vlasti Srpske pravoslavne crkve, tako po već ustaljenoj praksi Sinodu (crkvenoj vladi) uveliko stižu svešteničke pritužbe protiv pojedinih episkopa ili zahtevi za njihovu smenu.

A. Čukić
Patrijarh Irinej

Trenutno su, koliko je poznato, popovima mete vladika banatski Nikanor Bogunović, episkop niški Jovan Purić, koji je na bolovanju, ali i razvlašćeni vladika Georgije Đokić. Purićeva sudbina trebalo bi da bude rešena na Saboru, od ražalovanog episkopa kanadskog Georgija će, kako je i sam patrijarh nedavno najavio, biti zahtevano da se iseli iz kuće u kojoj živi u Miltonu i vrati se u otadžbinu jer u suprotnom mogu uslediti nove crkvene sankcije, dok je peticiju protiv Bogunovića potpisalo 14 sveštenika.

Uhođenje kao "duh vremena"

Za verskog analitičara Draška Đenovića, "zanimljiva je novonastala praksa u SPC da sveštenici, potpomognuti civilnim snagama sa crkvenih opština, eliminišu sebi nepodobne nadležne episkope".

- Episkopi odvajkada rukopolažu i na parohije postavljaju sveštenike, oni se vladikama zaklinju na poslušnost, pa je donedavno bilo nezamislivo da se udružuju i iniciraju smene nadležnih episkopa. Ali, očigledno je da se među sveštenoslužiteljima, i mirskim i monaškim, prati duh vremena, da svako na svakog motri, podmeće i lovi greške onog drugog. Pri tom treba imati u vidu da su vladike monasi i da su pod zavetom siromaštva, celibata i skromnosti. Toga se mnogi ne drže i to se vidi po njihovom raskošnom i rastrošnom življenju, dok monaški zaveti za porodične sveštenike ne važe. Isto tako, veliki broj onih koji se odlučuju za teološki fakultet to čini zbog dobre zarade i karijere, a ne duhovne misije. Otuda ne čudi i pošalica da u svešteni klir idu oni koji nemaju petlju da se bave kriminalom, a imaju ambiciju da se lako i brzo obogate. Ali, ima primera, poput slučaja episkopa niškog Jovana, koji je privremeno sklonjen s eparhije, da kreće hajka protiv vladike ako počne da zavodi red i disciplinu. Dirne u "osinje gnezdo", pa se neki sveštenici ostrve na episkopa da bi sačuvali pozicije i skrenuli pažnju sa svog velikog prihoda i sumnjivo stečenog kapitala. Koliko god da su svešteničke optužbe protiv pojedinih vladika jake ili nepobitno istinite, treba biti oprezan i zapitati se šta je pravi uzrok. I da li se u stilu "drž'te barabu i lopova", ovim tužakanjima skreće pažnja sa sopstvenih nedela - ukazuje Đenović.

Ni patrijarh nije zaštićen

- Kad su upravnim aktom smenjivali vladiku Artemija, većina članova Svetog arijerejskog sabora je previdela da ustanovljenjem ovakve prakse mogu i sami postati žrtve. Čak i patrijarh. Opasan presedan je zaživeo i SPC prelazi Rubikon. Jer, zaverama i montiranim procesima protiv sopstvenih vladika, a uz pomoć niže jerarhije, u nekim slučajevima i uz pomoć državnih organa, vrh SPC zapravo ruši crkvenu autonomiju i postaje predmet raznih zloupotreba od strane političara. Sveštenici mogu da prave urote protiv episkopa i potkazuju ih ne samo Sinodu i Saboru SPC, već i državnim vlastima. Takođe, pošto u Srbiji imamo poslušničke marionetske vlasti s jedne i slabost organizacione strukture u SPC, s druge strane, otvorena je mogućnost da svetski moćnici kadriraju i u SPC, a sve to sa nepredvidivim posledicama. Iz takve perspektive ni patrijarh ne može biti siguran da će do kraja života ostati na čelu SPC - zaključuje Čvorović.

Novac u pozadini sukoba?

S druge strane, nastavlja on, "kao, na primer, u banatskoj eparhiji, sveštenici se žale vrhu SPC na zloupotrebe svog episkopa Nikanora, počev od odnosa prema potčinjenoj jerarhiji, preko samovolje i bahatosti, do sumnjivog eparhijskog poslovanja".

- Sveštenici vladici Nikanoru takođe zameraju da im je razrezao visoke namete za eparhijsku kasu. Banat je u odnosu na Bačku ili Srem veoma siromašan i parosi se žale da ne mogu dovoljno da zarade za sebe i svoju parohijsku crkvu, za vladiku i eparhiju, a on ne smanjuje potraživanja. Episkop banatski se takođe zamerio Zavodu za zaštitu spomenika kulture jer na svoju ruku radi prepravke na Vladičanskom dvoru u Vršcu, iako je dvorac pod zaštitom države. Ali, interesantno je i to da je među potpisnicima protiv vladike Bogunovića njegov sveštenik za kojeg se na internetu može videti stari snimak, dok je bio paroh u Merošini (niška eparhija), kako nakon jedne sahrane dvojici mladića govori da im ne može izdati potvrdu o naplaćenih 100 evra za opelo, već samo na polovinu te svote. Rečju, u osnovi svih crkvenih sukoba je pre svega novac - smatra Đenović.

Globalna bruka

- Na svešteničko-vladičanska trvenja nije imuna ni dijaspora, ali to u srpskoj javnosti zazveči tek kad je afera pred epilogom. Ali, zato se crkvenim problemima širom rasejanja revnosno bave strani mediji. Tako su se, na primer, prošlog meseca, Katolička nemačka agencija (KNA) i Dojče vele bavili aktuelnim problemima između nekih srpskih paroha i njihovog episkopa u Nemačkoj. Srpske crkvene razmirice osvanjuju i u medijima na severnoameričkom kontinentu. Takođe, Vikiliks je svojevremeno na engleskom jeziku objavio opširno štivo o visokoj srpskoj jerarhiji iz otadžbine i rasejanja, obelodanivši čak i njihove veze sa svetskim moćnicima. U ovo internet doba sve te napise mogu videti svi i srpska crkvena bruka postaje globalna - objašnjava Đenović.

Profesor istorije crkvenog prava dr Zoran Čvorović tvrdi da je "svešteničko pravljenje urote protiv više crkvene vlasti jedan od teških kanonskih prestupa".

- Niži klir je dužan da bude odan episkopu po zavetu koji su još apostoli dali Isusu Hristu, te iz novozavetne perspektive zaverenici postaju Jude. Sveštenici vernost episkopu iskazuju zakletvom na bespogovornu poslušnost i poniznost sve dok se episkop ne ogreši o dogmate ili dok ne učini težak kanonski prestup, a to se prethodno dokazuje na velikom saborskom crkvenom sudu. Jer, po kanonima, episkop se postavlja doživotno na tron eparhije. Međutim, od 2010. godine, u dosadašnjih šest slučajeva to nismo videli prilikom smenjivanja episkopa, pošto su uklonjeni saborskim upravnim aktima, a da suđenja i pravosnažne presude nije bilo - tvrdi Čvorović.

Prvi takav slučaj, podseća on, "bio je sa bivšim episkopom raško-prizrenskim vladikom Artemijem Radosavljevićem pre šest godina kada je ustanovljen presedan zloupotrebom nižeg klira i učinjeno smenjivanje episkopa saborskim dekretom".

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.04.2016. 08:39
Dešavanja u crkvi su u velikoj meri preslikana iz naroda . Danas je crkva postala "politučka partija" na koju imaju uticaja najgore političke fukare i bezbožnici . Sveštenici su brutalni u naplaćivanju svojih usluga tako da su došli u situaciju da ih narod PREZIRE . Opelo za pokojnika naplaćuju 10 000 dinara od čoveka koji ima penziju 18 000 i onda se još javljaju da dođu i na 40 dana . BRUKA .
Nedelja 17.04.2016. 11:51
Ako se ovako nastavi ,SPC ce uskoro da postane deonicarsko drustvo,sta drugo kazati.Ovako je propast a Narod samo spava li spava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online