Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.04.2016.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Predizborna bomba za Vučića

Nakon nekoliko najava, čišćenja puteva i lepljenja plakata sa likom i porukom "Predsedniče Vlade, dobro došao na srpski Kosmet", premijer Srbije Aleksandar Vučić konačno je juče posetio severni deo Kosova. Dugo očekivana poseta Leposaviću, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, tempirana uoči izbora, počela je u senci bombaškog napada.

Tanjug
Obećanja i radovanja: Aleksandar Vučić ponovio stare poruke

Tri sata iza ponoći na halu u Zubinom Potoku, u kojoj je bilo najavljeno obraćanje premijera, bačena je eksplozivna naprava i pucano je iz automatskog oružja.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić ekspresno je ocenio da je reč o terorističkom činu. Ali, to nije omelo posetu. Vučić je prvom obraćanju kazao da su u incidentu učestvovala trojica napadača i da će uprkos tome u sportskoj hali održati govor, odnosno miting Srpske napredne stranke.

- Nisam od onih koji cmizdre, plaču i kukaju i cela poseta će teći kako je i planirano - rekao je Vučić koga je tokom posete pratilo jako obezbeđenje. Na ulazu u Trepču dočekali su ga direktor Jovan Dimkić, kao i predstavnici Vlade Srbije i vlade u Prištini. Očigledno pokušavajući da premijeru ne dižu pritisak međusobnim trzavicama, a narodu pošalju poruku jedinstva, jedan do drugog su ga pred kamerama dočekali ministri Aleksandar Vulin, šef kancelarije za KiM Marko Đurić, narodni poslanik i član SNS Krstimir Pantić i ministar u vladi Kosova Dalibor Jevtić. Tu su bili i Vanja Udovičić, Zlatibor Lončar, iz kosovske vlade ministar Ljubomir Marić.

Bojkot "Vesti"

Organizator posete bila je Kancelarija za KiM koja je obaveštavala i organizovala prevoz novinara. Kolege iz drugih redakcija potvrdile su nam da su pozivani svi, ali ne i "Vesti". Ovo nije prvi put da Kancelarija za KiM bojkotuje naš list. To su učinili i prilikom prethodne posete premijera Srbije centralnom Kosovu i Pomoravlju. O njihovom neprofesionalnom ponašanju, redakcija "Vesti" je obavestila Ministarstvo kulture i Pres službu Vlade Srbije.

Vučić je u Leposaviću poslao poruku da Vlada Srbije neće ostaviti svoj narod na KiM i neće dozvoliti otimanje Trepče.

Brojni građani, među kojim i rudari Trepče flotacija dočekali su njegove reči ovacijama i povicima: Trepča - Srbija!

U Kosovskoj Mitrovici Vučić je u novoimenovanom KBC otvorio Odeljenje onkologije i prisustvovao puštanju u rad skenera, dok mu se direktor dr Milan Ivanović srdačno zahvalio.

Premijer je obišao i novi dekanat Medicinskog fakulteta, gde je sa studentom Banetom Filipovićem iz Gračanice odigrao partiju šaha, a posetu je završio uz porciju pasulja u studentskoj menzi.

U Kosovskoj Mitrovici ispred Zdavstvenog centra Vučića su dočekali mnogi u belim mantilima, ali manji broj građana. Na neki način, Mitrovčani su time izrazili bojkot.

Autobusima do premijera

Gde god je stigao, Vučića je dočekao veliki broj građana koji su pre svega imali radnu obavezu da dođu. Kako saznajemo, iz kruga Trepče ka Zubinom Potoku krenulo je 14 autobusa punih radnika, a novi članovi SNS-a doveli su Srbe i iz drugih delova Kosova. Iz Gračanice su autobusima pristigli radnici te opštine, Skupštine grada Prištine, zdravstveni radnici i ostali koji su na budžetu Srbije.

- Predsednik Vlade je potpisao Briselski sporazum i predaju KiM, a naš narod, koji mukotrpno opstaje ovde, dovoljno je politički bistar da zna da je reč o izdaji koju je počinio kako bi došao na vlast. Najveći deo građana nije nimalo oduševljen njegovim dolaskom - kaže za "Vesti" Marko Jakšić, potpredsednik DSS-a. On najoštrije osuđuje bacanje bombe na halu u Zubinom Potoku, ali ističe da tu ima "dosta nedoumica".

- Poslednja dva dana je ogromno obezbeđenje. Na istom zadatku su i njihova tajna služba ŠIK i naša BIA, Žandarmerija, "kobre", ali i njihova specijalna policija ROSU. Pored tolikih bezbednosnih snaga teško da neko pomisli da može da izvrši teroristički akt. Drugo, kada su 3. novembra 2013, razbijene glasačke kutije u Kosovskoj Mitrovici, mi smo saopštili da je to učinila Žandarmerija, tako da samo skloni da ne verujemo u taj tzv. teroristički akt u Zubinom Potoku. Osim toga, Vučić ne deluje zabrinuto. A ako kaže da je zabrinut za narod, nećete ga pozivati da održi masovni skup, osim ako niste sigurni da je to montirano, i da će narod zaista biti bezbedan kada dođe - smatra Jakšić.

Jakšić, koji je takođe lekar bolnice u Mitrovici, insistira i da je skener poklonjen KBC kupljen u vreme Vlade Mirka Cvetkovića:

- Zgrada Medicinskog fakulteta je nedovršena, a nije rađena sredstvima ove vlasti, dok je Dom zdravlja u Zubinom Potoku finansirala Priština iz svog budžeta.

Na početku posete, premijer je kazao da će sve ispod 50 odsto glasova na Kosovu i Metohiji za listu okupljenu oko njegove stranke smatrati neuspehom.

Srpska rabota

Vučić je potvrdio da su bombu na sportsku halu u Zubinom Potoku bacili Srbi i poručio im - da će se boriti i za njih i njihove porodice, te da im želi da budu srećni i zadovoljniji nego danas.

- Moj odgovor tim našim Srbima, koji su na takav način želeli da me dočekaju je - neka vam je Bogom prosto, boriću se i za vas i za vaše porodice, da živite na svojim ognjištima i da budete srećniji i zadovoljniji nego danas - rekao je Vučić na predizbornoj konvenciji SNS-a u Zubinom Potoku. Vučić je istakao da više ni reč neće reći o tome.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2016. 18:40
Neopisiva privrzenost srpskog naroda Vucicu !? I pored pucnjave i bombaskog napada SRBI uz svog vodju - do poslednjeg !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online