Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.04.2016.
16:22
N1,Vestionline A

FOTO: Evo šta je Tači rekao kad je postao predsednik Kosova

Novi predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je na inauguraciji u Prištini da će biti čuvar ustavnosti, ljudskih prava i sloboda za sve građane Kosova bez razlike.

Reuters
Novi predsednik Kosova

- U našem demokratskom sistemu predsednik je čuvar ustavnosti. Od trenutka kada sam položio zakletvu, ja sam čuvar tog dokumenta - kazao je Tači.

Rekao je da će mnogo raditi na "jačanju državnosti Kosova", na međupartijskom dijalogu, na evropskim integracijama i da će se zalagati protiv ekstremističkih pojava koje dovode u pitanje budućnost Kosova.

- Ponudiću mogućnost dijaloga bez partijskih razlika. Biću zajedno u političkoj bici za integracije u EU. Garantujem vam da će Kosovo dati jak doprinos u borbi protiv terorizma. Kosovo poznaje kulturu pregovaranja i o pitanjima o kojima možemo da se dogovaramo imamo otvorena vrata i srca - kazao je Tači, ističući da je Kosovo deo globalne alijanse u borbi protiv ekstremizma.

Tači je istakao značaj dijaloga sa Srbijom, rekavši da je doprineo relaksiranju odnosa u celom regionu.

Prethodno je održana simbolična smotra počasne jedinice Bezbednosnih snaga Kosova, a potom je dosadašnja predsednica Atifete Jahjaga uručila Tačiju Ustav Kosova.

Inauguraciji Tačija je prisustvovalo oko 1.200 zvanica, među kojima su bili i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Albanije Bujar Nišani, predsednik albanskog parlamenta Iljir Deda, predsednik Vlade Albanije Edi Rama i predsednik Parlamenta Turske Ismailj Kahraman.

Delegacije zemalja "velike petorke" su predvodili politički direktori ministarstava spoljnih poslova, dok je delegaciju SAD predvodio pomoćnik američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji.

Ceremoniji su, kako su saopštili iz kabineta kosovskog predsednika, prisustvovali predstavnici 50 država.

Pre inauguracije nepoznate osobe su aktivirale suzavac, zbog čega je policija uhapsila više ljudi. Odgovornost za taj incident preuzeo je Pokret Samoopredeljenje.

POVEZANE VESTI

Petak 08.04.2016. 17:58
Ljutimo se na Milogorce i Makedonce sto su priznali takozvano Kosovo a sami sebe ne POSTUJEMO .Retko kada naidjem na neki tekst novinara na portalu gde se KOSMET naziva pravim imenom a Kosmetske TAKOZVANE vlasti se pravilno pisu, dakle ako sam sebe ne postujes i ne nazivas TAKOZVANE samozvane Kosmetske politicare svojim imenom ne ocekuj da te drugi postuje.Kosmet je OKUPIRANI deo SRBIJE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online