Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 01.04.2016.
08:24
Vestionline A

U Srbiju stižu tri Su-24 i jedan S-300!

Priče o naoružavanju Vojske Srbije od strane Rusije najzad neće više zalaziti samo u domen teorije - naše odbrambene snage biće ojačane za tri remontovana borbena aviona Su-24 i jedan raketni sistem S-300!

en.wikipedia.org
Ruski Su-24 je borbena mašina koja značajno uvećava snagu svake vojske

Iako je činjenica da nije reč o najmodernijoj vojnoj tehnici, Srbija je ipak prosperirala iz više razloga - za region su ovo više nego sofisticirana ubojna sredstva, koja u velikoj meri mogu da odvrate potencijalne agresore, pre svega Hrvate koji nabavljaju američko oružje, a za našu zemlju i prilično propalo naoružanje - ovo je poslednja reč tehnike i predstavlja značajno "osveženje" vojne sile.

- Dobra strana ovog aranžmana s Rusima ogleda se i u ceni - najveći deo troškova neće biti isplaćen u novcu, već će Srbija ruskim kompanijama ustupiti udeo u nekim od neprivatizovanih državnih preduzeća, a tu spadaju i naša najveća preduzeća... - rekao nam je izvor blizak najvišem državnom i vojnom vrhu.

Kakvu vatru bljuje Su-24?

Avion Su-24, zavisno od tipa, ima razne vrste naoružanja. Najzastupljeniji u Vojsci Rusije je Su-24M, koji ima i može da koristi:

Vatreno naoružanje: Top GŠ-6-23 (500 granata)

Raketno naoružanje: Rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, vođene radiom i laserom

Bombardersko naoružanje: TV vođena bomba, laserom vođena bomba, bombe opšte namene ili taktičke nuklearne bombe "Delta".

S druge strane, to bi moglo da znači da ćemo određeni udeo u akcijama prodati Rusima jeftinije nego što bi to bio slučaj da prodajemo preduzeća u tržišnim uslovima, ali je procena naših najviših zvaničnika da nijedna cena nije mala kada je u pitanju odbrana Srbije.

S-300, ubica raketa i aviona

Sistem protivvazdušne odbrane S-300 ima i svog "mlađeg" i ubitačnijeg brata, S-400, ali i karakteristike "starca" nisu za potcenjivanje:

* Svako lansirno vozilo ima četiri raketna kontejnera. Bataljon ima šest ovakvih vozila, što znači ukupno 24 rakete, uz još dva oruđa - komandno-kontrolno vozilo i radar dalekog dometa.

* Ispaljuje dve rakete vertikalno u roku od 3 sekunde, po sistemu takozvanog "hladnog lanisranja".

* Standardne rakete su 48N6E, a imaju domet od 5 do 150 kilometara, na maksimalnoj visini od 27 do 30 kilometara.

Takođe, neophodno je napomenuti da je cifra od tri "suhoja" pomalo simbolična za nas Srbe (tri puta bog pomaže), isto kao što je smboličan i današnji dan, 1. april, Međunarodni dan šale. ☺ Pa, srećan vam isti!

POVEZANE VESTI

Petak 01.04.2016. 08:42
Зар не видите да је то првоаприлска шала? Пише вам на крају текста.
Petak 01.04.2016. 12:08
Tata, mama, sto ste uvijek ljuti, samo: sjedi, bjezi, pazi, cuti, drzi, ne daj - i sve takve price, uvijek mora da se na nas vice. Tata, mama, pa to nije fino, kad ste ljuti - hajdemo u kino, kad ste tuzni ili lose volje blizu su nam i suma i polje. Tata, mama, dokle cemo tako, tuci djecu - pa to moze svako; kad me onaj koga volim bije, jedna cuska zaboli za dvije. Ne znam vise zasto to i cemu. Nepravda je svuda i u svemu. Daj mi ruku, ti veliki svijete, Nekada si i ti bio dijete!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online