Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.04.2016.
02:15
D. Dekić - Vesti A

Na krov po glasove

U pokušaju da razbiju dosadu tradicionalne predizborne kampanje u Srbiji, deo partijskih lidera, uglavnom opozicionih, ali i neki lokalni funkcioneri pokušali su da promociju uoči izbora 24. aprila osveže neuobičajenim novinama.

Tanjug
Latio se posla: Zoran Babić u akciji sređivanja Skojevskog naselja

Naprednjacima i socijalistima koji na poodavno uvreženim mitinzima pune hale partijskim članstvom, a stranačke štandove propagandnim materijalom, suprotstavljena je raznolika ponuda: od raspisavanja konkursa za političare, kuvanja kafe biračima i besplatne taksi vožnje, pa sve do raznoraznih šokantnih iznenađenja u direktnom TV prenosu.

Narod sit trikova

Ta srpska predizborna osveženja nisu novost na Zapadu, tumači za "Vesti" analitičar Dušan Radosavljević i objašnjava da je reč o obrascima koji se preuzimaju iz razvijenih zemalja, uglavnom kao maska za odsustvo ozbiljnih programa i ideja. Uz to, kako kaže, srpski političari pokušavaju i da osveže i dopune stare načine promocije kao što su mitinzi, obilasci gradova i mesta širom Srbije i navalentne kampanje partijskih aktivista "od vrata do vrata".

- Vlast, ali i opozicija nemaju ni stranačku politiku ni program, pa se služe doskočicama i prave spektakle. Što bi naš narod rekao, prave sranja oko panja. Ništa tu nije radikalno novo, osim iznenađujuće želje da se bude inovativan, s uverenjem da je to pravi recept za sakupljanje glasova na izborima. Ne shvataju da ozbiljna partija koja pretenduje da bude vlast mora da ima sveobuhvatan odgovor za sve oblasti razvoja društva, a ne da se služi jeftinim trikovima - kaže ovaj analitičar ukazujući da se Srbija zasitila estradnih političara, ali oni i dalje ne prestaju da potcenjuju glasače smatrajući ih mnogo glupljim nego što jesu.

Mile Kitić spremio pesmu

Uz nesvakidašnji naziv koalicije U inat Treće Srbije i Narodne mreže, ići će i istoimeni izborni hit koji će snimiti poznati folker Mile Kitić. Ovaj poklon spremio je sa suprugom pevačicom Martom Savić da podrže njenog brata od tetke lidera Treće Srbije Miroslava Parovića. Hit će narednih dana sa folkerom promovisati pevač Boban Radosavljević.

Najluđi potez u kampanji povukao je lider nedavno formirane Levice Srbije Borislav Stefanović: ovaj doskora potpredsednik Demokratske stranke je, osim partije, promenio i ime, pošto mu nije bilo omogućeno da izborna lista koju predvodi bude nazvana po nadimku Borko Stefanović. Naumivši da bude drugačiji, Borko je i klasične partijske štandove zamenio crvenim buradima i obećao krivično gonjenje za partijsko zapošljavanje. Širom Srbije građanima pruža priliku da im bude besplatni taksi vozač i da za volanom saznaje njihove probleme i nudi rešenja, a oprobao se i kao novinar intervjuišući vojvođanske poljoprivrednike da bi čuo šta misle o o situaciji u zemlji. Nesvakidašnjim potezima pridodao je i penjanje na krov jedne kuće u Kraljevu, gde se bušilicom uspešno pridružio popravci.

Lideri Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović i Socijaldemokratske stranke Boris Tadić pozvali su mlade u jedan beogradski kafić gde je Jovanović pravio espreso i kapućino, posluživao okupljenima i obećavao zaustavljanje njihovog odlaska u inostranstvo. Najavio i bežični internet za celu Srbiju jer, kako reče, kad su već putevi u zemlji loši, da se Srbija bar virtuelno poveže.

Novoosnovana Republikanska partija se promovisala uz pomoć pop pevačice Maje Nikolić sa sloganom "bolja od svih". Kako slika govori više od reči, bujne grudi Nikolićeve na bilbordu nagoveštavaju da ta gotovo nepoznata stranka teži da bude za prsa ispred svih.

Konkurs za poslanike

Lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović raspisao je konkurs za republičke poslanike, a visoki funkcioner naprednjaka Zoran Babić usred Beograda zasukao rukave i krenuo u farbanje klupa i gelendera.

Neki lokalni funkcioneri su TV gledaoce šokirali u predizbornim emisijama. Predsednik Opštinskog odbora SPS-a na Paliluli Miloš Stojković se uživo u TV emisiji učlanio u SNS, revoltiran raspuštanjem Gradskog odbora u Nišu. Jedan od niških lidera opozicije 90-ih Miodrag Stanković Uča, nezadovoljan radom SNS-a, pocepao je svoju i partijsku člansku kartu supruge istupivši iz naprednjačkog tabora usred emisije Južnih vesti.

Stranka Zeleni Srbije, koja nastupa u okviru koalicije koju predvode socijalisti, rešila je da umesto štampanja predizbornih plakata, sadi drveće po Srbiji.

Očita želja da se po svaku cenu bude različit od drugih u cilju pridobijanja pasivnih i neopredeljenih glasača, prema oceni izvršnog direktora Centra za slobodne izbore i demokratiju Bojana Klačara, još jedan je od razloga neobičnih istupa u kampanji, koji ipak nisu dominantni.

- S druge strane, kad presahnu nove ideje za promovisanje, zgodno je sitnim i lako uklopivim neuobičajenim potezima izmestiti se iz fokusa strateških tema. Takođe je nekim partijama koje nemaju dovoljno novca za promovisanje, ali i onim drugim bez stranačke infrastrukture ovakav neuobičajeni nastup i dobar i jeftin - pojašnjava Klačar.

Vlast kao opozicija

- Dosta je šarlatanstva jer je država u teškom stanju. Umesto cirkusa i šarlatanstva, srpski političari treba da se uozbilje i okrenu ozbiljnoj politici. Gledam naprednjake koji vode zemlju i vidim da, iako su četiri godine u vlasti, optužuju stalno one pre njih, a neretko se u nastupima i dalje ponašaju kao opozicija. Mislim da je odavno bilo vreme da se uozbilje - kaže Duško Radosavljević.

On ukazuje na još jedan novitet - društvene mreže koje su konačno postale neizostavni deo predizbornog predstavljanja.

- Kao što nekada kampanje nije bilo bez mitinga, danas je nema bez interneta - ukazuje naš sagovornik.

Klačar ističe i da se ne mogu zanemariti istraživanja koja pokazuju da u Vojvodini čak 81 odsto birača bez obzira na kampanju zna za koga će glasati, a taj je procenat približan i u Srbiji.

- Mada je jasno da kampanja ne može da utiče na veliki broj birača, jasno je i da ukoliko neke stranke u njoj nema, niko za nju neće znati. Kampanja ne donese mnogo glasova, ali je, recimo, značajna onima koji se bore za cenzus, pa im znači i par hiljada birača - pojašnjava Klačar.

Zanimljivo je, kaže ovaj stručnjak za izbore, da na građane više utiče ona neplaćena od plaćene kampanje koja podrazumeva kupovinu minuta za promociju i druge vidove predstavljanja za koje partija mora da izdvoji novac.

Nedelja 17.04.2016. 08:08
Nisu nama krivi političari koji su profesionalni lažovi . Krivi smo mi . SNS su u ovom periodu uvek bili krivi oni "prethodni" a ovi sadašnji da bi nas spasili zaposliše svoje i gde treba i gde ne treba , zatim skinuše brutalno plate i penzije , dovedoše zemlju da je Albanija po standardu ispred Srbije i traže podršku naroda za još 4 godine . I kada dobiju podršku ko je kriv ? Mi gospodo . Umesto da ih kaznimo za pre svega finansijske zločine koje su nama učinili mi im dajemo za pravo da nastave da nas gaze . Tako nam i treba .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online