Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.04.2016.
06:45
D. Dekić - Vesti A

Pravda spora i preskupa

Problemi su isti već 15 godina, suštinsko pitanje je zašto nisu rešeni, kaže zameninik predsednika Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović.

N. Đurović
Teško bez politike: Palate pravde u Beogradu

I posle dvostrukih reformi pravosudnog sistema, pravda je za građane Srbije i dijaspore i dalje na dugom štapu, pokazuje godišnji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o stanju u pravosuđu.

Ukazujući na brojne sistemske probleme, ovo vladino antikoruptivno telo navodi, između ostalog, uticaj vlasti na rad tužilaštava i sudova, nekvalitetne zakone koji uskraćuju ostvarenje pravde, ali i donošenje propisa po hitnom postupku bez konsultacija stručnjaka i civilnog društva. Savet konstatuje da je trošak građana u potrazi za pravdom neprilagođen životnom standardu. Ističu i da Ustavni sud odaje utisak zavisnosti od Vlade Srbije.

Prema oceni zamenika predsednika Društva sudija Srbije Omera Hadžiomerovića, izveštaj Saveta je dobar jer je prilično dobro uočio višegodišnje probleme srpskog pravosuđa. Te probleme je, ukazuje naš sagovornik, i EU konstatovala u Izveštaju o skriningu za Poglavlje 23 i dala preporuke Srbiji. Ako je dijagnoza uspostavljena, važno je, ističe Hadžiomerović, šta će se dalje raditi.

Na ceni poslušnici

- Brat premijera Andrej Vučić, koji je 2010. upisan u registar privrednih društava kao osnivač firme Asomacum, tek 2014. pokrenuo je postupak za ništavost upisa firme tvrdeći da je osnovana njegovom falsifikovanom ličnom kartom.
Godinu kasnije tražio je izuzeće sudije zbog odugovlačenja u suđenju, što je predsednik suda učinio po hitnom postupku, iako to nije razlog za izuzeće. Ako je 2014. i 2015. u Privrednom sudu u Beogradu primljen 131 zahtev za izuzeće, a usvojeno svega pet, jasno da je čelnik suda protivzakonito doneo rešenje u slučaju Vučić da bi predmet dobio poslušan sudija - izneo je Savet kao jedan od primera uticaja na pravosuđe.

- Problemi koji nas prate više od 15 godina, koliko i govorimo o EU standardima su identifikovani, pa je suštinsko pitanje zašto nisu rešeni - ocenio je Hadžiomerović, ukazjući na neophodnost da doneti zakoni budu ne samo tehnički dobri, već i primenljivi.
Savet smatra i da treba ojačati odgovornost sudija i tužilaca primenom svih disciplinskih sredstava. Ukazuje se i da je vlast dužna da omogući pravosuđu nezavisan i samostalan rad tako što će prestati da izjavama sugeriše koja lica treba goniti, ko su kriminalci, pljačkaši, narkodileri.

- Da prestanu da procenjuju validnost i značaj dokaza koje je pribavila policija i prestanu sa kršenjem presumpcije nevinosti - navodi uz opasaku da je došlo do poboljšanja rešavanja starih predmeta.

Omer Hadžiomerović je takođe mišljenja da vlast mora da shvati da njena uloga nije u rešavanju pojedinačne pravde.

- Da to nije pitanje konkretnih slučajeva smatra i EU koja kada ukazuje na nezavisnost pravosuđa misli na sistemske probleme. Treba reći da i kada zakon ne može da bude primenjen u praksi, stvara se utisak da pravosuđe loše radi i to se mora popraviti - smatra Omerović koji odgovornost ne vidi samo u izvršnoj vlasti, već i u Visokom savetu pravosuđa.

Izveštaj Saveta vidi više kao proizvod želje da što pre budu usvojeni standardi nego nekakva zlu nameru. Ističe da treba omogućiti Srbiji da otvori Poglavlje 23jer je urađeno koliko se moglo, a ako nekih primedbi ima, treba ih ispravljati uz pomoć civilnog društva, udruženja i eksperata EU.

Subota 02.04.2016. 09:35
Nema sreće u pravosuđu Srbije . Dok se OLOŠ koji vlada Srbijom bude mešao i direktno uticao na sudije u Sbiji pravde neće biti . Počelo je dolaskom Tadića i žutog ološa a nastavilo se Vučićem i SNS govvnarima . Zatvori i presude su rezervisane za običan narod koji nema pare da plati presude dok za partijska govvna ne postoji krivica ni po kom osnovu . BRUKA od države .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online